van der Horst

BRC: Potty richting eerste titel

Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
Komend weekend wordt in de Oostkantons de zeventiende editie van de East Belgian Rally verreden, de élfde manche van het BRC. Leider Maxime Potty kan er straks kampioen worden en zijn eerste titel vieren, maar die weg is nog lang, en de concurrentie hard! Organisator TAC pakt uit met één van de best bezette startvelden dit seizoen, wat nu al een applaus verdient!
Al heel vaak is de East Belgian Rally kind van de rekening gebleken na een lang seizoen. De terechte belangstelling was soms beperkt. Dat is dit jaar helemaal anders en eigenlijk niet meer dan normaal, want de streek rond epicentrum Sankt-Vith biedt misschien mooiste klassementsproeven van het hele seizoen. De TAC weet dankzij de aanwezigheid van zowat alle promotieformules de kaap van de 100 deelnemers te ronden, en dat hebben we nog niet veel gezien de jongste maanden. Er starten ook maar liefst 21 Rally2-wagens.

Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
De belangrijkste aanwezige is BRC-leider Maxime Potty (Citroën) die een gooi kan doen naar een eerste titel. De voormalige circuitrijder begon flitsend aan 2023 en diepte zijn voorsprong desdanig uit dat iedereen er moedeloos van werd, behalve Cédric Cherain (Hyundai) die nog een waterkans heeft op de titel, en mits een opgave van Potty, zelfs weer bijna in het spoor kan zitten. Het duel om de winst lijkt dan ook tussen hen te gaan maar er zijn nog kapers op de kust, en niet in het allerminst van Adrian Fernémont. De voormalige Belgische kampioen onderbreekt zijn rustpauze en zal ongetwijfeld willen scoren, ondanks wat gemis aan ritme.

Niels Reynvoet - Citroën C3 Rally2
Niels Reynvoet - Citroën C3 Rally2
Niels Reynvoet (Citroën) en Jos Verstappen (Skoda) verkeren in bloedvorm en Cédric De Cecco (Citroën) zal gebrand zijn om zijn tempo van de Wallonie terug te vinden. Verderop nog een pak leuke namen: zoals thuisrijder Tobias Brüls (Citroën), leider bij de Masters Roger Hodenius (Skoda), John Wartique (Citroën) en ook Tom Boonen (Skoda). Zelfs  de Poolse ERC-rijder Jaroslaw Koltun (Ford) meldde zich aan.

Op een droog parcours zit een top tien er zeker in voor een GT, waarbij we vooral kijken naar Romain Delhez (Porsche) en Amaury Molle (Alpine).

In Sankt-Vith wordt ook de titel in de M-Cup beslecht, en die zal gaan tussen Philip Lommers en Franky Boulat. Om snelste BMW te worden zullen ze zich moeten reppen want Mats Van den Brand zakt opnieuw af met zijn BMW M3 E36. 

Marijan Griebel en Julian Wagner zijn al het hele jaar geweldige attracties in de Stellantis Cup. Tom Heindrichs kan voor Belgisch weerwerk zorgen. Duitsland stuurt Björn Satorius, leider in het Nederlands kampioenschap, uit. In de Clio Trophy komt juniorkampioen Jonas Dewilde zich mengen in de debatten.

Op het programma staan drie lussen van vier uitdagende proeven, goed voor 152 km tegen de klok. Rond 19.45 uur rijdt de winnaar, en mogelijks ook de nieuwe kampioen het podium over.

Foto: Sandro Delaere & Davy Degryse - RIP

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 19 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons