van der Horst

BRCC & PGCCB Zandvoort: Nabeschouwing Xavier Maassen

Xavier Maassen blijft goed presteren in de autosport. De Limburger racet dit seizoen zoals geweten in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux en het Belgische circuitkampioenschap BRCC. Het voorbije weekend stond Maassen voor een dubbele opdracht, want beide raceklassen waren op Circuit Park Zandvoort aan respectievelijk hun vierde en derde weekend toe. Het Nederlandse circuit ontving de Zandvoort Masters voor F3-wagens en de Blancpain GT, een fantastisch weekend voor de autosport dus. Bovendien kenden zowel de Porsche Cup als het BRCC ieder twee wedstrijden in de Nederlandse duinen. Xavier Maassen stond dus voor een behoorlijke opdracht met maar liefst vier races in twee dagen en bracht die tot een schitterend einde, met één zege en drie tweede plaatsen op zijn palmares.
In de snelste merkencup van de Benelux was Xavier Maassen in grote doen. Om het in voetbaltermen te zeggen, behaalde de rijder van het Team Allure een ware hattrick: „Ik zette mijn Porsche 911 Cup op de pole-positie, won de sprintrace voor de professionele rijders en reed ook nog eens de snelste rondetijd in de race”, vatte Xavier Maassen de gegevens samen. „Uiteraard ben ik heel gelukkig met het resultaat”, klonk het aan het podium in Zandvoort. Het bewijst mijn goede vorm en ik doe opnieuw een prima zaak in het kampioenschap, dat nu wel mijn prioriteit wordt. Een dergelijke merkencup winnen, zou voor mij zeer belangrijk kunnen zijn.”

Na de prachtige wedstrijd op zaterdag volgde de langere race op zondag, met verplichte pitstop. In zeer moeilijke weersomstandigheden startte Pierre Piron en gaf de auto aan Xavier Maassen over. „Ik zette meteen de jacht op de eerste plek in, maar de zege zat er niet meer in. Wel scoor ik weer belangrijke punten en verstevig ik mijn leidersplaats in het kampioenschap.”      

In het Belgische circuitkampioenschap deelt Xavier Maassen de Porsche 911 GT3-R met de Duitser Kenneth Heyer, zoon overigens van de DTM-legende en ex-F1-rijder Hans Heyer en de jonge Belgische belofte Dylan Derdaele.  

„In Zandvoort hadden we geen race van 180 minuten zoals dat normaal gezien het geval is, maar twee wedstrijden over 90 minuten, één op zaterdag en één op zondag. Het is een ander formaat, met een andere strategie uiteraard.” Dankzij een slimme strategie reed de Porsche 911 GT3 R van het Belgium Racing tot tien minuten van het einde aan de leiding van de eerste race, tot de tweede safety car opdook. Het trio Xavier Maassen-Dylan Derdaele-Kenneth Heyer finishte uiteindelijk als tweede op het podium, een goed resultaat in de optiek van het kampioenschap, waar de Porsche zo virtueel richting de eerste plek schoof.  

Op zondag stond er opnieuw een race op de timing, weer over 90 minuten. Het resultaat was identiek, een tweede plek… maar wel leider in het kampioenschap.

Xavier Maassen: „Ik sta nu aan de leiding in de beide kampioenschappen, wat zeer motiverend is. Het was een prachtig weekend in Zandvoort, mijn eerstvolgende opdracht is na een reeks podia in het Belgische kampioenschap om nu ook daar een wedstrijd te winnen.”  

Xavier Maassen PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Racing Car Championship op dinsdag 8 juli 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zandvoort Masters.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons