van der Horst

Bronze medaille voor Rillaerts, Van Leeuwen en Endo wereldkampioen met Belgisch randje

Rotax Grand Finals
Rotax Grand Finals
Finals day, vandaag in Bahrein. De Rotax Grand Finals gingen hun slotdag in, de dag waarop de wereldtitels verdeeld gingen worden. Hoewel onze landgenoten er de voorbije dagen regelmatig uitstekend bij zaten, werden we geen wereldkampioen rijker. Rotax Junioren rijder Kaï Rillaerts was er echter wel erg kort bij, maar moest genoegen nemen met de derde plaats. In de Rotax DD2 klasse pakte Nederlander Martijn Van Leeuwen de wereldtitel, met ondersteuning van het team van onze landgenoot Ingo Schepers. Ook in de Micro Max klasse, droeg met Jan Daems, een Belgisch team bij aan de wereldtitel!
Micro Max: Nikita Ljubimov wereldkampioen
De eerste finale van de dag, was die van de Micro Max rijdertjes. Nikita Ljubimov toonde zich de hele week al bijzonder snel en onderstreepte zijn vorm vandaag ook in de finale. De Est was ruim de snelste van het pak en finishte met bijna drie seconden voorsprong als eerste. Manual Miguez Gayoso en Dragos Avasilcute mochten mee op het podium.
Mini Max: Geen droomfinale voor Radenkovic, Arata Endo kampioen
In de Mini Max klasse begon onze landgenoot Mateja Radenkovic van op de eerste rij aan de finale. De Antwerpenaar, bijgestaan door Max Timmermans en het team van Birger Bouvin reed tot dan een ijzersterke Grand Finals maar in de finale kregen ze de eindjes niet bij elkaar. Na zijn start aan de buitenkant verloor hij enkele plekken, kwam dan in het gedrum terecht en was strijdend voor een plek in de top tien. Na afloop kreeg hij nog een penalty voor contact met een concurrent waardoor hij terugviel tot P22. Niet het verdiende resultaat voor Radenkovic, die ondanks een tegenvallende finale op een mooie week kan terugkijken. Vooraan was de strijd tot in de laatste ronde bijzonder spannend. Polesitter Borys Lyzen moest in de slotfase de duimen leggen voor Japanner Arata Endo die de wereldtitel meeneemt naar het land van de rijzende zon. Endo kon tijdens deze Grand Finals rekenen op technische ondersteuning van Daems Racing Team. Geen Belgische overwinning, maar wel eentje met een Belgische invloed dus! 
Junior Max: Käi Rillaerts naar het podium, Stolcermanis bevestigd met wereldtitel.
Kaï Rillaerts
Kaï Rillaerts
De Let Tomass Stolcermanis is de nieuwe wereldkampioen in de Rotax Junior Max. Na een uitstekende week zette hij vandaag de kroon op het werk met een eerste wereldtitel, de eerste ook voor Letland. Stolcermanis vertrok vanaf de pole en bleef ook in de openingsfase aan kop van de wedstrijd. Nederbelgen Jayden Thien en Kaï Rillaerts kenden eveneens een goede openingsfase en klommen op tot een respectivelijke tweede en derde plaats. In die volgorde kwamen ze ook voorbij de finish. Goud voor Letland, zilver voor Nederland en brons voor België dus! 
Senior Max: Bizarre finale brengt Mark Kimber de wereldtitel
Tereza Babickova en Callum Bradshaw, dat waren de nummers één en twee van de finale in de Rotax Senioren. Maar na een bizarre finale werden ze allebei bestraft en vielen zo weg van het podium. Mark Kimber, derde aan de finish, werd alsnog wereldkampioen. Een bijzondere finale begon met Babickova en Bradshaw op de eerste rij maar al in de run naar de eerste bocht kwamen ze met elkaar in contact. Babickova werd hiervoor bestraft waardoor ze terugviel naar een vierde plaats, hoewel ze de finale wel wist te winnen. Ook Bradshaw werd bestraft voor een vermijdbare aanrijding waardoor ook hij terugviel en zevende werd. Kimber pakte zo de wereldtitel, zijn tweede nadat hij in 2016 reeds kampioen werd bij de Junioren. Ook Kai Hunter en Sean Butcher profiteerden van de straffen voor Babickova en Bradshow om het Britse podium helemaal compleet te maken.
DD2: Van Parijs komt tot aan de voet van het podium, Van Leeuwen wordt wereldkampioen
Martijn Van Leeuwen is oververdiend de nieuwe wereldkampioen in de DD2 klasse. De Nederlander begon de finale vanaf de pole maar was lang in strijd met Fransman Antoine Barbaroux en Indier Kumaran Kyleaditya. In de absolute slotfase verdedigde Van Leeuwen als een... leeuw.. De Nederlander voerde werkelijk alles perfect uit en pakte een zeer verdiende eerste wereldtitel. Een Nederlandse wereldtitel maar wel eentje met een Belgisch randje want zoals we eerder schreven komt Van Leeuwen uit voor het Belgische Schepers Racing Team, het team van Ingo Schepers. Misschien wel een even mooie prestatie, maar met iets minder glans, kwam er van Glenn Van Parijs. Onze landgenoot crashte gisteren in de prefinale en maakte het zichzelf daarmee erg moeilijk om vandaag nog kans te maken op de titel. Maar de Hasselaar bewees andermaal een topper van formaat te zijn door negen plaatsen goed te maken en alsnog als vijfde te finishen.
DD2 Masters: Finale van Cleirbout eindigt in eerste ronde.
Een stofwolk in de openingsfase van de eerste ronde deed het ergste vermoeden. Een flinke schuiver van enkele deelnemers met daarbij ook onze landgenoot Carl Cleirbout. Samen met drie andere deelnemers schoot de Antwerpenaar van de baan en zat voor hen de finale er al vroeg op. Morgan Richie pakte de wereldtitel na een mooie strijd met de Canadees Pier-Luc Oullette. De Braziliaan Joao Cuhan maakte het internationale podium compleet.

Traditiegetrouw wordt er op de slotavond van de Grand Finals onthult welk land volgend jaar het WK ontvangt. Portugal werd opnieuw verkozen tot gastheer van de Grand Finals in 2022, voor de vierde keer in de geschiedenis. Afspraak, eind 2022 in Portimao voor de elfde editie van de Grand Finals!

Foto's: Rotax karting



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zaterdag 18 december 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons