van der Horst

600km of Spa: Voorbeschouwing van de organisatoren

Belgian Racing Car Championship
Belgian Racing Car Championship
Na het hoogtepunt op de Belgische kalender beleefd te hebben met de Grote Prijs van België Formule 1, neemt weldra op haar beurt het Belgian Racing Car Championship weer bezit van de paddock van het Circuit van Spa-Francorchamps. De deelnemers aan de vijfde manche van het BRCC Sprint en BRCC Endurance bevinden zich op het “mooiste circuit ter wereld” alleszins in zeer goed en bovendien internationaal gezelschap!
Kronos Events, promotor van het BRCC en de BE Trophy, werkt voor deze 600 Km of Spa/Belgian Euroseries immers samen met het Spaanse GT Sport, dat borg staat voor de komst van de International GT Open. Na races op Paul Ricard, Portimao, Nürburgring, Jerez en Silverstone leidt ex-Formule 1-rijder Andrea Montermini in de Villorba Corse-Ferrari 458 GT Italia in de punten. Liefhebbers van bloedstollende mooie GT-bolides kunnen hun hartje ophalen tijdens deze zesde manche van de International GT Open, want naast een meute gelijkaardige Ferrari’s zien we ook Chevrolet Corvette, Porsche 997, McLaren MP4-12C, Audi R8 LMS, Aston Martin V12 Vantage, Mercedes SLS AMG e.a. Lamborghini’s Gallardo op de startgrid van de twee races van telkens 70’ en 50’.

Van Belgische zijde won het duo Maxime Soulet-Enzo Ide in de GPR Aston Martin Vintage knap de openingsmanche op het Franse Paul Ricard en zij pakten in de tweede confrontatie ook nog een 2de plaats.  Bert Longin tekent aan de zijde van Noorderbuur Diederich Sijthoff in een Corvette van het V8 Racing full aanwezig in de International GT Open. Het lijkt er sterk op dat nog andere Belgen willen profiteren van de passage in Francorchamps om de degens te kruisen met de top van de GT Open…
Parallel met de GT Open organiseert GT Sport sinds 2009 de European F3 Open, waarin het grootste aantal Dallara – 312 en 308 - in één van de meest spannendste F3-kampioenschappen strijd leveren in telkens twee races van 35’.

Dat de F3 een hoogstaand, open Europees gebeuren is, bewijzen de nationaliteiten van de tenoren. 18-jarige Sandy Stuvik heeft Noorse roots, maar leidt onder Thaise vlag de European F3 Open en hij gaat na vijf rounds Ed Jones vooraf, de in de Verenigde Arabische Emiraten geboren en getogen Brit. Derde is de 17-jarige Uruguaan Santiago Urrutia en verder halen Canadees Nelson Mason, Spanjaard Alexander Toril, Brit Hector Hurst, Fransman Alexandre Cougnaud, Israëlische Yarin Stern, Italiaan Mario Marasca en Rus Alexey Chukin de voorlopige Top 10.

Geen Belgen op de lijsten van de European F3 Open. Het is enkel via de 20-jarige Sean Walkinshaw - de jongste zoon van de legendarische en betreurde Tom en diens Belgische echtgenote - die het levenslicht zag in Brussel, dat de driekleur een beetje aanwezig is op de startgrid!
Derde internationale spelers zijn de Radical Sportcars, naar de gelijknamige naam van de veelzijdige constructeur. De Radical Masters zijn in Spa toe aan de vierde manche, met twee races van 50’, telkens onderbroken door een verplichte pitstop.

Slechts 45 punten scheiden de top vier auto’s, met aan de leiding het Radical UK Works Team, met James Abbott in de cockpit. Abbott staat aan de leiding van het algemeen klassement en voert tevens het klassement aan van de Supersports Class van het meest populaire SR3 RS type. Van dit  zéér succesvol en uiterst competitieve SR3 model rijden er ‘worldwide’ zowat 850 exemplaren rond. Tweede in zijn klasse en in het algemeen klassement volgt de UK Cup kampioen van verleden jaar, Colin Noble, die zijn uitstekende prestatie van de vorige race in Silverstone (een zege en een derde plaats) wil overdoen.
Achter Abbott en Noble volgt de derde in het algemeen klassement en tevens aanvoerder van het Masters Class klassement voor de Radical’s SR8 RX racer, Konstantins Calko uit Letland, de winnaar van de Euroseries 2012.

Nog internationaal geweld komt er vanuit Italië met de Trofeo Abarth Selenia Europa, die in de Ardennen het gezelschap krijgen van hun collega’s van de Trofeo Abarth Selenia Benelux.
Na drie afspraken op het Franse Dijon, Nürburgring en de Red Bull Ring in Oostenrijk zijn het de jongste rijders die achter het stuur van de Abarth 695 Assetto Corse, goed voor 205 pk, de prijzen pakten en ook de eerste plaats delen in de puntenstand.

Luca Anselmi won al vier keer – elk weekend telt twee races – en leidt sterk van Alex Campani, de kampioen in 2012 en éénmalig winnaar in Duitsland, en Jonathan Giacon, de sterkste man in de eerste race in Oostenrijk. In het klassement voorbehouden aan de Abarth 500 Assetto Corse staat Italiaan Emanuelle Moncini aan de leiding.

Daarnaast is er nog de Trofeo “Make It Your Race”, die openstaat voor de zes finalisten van de talentenjacht die in 2012 werd georganiseerd. Make It Your Race richt tot tot kandidaten tussen 18 en 40 jaar die ervan droomden om ooit met een echte raceauto – de Abarth dus – in een echte competitie mee te strijden. Na drie afspraken is het Fransman Fabien Jeanblanc die de Make It Your Race leidt, voor Luxemburger Jérôme Glesener en Italiaan Alberto Fontana. Luxemburger Loris Cencetti telt het meeste punten in de Trofeo Abarth Benelux  

En uiteraard zijn er de manches van het BRCC Sprint en het BRCC Endurance. Voor de 5de round van het BRCC Sprint zijn er opnieuw twee races van telkens 35 minuten (met stilstaande start), met halfweg elke round de SEAT Leading Car die het veld terug bij elkaar drijft. Tussen de twee rounds in – en op de startgrid – volgt dan een rijderswissel. Hierdoor zijn er in werkelijkheid vier sprints van pakweg zestien minuten oftewel één dik uur totaalspektakel met nagelbijtende deur-aan-deurgevechten.
In het BRCC Endurance hebben we na vier meetings kunnen vaststellen dat de lange pitstop de snelste auto’s van het veld er niet van weerhoudt om vooraan voor de zege mee te draaien en we spannende races te zien krijgen die tot op de eindmeet zeer betwist zijn. Dat zou ook nu weer in de Endurance van 180’ borg moeten staan voor een spannende race en dito finale ontknoping! Uiteraard komen wij gedurende de komende dagen nog uitgebreid terug op de vijfde manche van het Belgian Racing Car Championship, zowel Sprints als Endurance.

Bij  het overlopen van de voorstelling van het menu zal het voor iedereen duidelijk zijn dat de 600 Km of Spa/Belgian Euroseries een niet te missen afspraak zouden moeten zijn voor elke rechtgeaarde autosportfan. See you in… Francorchamps!

Kronos Events pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op dinsdag 27 augustus 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 600 km of Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons