van der Horst

BRC: South Belgian Rally trekt extra blik uitdagers voor Lefebvre open

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Komend weekend vormen het pittoreske Vresse-sur-Semois en Bouillon het decor voor de tweede manche van het Belgische Rallykampioenschap. In de South Belgian Rally krijgt Stéphane Lefebvre meteen een kans om zijn titelaspiraties kracht bij te zetten, maar hij krijgt een flink aantal (extra) uitdagers achter zich. Pierre-Louis Loubet komt dan weer het Belgische publiek vermaken met de Ford Puma Hybrid Rally1.
De South Belgian Rally trapte vorig jaar nog het BRC op gang. De prachtige rally aan de boorden van de Semois werd fel gesmaakt bij de piloten en het publiek en de prima organisatie van DG Sport wist dan ook haar stek te behouden op de BRC-kalender. 

ghislain de mevius
ghislain de mevius
De SBR kan dan ook uitpakken met een sterk deelnemersveld, met als kers op de taart een Ford Puma Rally1 want Pierre-Louis Loubet komt er warmdraaien voor de Rally van Kroatië. De wagen zal ingezet worden als 0-wagen zodat Loubet zich niet kan mengen in de strijd om de zege.


Stéphane Lefebvre (Citroën) mag als leider in het kampioenschap naar Vresse en krijgt een parcours voorgeschoteld dat hem mogelijks nog beter moet liggen dan de Haspengouw. De concurrentie is bij deze gewaarschuwd. Zijn belangrijkste uitdagers in Sint-Truiden zijn er ook weer bij. Gino Bux (Skoda) bevestigde nogmaals uit welk hout hij gesneden is en krijgt straks de kans om de kleine kloof verder te dichten in zijn wittebroodsweken met de Skoda Fabia. Voor Ghislain de Mévius (Skoda) en Adrian Fernémont (Skoda) staat er al iets meer op het spel met een achterstand van respectievelijk 10 en 12 punten. 

Bovendien beginnen enkele kleppers nu pas aan hun seizoen. Grégoire Munster (Hyundai) komt zich in extermis in de debatten mengen. Hij rijdt geen BRC-campagne maar zal wel een gesel zijn voor de vaste kampioenschapsrijders. Ook Sébastien Bédoret (Skoda) staat aan de start en zal gebrand zijn om een moeilijk 2021 door te spoelen. En ook Cédric De Cecco (Citroën) wordt een taaie klant in de strijd om de dichte ereplaatsen.

Met Maxime Potty, Jos Verstappen, Bastien Rouard, Eric Cunin en Tobias Brüls zijn er nog een flink pak klanten voor een stek in de top tien. Het is overigens best mogelijk dat zij concurrentie krijgen van de GT's op het snelle parcours, diep in de provincie Namen. Zeker Romain Delhez en Cédric Cherain kunnen een kwelling zijn voor een pak Rally2-rijders.

Charles Munster - Opel Corsa
Charles Munster - Opel Corsa
De SBR is ook de opener van de Stellantis Cup met een bijzonder sterk veld, aangevoerd door Charles Munster en niemand minder dan Duits kampioen Marijan Griebel. Zij vormen ongetwijfeld goeie referenties voor de juniors Tom Rensonnet en Jonas Dewilde. Ook de M-Cup duikt de Ardennen in, voor hun tweede manche. Leider Patrick Diels is er niet bij, dus kunnen onder meer Franky Boulat en Loïc Pirot vechten om de leiding. In de 2WD Trophy krijgt leider Bart Vandevelde flink wat concurrentie vanuit het sterke Waalse circuit, maar met zijn aanwezigheid bevestigt hij wel zijn titelambities. Bij de historics zijn Christophe Kerkhove en Dirk Vermeersch de enigen die er opnieuw bij zijn na de Haspengouw, wat meteen aangeeft dat er opnieuw weinig rijders hun pijlen zullen richten op de historictitel.

Het parcours werd flink hertekend. Bellefontaine is de enige van de vier proeven die de rijders vertrouwd zijn. Het parcours richt zich meer in de richting van Bouillon dat gaststad is voor een welgekomen regroup in de rijders hun kruistocht. Er moeten 151 wedstrijdkilometers overbrugd worden tussen 8.24 uur en 17.51 uur.

Foto: RIP - Davy Degryse & Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 15 maart 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting South Belgian Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons