van der Horst

BSRF en RACB slaan de handen in elkaar voor het Belgian F4 Championship

Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Dat simracing goed en wel ingeburgerd is, staat buiten kijf. Sinds de COVID-pandemie hebben constructeurs, kampioenschappen en zelfs federaties een andere kijk gekregen op virtueel racen. We waren de laatste jaren gewend geraakt aan de Virtual Belcar en dergelijke, maar dat zou in de toekomst veranderen met de BSRF, met als voornaamste protagonisten Ronald Moons en Simon Heck. Zij slaan de handen in elkaar met RACB-verantwoordelijke Anton Dupan om een eerste gezamenlijk kampioenschap op te richten: het Belgian F4 Championship op iRacing.
  • Prospeed Competition
Belgian F4 Championship: drie kampioenschappen in één
Hoewel Heck en Moons oorspronkelijk F3 in gedachten hadden, kwam op vraag van Dupan toch een wijziging naar F4. De reden is simpel: de FIA. Het internationale controleorgaan van de autosport heeft namelijk een officiële licentie gegeven aan iRacing om die raceklasse te vertegenwoordigen. Dus reden te meer om de eerste officiële samenwerking met de RACB op dat niveau te starten.

Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Het kampioenschap zelf zal bestaan uit zes raceweekends, met een bewuste keuze voor drie circuits die betalend zijn en drie die in het basispakket zitten. Voor de deelnemers zullen er twee kampioenschappen zijn: Pro en Am. Logischerwijs is Pro voorbehouden aan de meer doorwinterde simracers op iRacing, terwijl Am een mooie opstart is voor de nieuwelingen op het platform. Er is echter ook een derde kampioenschap, voorbehouden aan de dames. Speciaal om hen in de kijker te zetten, wordt een neveklassement bijgehouden. Ze kunnen dus zowel in Pro als Am uitkomen, maar krijgen - zoals bijvoorbeeld het Italiaans F4-kampioenschap - een kans om onderling te strijden voor de beste dame in het veld.
RACB eSports-licentie: een kwaliteitslabel
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Virtual Belcar kan je jezelf niet helemaal inschrijven, want je hebt een RACB e-licentie nodig. België is niet het eerste land om zo'n licentie uit te vaardigen. Bijna al onze buurlanden werken op exact dezelfde wijze. Hoewel die licentie betalend is - voor 10 euro kan u ze bemachtigen - heeft dat ook heel veel voordelen.

RACB Awards 2023
RACB Awards 2023
Anton Dupan, verantwoordelijke voor eSports bij de RACB: "De licentie moet je meer bekijken als een kwaliteitslabel voor zowel de simracer als het kampioenschap. Voor ons is het gemakkelijk om hen op te volgen en ook eventueel 'vuile' simracers te weren. Aan de competitiezijde zorgen we ervoor dat elk kampioenschap dat onze steun krijgt op en top in orde is met een reglement dat door ons is goedgekeurd. Hiermee willen we het simracen aanpakken zoals de kampioenschappen in het echte leven. Ook heeft het nog andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de RACB Awards op het einde van het jaar, waar overigens de kampioen in Pro, Am en bij de dames gelauwerd zullen worden zoals het jaarlijks gebeurt bij de ander competities."

Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Formule 4 voor de Belgian F4 Championship
Maar daar blijft het niet bij, want de bedoeling is ook om nieuwe mensen die interesse hebben in simracing, maar nog niet de stap durven zetten, te ondersteunen. "Voorlopig zitten we op iRacing en we willen iedereen de kans geven om deel te nemen aan het kampioenschap. Als je bijvoorbeeld toch eens wil testen, kunnen wij een gratis code geven voor het platform. Hiermee kan je een jaar gratis op iRacing rijden. Dat geldt overigens niet alleen voor nieuwelingen, maar evengoed voor mensen die al in het simracen zitten, maar om de één of andere reden niet op iRacing geraakt zijn. Het pluspunt is dat de F4 er al bij het startpakket zit, inclusief drie circuits van op de kalender. Deze kan je bemachtigen door dit te melden bij "opmerkingen" eens je jouw aanvraag voor je licentie doet. Opgelet wel, deze code werkt alleen voor nieuwe leden die toetreden tot iRacing en niet om jouw huidig abonnement te verlengen."

Hoewel het kampioenschap voorlopig gericht is op iRacing, zal er op termijn ook uitgebreid worden naar andere platformen, zoals bijvoorbeeld Assetto Corsa Competizione of rFactor2. Voorlopig gaat nu alle aandacht naar iRacing, maar dat heeft vooral te maken met de extra prijs die weggelegd is voor de winnaar in Pro.
Motorsport Games: je land vertegenwoordigen in Valencia
2022 FIA Motorsport Games Esports Cup
2022 FIA Motorsport Games Esports Cup
Dit jaar staan de Motorsport Games weer op het programma. Twee jaar geleden waren er al zestien disciplines in Marseille, en dat wordt dit jaar gevoelig uitgebreid. Ook in eSports, want naast de GT-race op Assetto Corsa Competizione, zal er voor het eerst een virtuele Formule 4-wedstrijd afgewerkt worden op het iRacing-platform. En wat beter dan een kampioenschap te organiseren, waar de winnaar ons land mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van de autosport? Een unieke belevenis, waar je samen met andere landgenoten uit verschillende categorieën een week beleeft in Spanje met het gevecht om een gouden medaille. Ook daar zal de RACB in de mate van het mogelijke de rijder ondersteunen.

Als je denkt: "Ik wil dit graag proberen", kunnen we je naar de juiste plek leiden. Voor de eSports-licentie kan je hier terecht, terwijl je voor het kampioenschap kan inschrijven op deze site. Er zijn 50 plaatsen voorbehouden, waarvan op dit moment al de helft gevuld is. En natuurlijk zullen wij ook telkens verslag brengen van elke ronde van het kampioenschap. Had je het nieuws nog niet gezien? Aarzel dan niet en schrijf je nu in!

Foto's: Simon Heck - Ronald Janssens - Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op vrijdag 22 maart 2024.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons