van der Horst

Buxtehude: Winst voor Ekström en aanval op vice titel

Mattias Ekström - Audi SA Supercar
Mattias Ekström - Audi SA Supercar
Nadat Johan Kristoffersson zich reeds sinds de vorige race heeft verzekerd van de wereldtitel, mede door de crash van ploegmaat Solberg, is de spanning er bij de Supercars grotendeels af. Alleen voor de vice titel kwamen nog een drietal piloten in aanmerking. In Super1600 en de Touringcars, die beiden aan hun slotmanche toe waren, kenden we nog geen kampioen voor de wedstrijd. Spanning troef dus in de lagere reeksen.
Ekström - Hansen - Heikkinen
Ekström - Hansen - Heikkinen
Met Solberg, Ekström en Loeb hadden we nog drie piloten die in aanmerking kwamen voor de vice titel. Na zijn zware crash en zijn kort verblijf in de kliniek tijdens de vorige manche van het World RX was Petter Solberg opnieuw van de partij in het Duitse Buxtehede voor de voorlaatste manche van het seizoen. De Noor moet een wonderdokter hebben, want de opgesomde blessures en de operatie aan de schouder enkele weken geleden waren indrukwekkend. In ieder geval was daar afgelopen weekend niet veel van te merken.

Ekström was goed op weg om de snelste te zijn tijdens de kwalificaties, maar een valse start met een dubbele doortocht door de jokerlap als straf, deed hem verhuizen naar de tweede plaats en hij scoorde zodoende een puntje minder dan Solberg die als winnaar uit de kwalificatie kwam. De Noor won de eerste halve finale voor Heikkinen en Timmy Hansen. De andere halve finale was voor Ekström voor Kevin Hansen en Grönholm. Loeb werd vierde en verspeelde zodoende zijn mathematische kansen op de vice titel.
Met Solberg en Ekström op de eerste startrij van de finale stonden twee ex wereldkampioenen tegenover elkaar met Kevin Hansen en Heikkinen op de tweede startrij. Op de derde statrij vonden we Timmy Hansen en Grönholm terug.

Start Supercars
Start Supercars
Heikkinen leek de leiding te nemen, maar misremde zich en verhuisde naar de vijfde plaats net voor Grönholm. Vooraan nam Ekström over, gevolgd door Solberg en de broertjes Hansen. Solberg werd ook op een stuurfoutje betrapt en verloor twee plaatsen. Kevin Hansen verloor een mogelijk podium toen de ophanging het begaf op zijn Peugeot. Vooraan kreeg Gronholm vrijgeleide richting zijn vierde zege van het seizoen. Eindelijk nog eens een Audi op het hoogste ereschavotje na de demonstratie van Kristoffersson en Volkswagen. De Zweedse kersverse wereldkampioen reed de halve finale, maar moeide zich blijkbaar niet. Na de zekerheid van zijn titel en de titel bij de teams liet hij Petter Solberg de broodnodige punten scoren om zodoende een mogelijke dubbel te scoren in het kampioenschap.
Maar het was Ekström die het haalde voor Timmy Hansen en Heikkinen. Hierdoor liep de Zweed vier punten in op Solberg en komt op één punt van de vice titel. Deze zal in Zuid-Afrika worden beslist.

Skoda's van Navickas voor Baumanis en Szabo
Skoda's van Navickas voor Baumanis en Szabo
In Super1600 zagen we met Krisztián Szabó, Artis Baumanis en Julli-Petteri Leppihalme nog drie kandidaten voor de titel met een verschil van respectievelijk 12 & 20 punten. Kasparas Navickas won de laatste race voor Artis Baumanis en Leppihalme. Maar ook Szabó zat in de finale en was zodoende zeker van de titel. Hij werd zesde en laatste. Baumanis en Leppihalme eindigen tweede en derde.


Bräten in duel met Volders
Bräten in duel met Volders
Net als de Super1600 waren ook de piloten van de Touringcars aan hun laatste race toe en daar zagen we de Noor Lars Øivind Enerberg met een voorsprong van 19 punten op de Zweed Philip Gehrman die op zijn beurt zes punten bonus had op de Noor Anders Bråten. Onze landgenoot Steve Volders kwam mathematisch gezien niet meer in aanmerking voor de titel, maar kon met zijn knappe vierde plaats in de tussenstand nog de top 3 binnen vallen. De volledige top 4 rijdt met een achterwielaangedreven Ford Fiesta.

Ben-Philip Gundersen - Ford Fiesta
Ben-Philip Gundersen - Ford Fiesta
De winst in de slotmanche was voor Gundersen voor Nordgart en Braten. De leidersplaats van Enerberg kwam niet meer in het gedrang en hij werd kampioen. Braten scoorde zeer goed en sprong in extremis nog over Gehrman naar de tweede plaats en werd vice kampioen. Onze landgenoot Steve Volders werd vijfde in de finale en vierde na een meer dan geslaagd kampioenschap.


Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 2 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Duitsland 2.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons