van der Horst

Belgian Masters: Vier Ferrari's aan de start

Belgian Racing Car Championship
Belgian Racing Car Championship
Voor de finale van de BRCC Endurance verschijnen er liefst vier Ferrari’s aan de start op Circuit Zolder. Frank en Hans Thiers, de Sprint-kampioenen van 2012, komen al jaren met een Italiaanse krachtbeest aan de start in de Belgische competities, en zij leiden de, zeg maar, “Ferrari-race in de race”.
Bij de start van het tweede seizoen van de BRCC Endurance kregen de Thiers-broers al het gezelschap van het Curbstone FMA Racing dat garant stond voor de inzet van de blauwe Ferrari 430 GT3 voor het duo Patrick Van Glabeke en Raf Vleugels.
 
Raf Vleugels kon terugblikken op een verleden in Formule Ford, Belcar en zelfs de 24 Uren van Spa. Patrick Van Glabeke nam tot hiertoe deel aan enkele Spaanse races, maar was wel vertrouwd met het snellere stuurwerk met pk-rijke auto’s.
 
“Sinds vier jaar organiseert Curbstone Track Events zeg maar de betere trackdays met auto’s met minstens of meer dan 300 pk en enkel op Grand Prix-circuits, zoals voornamelijk Francorchamps, maar ook Silverstone, Barcelona, Magny-Cours of Paul Ricard,”  verduidelijkt de G.O. uit Oudenaarde. “Gebeten door de snelheid hadden we na 3 jaar uitsluitend track event-rijden zin in iets meer competitie, en lieten we ons oog vallen op de BRCC Endurance.”
 
Als klant bij FMA, de Antwerpse Ferrari-dealer, en wetende dat Raf Vleugels over een 430 GT3 beschikte, die was klaargemaakt voor de Franse GT, was de keuze snel gemaakt om met deze Ferrari te starten in de BRCC Endurance.
 
“Al bij al ben ik tevreden over het voorbije seizoen in het BRCC Endurance, “ zegt Patrick. “Misschien had men onze auto beter in de GT Cup ondergebracht. Daar waren we meer op onze plaats geweest tegenover de andere Ferrari’s.”
 
Tijdens de BRCC-manche in het kader van de Total 24 Hours of Spa stond Nicolas Vandierendonck onder de vlag van het Thems Racing by Boutsen Ginion borg voor de komst van een derde Ferrari in het BRCC Endurance. Gedurende de kwalificaties voor de 600 Km of Spa geraakte de auto zwaar beschadigd, waardoor Vandierendonck-Van Oost verstek dienden te geven.
 
“De schade was zodanig groot, dat een directe herstelling onmogelijk bleek,” stelt Nicolas. “Daarom pakken wij dit weekend uit met een nieuwe F458. Het zal aanpassen worden, want wegens tijdgebrek zullen we pas gedurende de kwalificaties kunnen denken aan de set-up, en de concurrenten in de GT Cup gaan niet op ons wachten.”
 
Naar voorbeeld van Curbstone-man Van Glabeke, kreeg ook Vandierendonck de smaak te pakken via track days. Hij schakelde vrij snel over op de échte racerij met een debuut in de Ferrari Challenge en later de Duitse Sports Cup.
 
“Met Thems organiseren we samen met Jeffrey Van Hooydonk opleidingen voor rijders die van track days willen overschakelen naar de racerij. Dat zette Louis Soenen er alvast toe aan om met zijn Ferrari F458 te debuteren in de BRCC en ons te komen vervoegen. De BRCC is een leuk kampioenschap en de onderlinge verhoudingen in GT Cup zorgen voor een mooie strijd tussen de Porsches en de Ferrari’s.”
 
Louis Soenen kan in Zolder rekenen op de ervaren Frédérique Vervisch als tweede man, terwijl de technische hulp komt van André “Speedlover” Van Hoof. De Thems-Ferrari is volledig in handen van Boutsen Ginion.
 
“Dat heeft alles te maken met Massimo Bottiglieri, ingenieur bij Boutsen Ginion. Hij helpt ons uitstekend met de set-up en het afstellen van de F458.”
 
Nicolas Vandierendonck spant samen met Olivier Van Oost, zoon van ex-rallyrijder Eddy, en vooral bekend van een zege in de 25 Hours VW Fun Cup in 2007 en een pak ervaring in Belcar.
 
“Ik heb wel eens deelgenomen aan een rally en waagde ook mijn kans in de Ford Rally Contest, maar ik vind het risico op circuit toch iets minder groot dan in rally, als je in de problemen geraakt of van de baan sukkelt. Daarom verkies ik de circuitracerij.”

Kronos Events pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op vrijdag 11 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons