van der Horst

Belgian Masters: Acht kandidaten voor twee titels!

BRCC Pro – Aston Martin Brussels Racing – Porsche Belgium Racing – Audi PK Carsport
BRCC Pro – Aston Martin Brussels Racing – Porsche Belgium Racing – Audi PK Carsport
Het wordt een beloftevolle finale van het BRCC, editie 2014, op Circuit Zolder. Hoewel het Prime Racing van het duo Ueberecken-Lequeux al zeker is van de kampioenstitel in de BRCC Trophy, zijn er nog vier ploegen die mogen dromen van de titel in het BRCC Pro en hetzelfde aantal kandidaten maakt zich op voor de strijd in de BRCC Cup. Hoogspanning dus tijdens de komende Zolderse Belgian Masters!
  • Prospeed Competition
We hadden ons geen beter scenario kunnen dromen voor de titelontknoping van het BRCC op Circuit Zolder. Op basis van het weerhouden van de vijf beste resultaten op zes meetings, komen er vier ploegen nog in aanmerking voor de titel in het BRCC Pro. Om duidelijkheid te krijgen in de kansen van de titelpretendenten, volstaat het om rekening te houden met de vier tot hiertoe behaalde beste resultaten. In die telling komt de Aston Martin #100 van het Brussels Racing er als de beste uit. Tim Verbergt, Bert Redant en Damien Coens kijken aan tegen een puntentotaal van 75 punten, tegenover 74 voor hun maten Michaël Schmetz en Fred Bouvy. Deze laatsten beschikken voor de Belgian Masters over een nieuwe auto. « Na het ongeval tijdens de 600 Km van Spa is gebleken dat de auto alleen goed was voor de schroothoop, » zegt Fred. «Wij hebben daarom een Vantage versie 2014 gehuurd bij Prodrive en gezien Pierre Grivegnée nog niet in staat was om opnieuw achter het stuur plaats te nemen, gaan Michaël en ikzelf de klus onder ons tweetjes proberen te klaren. Ik viseer een 12de Belgische bekroning, nadat ik al eerder titels behaalde bij de motoren, quad, in de toerwagens en GT. »
 
Voor de twee ploegen van het Brussels Racing is het een eenvoudig rekensommetje: winnen staat gelijk aan het behalen van de Belgische titel ! Voor de twee andere titelkandidaten liggen de zaken ietwat anders. Dylan Derdaele, Kenneth Heyer en Xavier Maassen waren tot hiertoe een toonbeeld van regelmatigheid, maar het trio van de Porsche 911 GT3 R van het Belgium Racing slaagde er niet in om één zege te bemachtigen. Met vier resultaten tellen zij 70 punten en alleen een succes in Zolder kan hen aan de titel helpen, op voorwaarde dat de Aston van Verbergt-Redant-Coens niet als 2de over de eindmeet bolt…

Uittredende BRCC-kampioenen Anthony Kumpen en Bert Longin beseffen dat zij echt wel moeten rekenen op bijzondere omstandigheden om vooralsnog zichzelf op te volgen. Met slechts 68 punten op het scorebord, moeten zij absoluut winnen en hopen dat geen enkele Aston punten scoort op een 2de plaats. Bijgestaan door Frank Beliën op de Audi R8 LMS ultra #1 van PK Carsport  gaat het Audi-trio alleszins tot het uiterste.

BRCC Cup : twee Ferrari’s tegenover twee Porsches

Net zoals in het BRCC Pro, hangt er ook in de BRCC Cup hoogspanning in de lucht. Na het schrappen van het slechtste resultaat leiden Louis-Philippe Soenen en Frédéric Vervisch (Ferrari 458 Challenge van het Soenen Racing) de dans,  voor Bart Van Haeren en Peter Hoevenaars (70,5 punten, tegenover 74,5 voor de leiders). Een zege zou het duo van de Porsche 991 Cup van het Belgium Racing (in Zolder worden zij bijgestaan door Yannick Hoogaars, die afwezig was in Dijon) toelaten de Belgische titel te versieren.
 
Soenen Racing - Ferrari 458 Challenge
Soenen Racing - Ferrari 458 Challenge
Nog twee andere formaties hebben eveneens hun zinnen gezet op de Cup-kroon, zelfs al hebben zij hiervoor niet alle kaarten zelf in handen.  Beginnen we met Nicolas Vandierendonck. De baas van het Thems Racing by Powercars is een volhouder. Na de klap met de Ferrari tijdens een testdag in Francorchamps, bleef hij niet bij de pakken zitten en verruilde de beschadigde rode Ferrari voor een Porsche 997 Cup.  In het gezelschap van Jeffrey Van Hooydonk en Olivier Van Oost (die beide een afspraak misten) pakte Nicolas tijdens de 600 Km van Spa kostbare punten, hetgeen hem in Zolder zou moeten toelaten – opnieuw achter het stuur van een Porsche 997 Cup – voor de titel te gaan, op voorwaarde dat Vervisch-Soenen niet voor de 2de plaats kunnen gaan. Een vlug rekensommetje leert ons dat Nicolas ex aequo kan eindigen met Van Haeren-Hoevenaars en Vervisch-Soenen, indien deze drie formaties in dezelfde volgorde over de eindmeet gaan. In dat geval valt men terug op het grootste aantal behaalde punten per meeting om het verschil te bepalen. Met twee keer vijfentwintig punten zou Vandierendonck het pleit winnen.

Tenslotte maken Frank en Hans Thiers rekenkundig nog een waterkansje om een tweede Belgische BRCC-titel te behalen (zij werden sprintkampioenen in 2012), maar hiervoor moeten de mannen van de Scuderia Monza wel rekenen op de volle pot aan punten, mogen Van Haeren-Hoevenaars niet 2de finishen en Soenen-Vervisch niet terug te vinden zijn in de buurt van het podium. Een Mission Impossible? In een mechanische sport is soms alles mogelijk…
 
Als scheidsrechters in de strijd om de titel zijn er de Porsche 991 Cup Allure Team van Pierre Piron, Guillaume Mondron en Frédéric Caprasse,  maar ook de 997 Cup van MExT-rijders Kris Wauters en Xavier Stevens. Vergeten we evenmin de Mosler MT900-R van Guino Kenis, Chris Mattheus en Joël Schuybroek.

BRCC Trophy : voor de eer

Prime Racing - Ginetta G50 GT4
Prime Racing - Ginetta G50 GT4
Geen enkele druk rust nog op de schouders van Jean-Marc Ueberecken en Jean-Pierre Lequeux, vermits zij nog voor het einde van het BRCC al zeker zijn van de titel in de BRCC Trophy. Toch zijn de twee mannen van de Prime Racing Ginetta G50 GT4 vastbesloten om een laatste zege achter hun namen te schrijven. Voor de andere plaatsen op het eindpodium zijn er Yvan Muller (opnieuw samen met Bernard Dandrifosse in de Noun-Ginetta) en het duo Xavier Mezquita-Reiner Weishaupt (in de KTM X-Bow die zij delen met Jurgen Gulicher).

Het vertrouwde startveld wordt opgesmukt met een tweede KTM X-Bow (met Oostenrijkers Reinhard Kofler en Markus Fischer), de Porsche 997 GT4 van Jo Lammens en de Toyota GT E86 van Mathieu Simone en Fransman Julien Abelli.
 
Na de vrije trainingen op zaterdag, is het wachten tot zondagochtend om de startgrid te kennen, want de kwalificaties voor de finale van het BRCC vinden plaats tussen 10u40 en 11u25. De start van het BRCC Endurance wordt gegeven om 15u10 voor een race van drie uur en het doek dat klokke 18u10 valt over het BRCC 2014!
Kampioenschappen (alle resultaten):
 
Endurance Pro : 1. Derdaele-Heyer-Maassen 86 ; 2. Verbergt-Redant-Coens 85; 3. Bouvy-Schmetz 74 ; 4. Kumpen-Longin 68; 5. Beliën 43; 6. Grivegnée 49; 7. Jan Brunstedt 26,5; 8. Vervisch-Verdonck 25 ; 9. Soulet-Makelberge 24; 10. Verstraete-Catsburg 23,5, etc.
 
Endurance Cup : 1. Soenen 84,5 ; 2 Vervisch 74,5; 3. Van Haeren-Hoevenaars 70,5 ; 4. Vandierendonck 65,5; 4. Thiers-Thiers 63,5; 5. Kris Wauters 59; 6. Piron-Mondron 58,5  5. Hoogaers 50,5 ; 6. Van Oost 48; Koen Wauters 43 ; enz.
 
Endurance Trophy: 1. Ueberecken-Lequeux 107 ; 2. Mezquita-Weisshaupt 60 ; 3. Muller 55; 4. Dandrifosse 35; 5. Breny-Romecki 34 ; 4. Al Azhari 31,5; 5. Van de Poele-Van de Poele 30; 6. Pampel-Rosoux 29; 7. Radet 25; 8. Gulicher 22; 9. Bareghi-Gatrio 20; 10. Dandrifosse, Bloem-Bourdoch 14,5; enz.
 
Kronos Events pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op woensdag 15 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons