van der Horst

Buriram: Jordi Gené topt topt twee uur durende test

Jordi Gené - Pepe Oriola (Craft-Bamboo Racing Lukoil)
Jordi Gené - Pepe Oriola (Craft-Bamboo Racing Lukoil)
Met een testsessie van twee uur ging vandaag op het Thaise Buriram’s Chang International Circuit de voorlaatste TCR-meeting van het seizoen van start. Provinciehoofdstad Buriram, zo'n 400 km van hoofdstad Bangkok vandaan, maakt zich op voor anderhalve week motorgebrul. Na het vertrek van de TCR International Series wordt de paddock er immers meteen ingepalmd door de WTCC-troepen, die er het daarop volgende weekend eveneens hun op één na laatste meeting afwerken.
Buriram Chang International Circuit
Buriram Chang International Circuit
TCR is het eerste internationale wagenkampioenschap dat in Buriram neerstrijkt nadat de 4,5 km lange omloop in 2014 met een World SuperBike-manche officieel in gebruik werd genomen. Het moderne circuit wordt dit weekend scherprechter in een spannende titelstrijd waarbij in theorie nog vijf rijders aanspraak op de eerste TCR-titel kunnen maken.

Target Competition-rijder Stefano Comini komt er met een bonus van 11 punten op Craft-Bamboo Lukoil-rijder Pepe Oriola aan de start, de jonge Spanjaard die vorige week nog present tekende voor de TCR Benelux Kick Off in Mettet. Ook Oriola's teamgenoot Jordi Gené mag terecht nog ambities koesteren, al kijkt de veteraan van vele oorlogen reeds tegen een achterstand van 30 punten aan. Waar Comini na zijn sterke beurt in Singapore 30 kg succesballast meezeult tegenover 10 kg voor Gene, verschijnt Oriola's SEAT Leon er op zijn minimumgewicht aan de start.

Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic TCR
Gianni Morbidelli - WestCoast Racing Honda Civic TCR
Zulks liet zich mogelijk reeds vandaag merken tijdens de uitgebreide test waarin het Craft-Bamboo-duo Gené-Oriola beduidend sneller bleek dan de concurrentie, Stefano Comini met een achtste tijd, incluis. In Buriram wordt uitgekeken naar de prestaties van de JAS Motorsport Honda Civic 'Evo 2'. Deze wordt voortaan door de van de nieuwe Civic Type-R afkomstige turbomotor voortgestuwd, daar waar het tot dusver een aspiratiemotor annex turbolader betrof. Deze en nog verscheidene andere kleine wijzigingen zullen in Buriram en Macau  uitgetest en later geïmplementeerd worden in de 25 Civic's TCR die JAS voor 2016 aan de man wil brengen.

Te oordelen naar de resp. derde, vierde en vijfde testchrono van WestCoast Racing Honda-rijders Gianni Morbidelli, René Münnich en Kevin Gleason ligt er nog werk op de plank gezien de ballastvrije Italiaan vandaag toch een dikke halve seconde bij tijdsnelste Gené in het krijt stond. Morbidelli die op 47 punten van leider Comini staat genoteerd maakt net als teamgenoot Gleason nog slechts een waterkansje op de titel.

Alain Menu - Top Run Subaru STi TCR
Alain Menu - Top Run Subaru STi TCR
Met de komst van drie extra, door Asia Racing Team en Niza Racing ingeschreven SEAT's Leon, telt het TCR-veld voortaan 25 deelnemers. Hieronder ook Alain Menu en Hugo Valente, vandaag goed voor de 12de en 13de tijd. De Zwitser ent zijn ruime toerwagenervaring op de nog door te ontwikkelen Top Run Subaru STi terwijl Valente in Buriram met de Campos Racing Opel Astra komt proefdraaien met het oog op zijn latere WTCC-optreden alhier.

Afro-Amerikaan Rob Holland komt dan weer het FRD Ford Racing Hong Kong-team versterken dat zich voortaan onder leiding van teambaas Kenneth Ma over het tot dusver teleurstellende Ford Focus-project ontfermt.
 

Timing TCR Buriram (lokaal = GMT +7):
   
Zaterdag 24 oktober:

09:00/09:30 - Free Practice 1
11:00/11:30 - Free Practice 2
15:00/15:35 - Qualifying (Q1 + Q2)

Zondag 25 oktober:

12:35 - Race 1 (14r. of 63,75 km)
14:05 - Race 2 (idem)

Uitslag Buriram Testsessie

Foto's: TCR Intl.Series 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in TCR International Series op vrijdag 23 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Buriram.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons