van der Horst

Omloop van Vlaanderen: Princen voor de titel, de rest voor de zege

Kris Princen - VW Polo R5
Kris Princen - VW Polo R5
Met het laatste drieluikje, Omloop, East Belgian en de Condroz, snijdt het Belgische Rallykampioenschap de laatste rechte lijn aan. Kris Princen heeft de titel al met één hand vast. Misschien opent dat perspectieven voor de concurrentie nu de Limburger wellicht met het telraam bij zich aan de start komt.
Voor het eerst maakt de Omloop deel uit van het TER-kampioenschap, de Tour European Series. Dat leverde met Steve Fernandes en Stefan Göttig enkele aanvullingen op, maar daar blijft het dan ook bij. Het zijn de trouwe protagonisten die straks het mooie weer moeten gaan maken.

Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5
Sébastien Bédoret - Skoda Fabia R5
Kris Princen legde in Ieper een stevige basis voor een nieuwe titel, al zal wel nog altijd een beetje zuur smaken dat Kevin Abbring daar vier bonuspuntjes afnam door zich nog in te schrijven voor het BK, waar hij eigenlijk geen rol in speelt. Naar Cédric Cherain, dichtste achtervolger, moet Princen niet kijken, naar Adrian Fernémont en Sébastien Bédoret wel nog een beetje. Fernémont komt steeds meer onder stoom dit seizoen, Bédoret won in Staden de ultieme voorbereidingswedstrijd. En met de EBR en de Condroz nog op komst lijken ze straks iets meer thuisvoordeel te hebben. Ghislain de Mévius verdedigt vooral een mooie top vijf notering. Vincent Verschueren mikt dan weer op een remonte in die BRC-stand en hoopt vooral terug aan te knopen met een nieuwe podiumstek na zijn opgave in Ieper. Belangrijke outsider wordt Kevin Demaerschalk die zorgt voor een fikse primeur door de Ford Fiesta R5 MK II in stelling te brengen. En wie weet kan ook de 8-voudige winnaar Pieter Tsjoen straks nog zijn zegje doen.

Grégoire Munster
Grégoire Munster
Het nummer zes in het BRC, Grégoire Munster, is er niet bij, en dat opent perspectieven bij de Juniors al lijkt de kans groter dan de kleine Munster kampioen wordt zonder rijden, dan dat één van zijn concurrenten, Gilles Pyck, Thibault Mazuin of Glenn Snaet hem van de titel houdt. Timo Van der Marel heeft daar de sleutel toe in handen (door de extra bonuspunten per kp).

Voorts een stevige rist Porsches onder aanvoering van Patrick Snijers, 17 M-Cup BMW's waaronder leider Gunther Monnens en bij de historics is het zoeken naar een uitdager voor Paul Lietaer. Die kan komen van onder meer Bjorn Syx, Dirk Deveux, Stefaan Stouf of de buitenlanders Tim Metcalfe en Hans-Walter Schewe.

Vrijdag zijn er al vijf proeven, zaterdag nog eens vijftien. Goed voor 199 kilometer tegen de klok. Tegen half tien rijdt de winnaar over het podium.

Foto's: Sandro Delaere

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op woensdag 4 september 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Omloop van Vlaanderen.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons