van der Horst

ByKolles verliest rechtzaak om merknaam Vanwall - deelname FIA WEC in gevaar?

Vanwall Vandervell 680 LM Hypercar
Vanwall Vandervell 680 LM Hypercar
Na een jaar lang zwoegen en lobbyen was het ByKolles eindelijk gelukt om zijn HyperCar ingeschreven te krijgen voor het FIA WEC. Het Oostenrijkse team zou normaal volgende maand aantreden in Sebring met zijn Vanwall Hypercar. Maar en kwam een kink in de kabel na een uitspraak van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie waaruit volgt dat het dan toch de merknaam niet mag gebruiken. Hierdoor komt de deelname aan het FIA WEC mogelijk in gevaar.
Al meer dan een jaar vechten ByKolles en PMC - de holding waar het Oostenrijks team onder valt - om de volledige rechten te verwerven rond de merknaam Vanwall. PMC had die ingeschreven als een Duitse merknaam, maar het Brits bedrijf Sanderson International Marketing ging daar tegenin. Zij bezitten het bedrijf Vanwall 1958, dat replica's maakt van de wagen waarmee Vanwall de eerste merkentitel in de Formule 1 behaalde. De discussie werd verder uitgevochten bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie. Dat gaf  het Brits bedrijf nu gelijk zodat PMC de naam Vanwall niet meer mag gebruiken.

Hierdoor mag ByKolles de geplande straatwagens niet uitbrengen onder de naam Vanwall.
dit kan problemen opleveren met betrekking tot deelname aan het FIA WEC. In het homologatiereglement staat immers dat een HyperCar gelinkt moet zijn aan een bestaande constructeur of de toestemming moet gekregen hebben om de naam van een constructeur te gebruiken. Het valt nu af te wachten of ByKolles alsnog kan deelnemen aan het FIA WEC. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Foto: Vanwall RacingDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op vrijdag 3 februari 2023.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons