van der Horst

Belgian Masters: Kumpen/Longin/Makelberge pakken titel - GPR Aston Martin #100 wint

PK Carsport viert de BRCC titel 2013
PK Carsport viert de BRCC titel 2013
De strijd voor de BRCC endurance titel 2013 bleef spannend tot op het einde. GPR moest met beide Aston Martin’s voor de PK Carsport Audi finishen opdat Tim verbergt, Damien Dupont en Bert Redant de algemene titel konden claimen. Aanvankelijk leek dit te gaan lukken, beide wagens reden in de aanvangsfase in sneltempo weg van de concurrentie, maar wanneer met nog een uur voor de klok Pierre Grivegnée de Aston ‘Art Car’ #9 definitief in de box parkeerde met een stukke cardanas, lag de titel voor PK Carsport voor het grijpen.
  • LTF
Anthony Kumpen - Paul Kumpen - Bert Longin
Anthony Kumpen - Paul Kumpen - Bert Longin
Bij de laatste pitstop nam Maarten Makelberge het stuur van de Audi R8 LMS over om in de gietende regen als leider terug de baan op te komen. Zoals verwacht viel de Oost-Vlaming nog ten prooi aan de enige overgebleven GPR, maar de Audi lag ook als tweede nog steeds op titelkoers. Makelberge hield het hoofd koel en bracht de PK Carsport Audi heelhuids naar de meet op een kletsnatte piste (+1:29.835 achterstand). Daarmee halen de troepen onder het goedkeurende oog van Paul Kumpen de titel dus binnen bij hun terugkeer naar de nationale circuitscène. “Dit is fantastisch. Anthony heeft het team samen met enkele medewerkers deze winter gereanimeerd en er werd snel een hecht team samengebracht. Om hier nu weer met een titel te staan is buitengewoon knap.”

Anthony Kumpen - Maarten Makelberge
Anthony Kumpen - Maarten Makelberge
Voor Anthony Kumpen is dit meteen ook zijn tiende nationale titel. “Ik ben super tevreden. We rijden hier met een oude GT3-wagen uit het seizoen 2010 en toch hebben we titel kunnen behalen tegen de snellere Aston Martin. We hadden op regen gehoopt vandaag, maar na de opgave van de Aston Martin #9 lag de weg voor ons open.”


GPR Aston Martin Racing - Aston Martin V12 Vantage GT3
GPR Aston Martin Racing - Aston Martin V12 Vantage GT3
In het kamp van Pino Sperlinga was er geen grote feestvreugde achteraf ondanks de overwinning van de wagen van Tim verbergt, Damien Dupont en Bert Redant (#100). “We hebben vijf van de zes wedstrijden gewonnen en toch zijn we niet kampioen, het is dus een beetje een zure overwinning,” verklaarde Tim Verbergt achteraf.  “Voor ons was de opdracht simpel, we konden alleen maar winnen en dat deden we ook. Helaas viel de wagen van onze collega’s vooraan weg met een kapotte cardanas, waardoor de Audi op titelkoers kwam te liggen.” De titel bij de teams ging wel naar GPR (voor PK Carsport en Belgium Racing), terwijl ook Damien Dupont de kroon bij de juniors nog binnen haalt.
 
Chris Mattheus - Dylan Derdaele
Chris Mattheus - Dylan Derdaele
De ProSpeed Porsche van Bouvy/Coens/Grandjean, die als kampioenschapsleider aan het weekend aanvatte (rekening houdend met het schrapresultaat), kwam van een kale reis thuis. Nochtans kleefde Fred Bouvy in de openingsfase aan de achterkant van de PK Audi van Bert Longin. Halfweg de race viel de wagen met ophangingsproblemen ver terug om na 180 minuten racen op twaalf ronden achterstand te finishen. Bouvy en co worden zo vierde in de eindstand, één plaatsje achter de Belgium Racing Porsche van Derdaele/Heyer/Mattheus die vandaag in moeilijke omstandigheden knap de derde podiumplek inpalmde. De titel in GT Cup was voor hen reeds op zak en met een derde plek in de algemene eindstand heeft het team van Patric Derdaele een sterk seizoen achter de rug door met een intrinsiek tragere wagen tegen snellere GT's op te boksen.
 
Belgian Masters: De laatste endurance race uit 2013 in beeld gebracht
Achter de Belgium Racing Porsche finishte een trio Ferrari 458 Challenge, met op kop het Scuderia Monza exemplaar van de broers Thiers. De Thems Racing wagen van Vandierendonck/Van Oost werd vijfde algemeen, voor de wit-groene Ferrari van Louis Soenen en Frédéric Vervisch. Laatstgenoemde was een klasse apart wanneer de regen begon te vallen en kon zelfs een ronde terug pakken op de leidende GPR Aston Martin. Ze zege in GT Challenge ging naar de Skylimit Porsche van Bart van Haeren en François Bouillion (elfde algemeen), de Porsche 996 van het dames trio tikt als zeventiende aan.

De uitslag BRCC Endurance, Belgian Masters:
01. Verbergt-Dupont-Redant (Aston Martin V12 Vantage GT3) 102 ronden
02. Kumpen-Longin-Makelberge (Audi R8 LMS) +1.29.835 (1ste GT-Pro)
03. Derdaele-Heyer-Mattheus (Porsche 997 Supercup) +1 ronde (1ste GT Cup)
04. Thiers-Thiers (Ferrari 458 Challenge) +2 ronden
05. Vandierendonck-Van Oost (Ferrari 458 Challenge) +2 ronden
06. Soenen-Vervisch (Ferrari 458 Challenge) +5 ronden
07. Deman-Lémeret-Al Azhari (Volvo S60 Silhouette) +5 ronden (1ste Sil Pro Evo)
08. Mondron-Mondron (Ginetta G50) +7 ronden (1ste GTL)
09. Verstraete-Dubois (Porsche 996 Cup) +7 ronden
10. Bouillon-Van Haeren (Porsche 996 Cup) +8 ronden (1ste GT Challenge)

Volledige uitslag BRCC Endurance Belgian Masters 2013 (PDF)

Stand kampioenschap bij de rijders:  
01. Kumpen-Longin-Makelberge 222 punten
02. Redant-Verbergt-Dupont 220
03. Derdaele-Heyer 212
04. Mattheus 207
05. Bouvy-Coens-Grandjean 176
06. Mondron-Mondron 164
07. Thiers-Thiers 154

Foto's: Martijn Wouters & Vincent WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Belgian Racing Car Championship op zondag 13 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons