van der Horst

BRC: Wie doet Lefebvre nog wat?

Stéphane Lefebvre - Citroën C3
Stéphane Lefebvre - Citroën C3
We zijn nog niet halfweg het Belgische rallyseizoen, maar nu al lijkt Stéphane Lefebvre af te stevenen op de titel. De Fransman blijft maar winnen, terwijl de tegenstanders elkaar punten afnemen.
De Rally van Wallonië was voor heel wat titelpretendenten een belangrijke afspraak. Het was namelijk de eerste rally dit seizoen waar er extra punten konden gescoord worden in de Power Stage. Hoewel die vorig jaar doorslaggevend bleken voor de eindstand in het BRC, lijken ze dit jaar enkel van tel om de ereplaatsen te rangschikken.

Ghislain de Mévius - Skoda Fabia Rally2
Ghislain de Mévius - Skoda Fabia Rally2
Stephane Lefebvre (Citroën) won dit jaar zijn derde rally op rij en graaide ook nog eens de vijf extra punten mee na een dollemansrit op de slotproef. Dat brengt zijn totaal op 80 punten. Lefebvre kampioen? Het lijkt een open deur intrappen. De Fransman hoeft dit jaar zelfs niet meer te winnen om de titel binnen te halen. Als hij maar telkens tweede eindigt en blijft sprokkelen in de resterende Power Stages. En dan moeten we er al van uitgaan dat één van die antagonisten zich opwerpt als autoritaire veelwinnaar. En net daar knelt het schoentje.

Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Adrian Fernémont - Skoda Fabia
Als we even Lefebvre wegdenken hadden we namelijk al vier verschillende winnaars (met drie verschillende merken), met name Gino Bux (Skoda) in de Haspengouw, Grégoire Munster (Hyundai) in de South Belgian Rally, Vincent Verschueren (VW) in Tielt - waar Lefebvre ontbrak, en Adrian Fernémont (Skoda) in de Wallonie. Bovendien liet enkele rijders ook al steekjes vallen, zoals bijvoorbeeld Fernémont met een vijfde stek in de Haspengouw en Ghislain de Mévius met reeds twee vijfde plaatsen. Die zullen niet volstaan om een gooi te doen naar de titel. Daarvoor moet je minstens telkens op het podium eindigen, bewijze Gino Bux die nu tweede staat met 51 punten, ofwel 29 minder dan Lefebvre. De Nordist staat daarmee al zowat een rally voor, met amper drie resultaten op het conto.

Het is niet het enige kampioenschap waar de spanningsboog slap hangt. Bij de historics viel Christophe Kerkhove uit, maar met slechts één historic aan de finish, kwam zijn koppositie nooit in gevaar. In de Clio Cup lijkt Benoit Verlinde's belangrijkste concurrent hemzelve, al mag hij geen steken laten vallen tegenover Casper Nielsen, en niemand maalt om de Mastertitel. Bij de Juniors gaan we naar een duel tussen Gilles Pyck en Tom Rensonnet. We kruisen dus de vingers en duimen dat de RACB-pupil snel herstelt na zijn zware crash.

Kris Princen - VW Polo
Kris Princen - VW Polo
Binnen twee weken trekken we naar de Maaskiezels rond Bocholt. Daarna zijn we reeds halfweg. Wie zich terug in de titelstrijd wil werpen, of een slechte score wil uitwissen, doet er goed aan te starten in de Sezoensrally. En dan moeten we stilaan hopen dat die dekselse Nordist niet op het appel verschijnt. Voor het spektakel willen we hem er uiteraard altijd bij!

Foto's: Davy Degryse - RIPDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 3 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Wallonië.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons