van der Horst

24H Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

Belgian Racing Car Championship
Belgian Racing Car Championship
Van bij de parade deze namiddag in de straten van Spa tot en met het opgaan van het doek, zaterdag 12u45, zullen de deelnemers aan het Belgian Racing Car Championship uitvoerig hebben deelgenomen aan het grote feest van de 24 Hours of Spa.
  • Prospeed Competition
Het blijft een uitzonderlijk evenement en dat heeft als gevolg dat het programma van het BRCC enigzins werd aangepast, maar dat anderzijds de startvelden, zowel in Endurance als in Sprint, aanzienlijk werden versterkt.

Zonder deze keer de komst van de « leading car », zijn er, éénmalig dit jaar, twee volle sprints van twee keer dertig minuten. De eerste BRCC-sprint gaat van start op vrijdag om 12u40 en de tweede wordt betwist op zaterdag om 12u45, en daar zien we telkens meer dan vijftig auto’s wedijveren.
 
Naast vijfentwintig auto’s op de zuiver Belgische lijst (met acht Westfield in de klasse « guest »), zijn er nog een twaalftal auto’s van het Gerling Dutch GT Championship & Avon GT4 Trophy, plus een vijftiental Aston N24 van de gelijknamige Britse Aston Martin Challenge GT4, waar we onze landgenoot Olivier Bouche mogen verwelkomen. Een pak auto’s die gelijkaardige prestaties kunnen neerzetten en dus borg staan voor een geslaagd aperitief.
Voor de Belgische toeschouwers is het een unieke gelegenheid om enkele GT4’s aan het werk te zien, die we nog niet zagen strijden in de nationale competitie. Ook daar begroeten we landgenoten, zoals Philippe Stéveny, vorig jaar nog kampioen in klasse Silhouette, die het in een Nissan 370 GT4 opneemt tegen een Chevrolet Corvette C6 (met Duncan Huisman), Camaro of de Lotus Evora van veteraan Cor Euser. Voor de rest bestaat het veld uit auto’s die we kennen van de BRCC Sprints, zoals Porsche, Aston Martin, BMW M3 en Ginetta 50.
 
Bij de Belgen mogen we ervan uitgaan dat Michael Schmetz (Silhouette GC10 V6) en de broers Edouard en Guillaume Mondron (Ginetta G50),  de grote pechvogels tijdens de Spa Euro Race, iets hebben goed te maken, tegenover Grégory Paisse, die na de derde manche aan de leiding verscheen van de BRCC Sprints. De jonge Ardeen deelt de SEAT Leon Supercopa van het Allure Team met Nicolas Jussy, tweede in de puntenstand. En dan is er nog de BMW M3 van André Grammatico, de Fransman die derde staat in de punten.
 
De BRCC Endurance wordt ingekort tot een… lange sprint van zestig minuten, met start op vrijdag om 16u30. Ook hier een vol veld met meer dan dertig auto’s en wellicht de Aston Martin Vantage GPR van Tim Verbergt, Bert Redant en Damien Dupont als de grote favoriet voor de eerste plaats op de startgrid.
 
De grote nieuwigheid voor de 4de manche van het BRCC Endurance is ongetwijfeld de aanwezigheid van een tweede Vantage GPR voor het duo Michael Schmetz en Pierre Grivegnée. Een tweede GT Pro Evo op de startlijst betekent dat de winnaars van de twee jongste races (Verbergt-Redant-Dupont) hun mogelijkerwijze in de klasse behaalde punten niet meer dienen te halveren.
 
Het zou de strijd voor de titel kunnen herlanceren, maar de mannen van de gele Aston Martin moeten dan wel de handicap van twee pitstops, of een totaal van 5 minuten stilstand, kunnen goedmaken op de twee GT Pro-auto’s, zeg maar de Porsche 996 ProSpeed van puntenleiders Fred Bouvy, Damien Coens et Didier Grandjean en de Audi R8 LMS PK Carsport van Anthony Kumpen, Bert Longin en Maarten Makelberge. Zoals eerder al was geweten, geeft de Dodge Viper Brass Racing van Jerry De Weerdt en Jeffrey Van Hooydonk verstek voor deze 4de manche.  De Porsche GT Cup van het Belgium Racing van Dylan Derdaele, Chris Mattheus en Kenneth Heyer moet slechts 3’15 stilstaan in de pitlane.
 
Michaël Albert en Martin Van Hove, leiders in GT Challenger, verdedigen een 4de plaats algemeen, zij gaan Sarah Bovy vooraf, die zowel in de BRCC Endurance als de 24 Uren aan de slag gaat. Nog andere BRCC-tenoren kiezen deze keer voor dubbel werk, maar dan door zowel in de Sprint als de Endurance aan te treden. Zo gaat Sven Van Laere éénmalig zijn kans wagen in de Sprint, terwijl het duo Pilette-Naniot, naast de vaste afspraak in Sprint, met de SEAT aantreedt in Endurance.
 
Ook heel wat nieuwigheden voor deze confrontatie in het kader van de Total 24 Hours of Spa. Zoals de terugkeer van rallyrijder Bertrand Grooten aan de zijde van Bernard Dandrifosse in de BMW Silhouette van Tom “MTE” Calmeyn of de inzet van een Ferrari 458 Challenge (Thierry Boutsen Racing) voor Nicolas Vandierendonk en Olivier Van Oost, zoon van ex-rallyrijder Eddy, en een meer dan unieke KTM X Bow DVB Racing voor Xavier Mezquista en DVB-baas Dimitri Vanbeneden.
 
Met zo’n aanbod is het voor iedereen duidelijk dat het BRCC een steentje bijdraagt in het succes van de Ardeense klassieker waarvoor andermaal duizenden toeschouwers aanwezig zullen tekenen. Het aperitief is gekend, de borrelhapjes staan klaar !
 
Kampioenschap BRCC Endurance : 1. Frédéric Bouvy, Damien Coens, Didier Grandjean 129 ; 2. Dylan Derdaele, Kenneth Heyer 124 ; 3. Anthony Kumpen, Bert Longin, Maarten Makelberge 123 ; 4. Michaël Albert, Martin Van Hove 115; 5. Sarah Bovy 100; 6. Tim Verbergt, Bert Redant, Damien Dupont 96; 7. Sven Van Laere 91; 8. Dirk van Elslander 89; 9. Bart Van Haeren 87; 10. Nicolas Jussy 84; 11. Chris Mattheus 83; 12. Frank Thiers, Hans Thiers 79; 13. Pierre Grivegnée, Michaël Schmetz 75; 14. Edouard Mondron, Guillaume Mondron, Albert Bloem, Marc Hallaert, Jean-Marc Bourdoch 70 ; 15. Rik Renmans 69 ; 16. Christoff Corten, Kris Van Kelst 66, enz.
 
Kampioenschap BRCC Sprint : 1. Grégory Paisse 101,5; 2. Nicolas Jussy 90; 3. André Grammatico 89; 4. Michaël Schmetz 84 ; 5. Edouard Mondron, Guillaume Mondron 78,5 ; 6. Christophe Anquetil 51 ; 7. Philippe Huart 46 ; 8. Jo Lammens 45 ; 9. Christophe Pampel 44,5 ; 10. Pierre Piron 44 ; 11. Claudie Tanghe, Vincent Vandenabeele 36 ; 12. Kevin Caprasse 35,5 ; 13. Jean-Marc Ueberecken 34 ; 14. Patrick Gnos 33 ; 15. Bernard Dandrifosse 30 ; 16. Jacques Naniot, John Pilette 29 ; enz.

Kronos Events press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op woensdag 24 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons