van der Horst

BRC: Niels Reynvoet de verrassende leider in Aarova Rally

Niels Reynvoet - Skoda Fabia
Niels Reynvoet - Skoda Fabia
Na vier van de tien proeven is Niels Reynvoet de verrassende leider in de Aarova Rally, de eerste BRC-wedstrijd na de coronacrisis. Craig Breen is tweede, de regerende kampioen Adrian Fernémont volgt als derde.
Het was voor velen meteen wonden likken. De felle regenbuien zorgden voor een spekglad parcours en dat liet zich voelen. Grégoire Munster (Hyundai) was het eerste slachtoffer. Hij gleed op een kasseistrook het veld in en raakte niet meer verder. Ook voor Guillaume de Mévius (Citroën) begon de wedstrijd barslecht met een defecte waterpomp die gelukkig na de eerste proef kon vervangen worden. Pieter Tsjoen (Skoda) ging even later overkop en moest ook de strijd staken. Ook Vincent Verschueren (VW) kende een hachelijk moment en dook even het decor in. Kris Princen (Citroën) ging rond, maar beperkte de schade. Zowat iedereen kende wel een moeilijk moment en tijdens de eerste regroup werd dan ook duchtig nagepraat.

Craig Breen (Hyundai) pakte uiteraard meteen de leiding, ondanks een verkeerde bandenkeuze, en bouwde snel een stevige voorsprong uit. Maar de Ier liet de motor even later afslaan en verloor zowat een halve minuut, waardoor een verrassend sterke Niels Reynvoet (Skoda) de kop nam na drie proeven. Hij hield die positie vast net voor de rijders in lunchpauze gaan. Breen is nu tweede op tien seconden van de thuisrijder. "Het gaat wel goed in de regen, ook al voelt het zo niet. Het is heel gevaarlijk, zeker met deze banden die niet ingesneden mogen worden", aldus Reynvoet.

Adrian Fernémont (Skoda) is derde op 14.5 seconden van Reynvoet. De kampioen heeft op zijn beurt vijf tellen voorsprong op Cédric Cherain (Citroën) die kan rekening op de ervaring van Stéphane Prévot als co-rijder. Hij wordt op de huid gezeten door Bernd Casier (Ford) die een sterke tweede tijd reed op de slotproef van de ochtendlus, achter Breen. "Het is rijden als een oud vrouwtje. De wagen zoekt constant grip en die is er niet. De wegen zijn doornat en de bochten zijn volledig uitgereden en liggen vol modder", aldus co-rijder Pieter Vyncke. 

Kris Princen (Citroën) is inmiddels opgerukt naar de zesde stek. "Er zijn weinig kilometers dus we kunnen weinig goedmaken", vertelt de Limburger. Davy Vanneste (Citroën) is zevende, maar had een pak dichter kunnen staan. "Het gaat wel, alleen gaan we op de laatste proef even rechtdoor en verliezen we wat tijd", aldus de West-Vlaming. Sébastien Bédoret (Skoda) is voorlopig bescheiden achtste.

Bij de historics is Bjorn Syx de fiere leider in zijn BMW M3. Bij de junioren staat Gilles Pyck aan de leiding, met amper vijf seconden voorsprong op merkgenoot Charles Munster. "Het gaat wel goed. Dit is wel een heel goede wagen. Wat een verschil met de vorige Peugeot 208", aldus Pyck.

Straks volgen nog twee lussen van drie proeven. Inmidels komt de zon even piepen, maar de regenwolken zijn nooit veraf.

Foto: Sandro Delaere

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op zondag 11 oktober 2020.
  • Shopa

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons