van der Horst

Buriram: José Maria Lopez dankzij pole stap dichter bij de titel

podium race 1 WTCC Race of Thailand 2015
podium race 1 WTCC Race of Thailand 2015
José Maria Lopez staat na diens zesde pole van het seizoen eerder op zondagmorgen alweer een stap dichter bij een vroegtijdige bekroning. Van de vijf Citroën-rijders die het tot in Q3 schopten, toonde de Argentijn zich nog maar eens de snelste. Sebastien Loeb start straks naast Pechito vanop de eerste rij voor Yvan Muller, Ma Qing Hua en Mehdi Bennani. De eerste rij voor race twee kleurt dan weer 100% Honda met Michelisz als polesitter voor Tiago Monteiro.
  • Oeste Kart
Dankzij zijn pole vergroot Lopez zijn voorsprong op de Fransman met twee punten. Muller die in Q1 slechts de 12de tijd lukte, haalde overigens maar nipt de cut voor Q2. Een opdracht die Gabriele Tarquini niet tot een goed einde wist te brengen;  de Honda-rijder mocht vroegtijdig inpakken, net als o.m. Nicolas Lapierre en het Chevrolet-duo Stefano D'Aste-Tom Coronel (losgekomen bodemplaat) die door technische problemen geen significante tijd wisten neer te zetten. Lopez gaf toen reeds de toon aan voor een Mehdi Bennani in goede doen en de jonge John Filippi die duidelijk vorderingen maakt.

Met vijf Citroën C-Elysée's op de eerste vijf plaatsen in Q2 was het overduidelijk dat de troepen van Yves Matton geen tegenstand duldden. Privérijder Mehdi Bennani zorgde daarbij voor de verrassing door de officiële rijders van het merk met in volgorde Muller, Lopez,Loeb en Ma vooraf te gaan. Een echte 'tir groupé' nu de Chinees amper 54/1000sten aan de Marokkaan moest toegeven. Ei zo na verstoorde Hugo Valente het Citroën-feestje, de boomlange Fransman strandde op amper 4/1000sten van de Q3-cut. Verderop greep Rob Huff, elfde, voor 35/1000sten naast de pole voor race 2, die ging naar Norbert Michelisz.Huff werd naderhand evenwel voor beide races naar de laatste startplaats verwezen wegens non-conforme ruiten.
 
In Q3 achtte José Maria Lopez de tijd rijp om orde op zaken te stellen. De Argentijn perste er een sterk rondje uit en verwees Sebastien Loeb voor 0.269 naar de tweede startplaats. Yvan Muller vertrekt straks vanuit derde stelling voor Ma Qing Hua. Eigenlijk was het Mehdi Bennani die de vierde tijd lukte maar de man kleurde daarbij buiten de lijnen en werd naar de vijfde plek teruggezet.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3

Foto: FIA WTCC

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 1 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Buriram.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons