van der Horst

Broer en zus Bäckman met Target Competition-gerunde Hyundai's naar WTCR

Andreas & Jessica Bäckman - Target Competition
Andreas & Jessica Bäckman - Target Competition
Nog meer goed nieuws voor WTCR-promotor Eurosport Events. Naast de bevestiging van Mikel Azcona en Jordi Gene als CUPRA-vertegenwoordigers bij Zengo Motorsport, raakte vandaag eveneens bekend dat broer en zus Andreas en Jessica Bäckman de sprong naar de FIA World Touring Car Cup wagen. Dat met twee nagelnieuwe Hyundai Elantra N TCR, gerund door Target Competition, het team waarmee het paar tot dusver in TCR Europe aantrad.
Andreas en Jessica Bäckman schrijven begin juni op de Nürburgring geschiedenis wanneer ze als eerste broeder-zusterpaar in het WTCR aan de start zullen komen. Jessica wordt tevens de eerste rijdster in de hoogst aangeschreven toerwagenserie, eerder deed de betreurde Sabine Schmitz het haar voor in WTCC, de voorloper van de FIA World Touring Car Cup.

Het Zweedse duo dat de steun geniet van het Sweden National Team, komt in aanmerking voor de WTCR Trophy-kroon, voorbehouden aan privérijders. Anders dan broer Andreas (25) kan de 23-jarige Jessica ook meedingen naar de FIA Junior Driver-titel, voorheen Rookie of the Year. Beiden breien een vervolg aan hun TCR Europe-samenwerking met Target Competition maar ruilen hun respectieve Hyundai i30 N  in voor twee nieuwe, op Goodyear geschoeide, Hyundai Elantra N TCR. 

Na hun debuut in karting en rallycross, startten zus en broer hun toerwagenavontuur anno 2018 in het Scandinavian toerwagenkampioenschap en in TCR UK, ondertussen hun universitaire studies verderzettend. In 2019 en 2020 vonden we beiden terug in TCR Europe. Andreas Bäckman lukte in beide jaren één zege, telkens in Barcelona, en eindigde vierde, resp. zesde in het klassement. Jessica Bäckman liet anno 2019 met een derde plaats in Hockenheim haar beste resultaat optekenen. 

“Het was altijd al mijn betrachting om het op te nemen tegen de beste rijders in WTCR en het voelt onwezenlijk dat ik mijn doel heb bereikt. Ik hoop dat ik meer vrouwen kan inspireren om in de autosport te debuteren. Ik ga mijn uiterste best doen en kijk uit naar de start van het seizoen", aldus Jessica.

Ook broer Andreas hunkert naar de volgende stap in zijn carrière. "De opstap naar WTCR was ook mijn doel en ik voel me meer dan klaar om samen met Target Competition deze stap te zetten. Het wordt moeilijk gezien het merendeel van de rijders op ruime ervaring kan bogen en er verschillende wereldkampioenen op de startgrid staan, maar ik kijk uit naar deze challenge."

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op maandag 19 april 2021.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons