van der Horst

Buriram: José Maria Lopez verlengt wereldtitel met negende zege

José Maria Lopez verlengt WTCC-titel
José Maria Lopez verlengt WTCC-titel
Wat algemeen werd verwacht geschiedde ook zondag in het Thaise Buriram waar een dominante José Maria Lopez zijn titel voortijdig wist te verlengen met alweer een nieuwe overwinning, diens negende zege dit seizoen. In een ware afvallingsrace waarbij slechts tien rijders de finish haalden overschreed de Argentijn als eerste de lijn voor Sebastien Loeb, de enige die het tempo van de Argentijn aan kon. Ma Qing Hua won het duel om de laagste podiumtrede van merkgenoot Mehdi Bennani, terwijl Gabriele Tarquini zijn vijftiende startplaats na een beresterke inhaalrace omruilde voor een vijfde plaats. Onder de vele slachtoffers ook Tom Coronel, betrokken bij een nieuwe massacrash in de eerste bocht na de start.
Andermaal hommeles in de eerste bocht na de start die helemaal geel kleurt. In het peloton komt het tot een contact  tussen Tom Coronel en Nicolas Lapierre, waardoor laatstgenoemde op zijn beurt Lada-teamgenoot Nick Catsburg torpedeert. Alle drie de gele bolides zijn zwaar beschadigd met onherroepelijke opgave als gevolg.

Enkele bochten verder gaat Hugo Valente ietwat te breed, wordt hierdoor dwars getikt door Tom Chilton, waarop de Fransman zowel Yvan Muller als Norbert Michelisz mee ten gronde richt. Een crash die meteen officieel een eind maakt aan de toch al geruime tijd beslechte titelstrijd tussen Lopez en Muller. Een tegenvaller ook voor Michelisz, met Mehdi Bennani in strijd om de Yokohama Drivers Trophy.

Na drie rondjes achter de safety car kan het tot twaalf wagens gereduceerde veld er opnieuw tegenaan. Lopez behoudt ook nu de leiding voor Sebastien Loeb, Mehdi Bennani, Ma Qing Hua en Tom Chilton, eerste non-Citroën-rijder. Ma werkt zich naderhand mits contact voorbij Bennani waarna de podiumklanten al vroeg gekend zijn. John Filippi ziet zijn race dan weer voortijdig beëindigd na contact met Tiago Monteiro, een incident dat mogelijk nog een staartje krijgt.

Bennani kleurt de slotfase van deze, de openingsronde buiten beschouwing gelaten, eerder saaie race door zonder succes Ma's derde plaats te bestoken. Tom Chilton  heeft zicht op een vijfde stek maar valt door een leegloper terug en geeft wat later op. Chilton's plek wordt daarop ingenomen door Gabriele Tarquini, de Italiaan heeft er een helse inhaalrace op zitten na pas als vijftiende van start te zijn gegaan. Rob Huff tikt als enige overgebleven Lada-rijder als zesde aan voor Tiago Monteiro terwijl ook D'Aste, Demoustier en de debuterende local hero  en tevens hekkensluiter Tin Sritai tot scoren komen.

Uitslag Race 1:

 1 José María López    16 ronden
 2 Sébastien Loeb  +1.380 
 3 Ma Qing Hua  +6.376
 4 Mehdi Bennani 7.202
 5 Gabriele Tarquini   + 14.500
 6 Rob Huff   +15.177
 7 Tiago Monteiro  +18.493
 8 Stefano D'Aste  +21.004
 9 Grégoire Demoustier  +22.830
 10 Tin Sritrai +27.419
 
DNF:

11 Tom Chilton
12  John Filippi
13 Yvan Muller  
 4 Norbert Michelisz
15 Hugo Valente 
16 Nicky Catsburg  
17 Nicolas Lapierre    
18 Tom Coronel

Kampioenschap:

1.Lopez 426p
2.Muller 324
3.Loeb 304
4.Ma 194
5.Tarquini 181
6.Michelisz 172
7.Monteiro 171
8.Valente 95
9.Huff 95
10.Bennani 90

Foto: FIA WTCC
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 1 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Buriram.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons