van der Horst

Citroën dankt Meeke voor bewezen diensten

Kris Meeke - C3 WRC
Kris Meeke - C3 WRC
Citroën Racing heeft donderdagavond aangekondigd dat de samenwerking met Kris Meeke en Paul Nagle wordt stopgezet. Dat is het rechtstreekse gevolg van zijn crash in Portugal. De stopzetting gaat meteen in.
Meeke - Citroën DS3 WRC
Meeke - Citroën DS3 WRC
De verklaring van Citroën Racing is heel duidelijk. "Door een excessief aantal crashes, waarvan sommige heel ernstig en die zelfs serieuze gevolgen kon hebben voor de veiligheid van de equipe, heeft Citroën Racing WRT beslist de samenwerking met Kris Meeke stop te zetten in het wereldkampioenschap in 2018." Citroën meen dat de sportieve belangen niet meer opwegen tegen de onverantwoorde risico's.

De stopzetting gaat meteen in en Citroën zal in de komende dagen de line-up voor Sardinië, de komende manche, bekend maken. Craig Breen en Mads Östberg zijn al zeker. In eigen rangen hebben ze nog Sébastien Loeb, Khaled Al-Qassimmi en Stéphane Lefebvre, maar die laatste moet zich richten op WRC2. Het valt dus af te wachten of Citroën alsnog op de proppen komt met een witte raaf.

"Dit was geen gemakkelijke beslissing omdat het gaat over een rijder en co-rijder, maar de beslissing is als teamleider gefundeerd op basis van veiligheid. Dit is een preventieve maatregel waarvoor we consequent hebben gekozen", aldus Pierre Budar.

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
De Brit was sinds 2013 aan de slag bij Citroën Racing. Hij won tussen zijn eerste winst in de Rally van Argentinië in 2015 en die van Catalunya in 2017, zijn laatste, nog drie rally's waarvan die van Mexico 2017 lang in het geheugen zal blijven door een stevige fout op de slotproef. Ondanks een hele reeks crashes was hij de enige die de jongste jaren het team enkele overwinningen bezorgde en zo het blazoen kon opkrikken. Meeke wordt volgend jaar 40 jaar, en dus lijkt dit een afscheid in mineur te worden voor de Brit.

De Noord-Ier, een pupil van Colin McRae, won in zijn carrière ook het IRC-kampioenschap, onder meer door winst in de Ypres Rally, en werd in 2013 als grote verrassing binnen gehaald bij Citroën. Aan dat turbulente hoofdstuk komt nu dus een einde.

Foto's: Citroën Racing

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 24 mei 2018.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons