van der Horst

Camille en Lyssia: de vrouwen laten zich gelden in de VW Fun Cup

Camille Mazuin en Lyssia Baudet
Camille Mazuin en Lyssia Baudet
Er was eens een tijdperk – dat de zogenaamde millennials niet of amper kennen – waarin de VW Fun Cup werd gedomineerd door vrouwen, de drie D’s. In 2003 realiseerden Fanny Duchateau, Sabine Dubois en Sylvie Delcour zelfs een grand slam door zowel het Belgisch Kampioenschap, het Europees Kampioenschap (dat vandaag niet meer bestaat) en de 25 Hours VW Fun Cup te winnen. Sinds die overduidelijke heerschappij zijn vrouwelijke rijders met de beroemde racekevers wat zeldzamer geworden.
De afgelopen jaren waait er echter een nieuwe, vrouwelijke wind over het kampioenschap van Kronos Events, onder meer dankzij de impuls van twee jonge, dynamische en ambitieuze vrouwen. In 2021 plannen Camille Mazuin (21) en Lyssia Baudet (18) om deel te nemen aan de volledige editie van de VW Fun Cup powered by Hankook. En allebei doen ze het bovendien en vooral in familieverband.
 
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup
Michaël Mazuin Sport - VW Fun Cup
“In mijn geval is dat zelfs uitsluitend in familieverband”, grapt Camille Mazuin. “Met mijn vader, Michaël, en mijn jongere broer Louis, vormen we een volledig familiaal trio op de #422 Mazuin Sport. In de eerste twee seizoenen kregen we nog steun van buitenaf, met Damien Dupont en daarna Antoine Potty, maar we hebben beslist om het stuur met z’n drieën te delen vanaf 2020 en het is een fantastisch avontuur geworden. Racen met de familie, dat is een passie delen met elkaar en samen onvergetelijke emoties beleven.”
 
Lyssia Baudet is drie jaar jonger dan Camille en heeft met amper zeven VW Fun Cup-races op haar actief wat minder ervaring. De pilote uit Frasnes-lez-Gosselies heeft eveneens dankzij haar vader de microbe te pakken gekregen. “In 2021 rij ik opnieuw samen met mijn vader, Olivier, en zijn vrienden, Jean-Michel Mahy en Christian Gengoux”, verheugt ze zich.“Met de #355 Publincentive die wordt klaargestoomd door Leader Racing, zijn we ingeschreven bij de Biplaces. Ik heb trouwens net mijn attest ontvangen om passagiers te mogen meenemen.”
 
Verhoogde ambities
 
Michael Mazuin Sport
Michael Mazuin Sport
Vorig jaar liet de familie Mazuin zich opmerken door de Pure-categorie (voor rijders met enkel de VW Fun Cup als ervaring) te winnen in Zolder en Zandvoort. Camille, Michael en Louis staan dus met meer ambities aan de start van het seizoen 2021. “Het klopt dat we wat ambitieuzer mogen zijn en we hopen dan ook regelmatig mee te spelen in de voorposten van het Pure-kampioenschap”, glimlacht de jongedame uit Sambreville, studente Business Engineering. “Op persoonlijk vlak wil ik mijn progressie voortzetten. Drie jaar geleden begon ik met grote twijfels, want ik had enkel de viertakt karting als ervaring. Mijn vader heeft wat aangedrongen om me de Fun Cup te laten testen, maar ik was niet op mijn gemak. Vandaag ben ik gemotiveerder dan ooit! Wat zo goed is aan de VW Fun Cup is net het feit dat het niveau op het circuit erg gevarieerd is en dat zowel de debutant als de professionele rijder zich kan meten met de concuurentie. Vooraan gaat het echt heel snel en er is dus altijd iemand die je zal uitdagen. De Fun Cup is dus een ideale leerschool. Drie jaar geleden zag ik de autosport als een hobby. Vandaag hoop ik dat de VW Fun Cup een springplank kan vormen om eventueel mijn carrière verder uit te bouwen naar andere kampioenschappen in de komende jaren.”
 
Gezien haar beperkte ervaring heeft Lyssia minder ambitieuze plannen. “Voor mij is het een eerste volledig seizoen”, bevestigt ze. “De voornaamste doelstelling is dus om ervaring op te doen en zoveel mogelijk bij te leren. Ik wil vooral een verschil zien met mijn prestaties van de voorbije jaren en het idee om weer de 25 Hours te betwisten, waar ik in 2019 al aan de start stond, verheugt me. Ik kan ook niet wachten om het circuit van Lédenon te ontdekken. Net als Camille, denk ik dat de VW Fun Cup een uitstekende school is. Maar net als haar weet ik echter ook dat mijn studies belangrijk zijn. Het is mijn eerste jaar kinesitherapie en daarna volgt nog osteopathie, als alles goed gaat. Daarom is de VW Fun Cup, met zijn ontspannen sfeer en beperkte budget, de ideale formule voor mij.”
 
Een vrouw? En dan?
 
De autosport is een van de weinige disciplines waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen. Het vrouwelijke geslacht is echter ondervertegenwoordigd in onze boeiende sport. “Voor mij is er geen enkel verschil”, verzekert Camille. “Maar ik stel vast dat rijders soms met een andere blik naar mij kijken. Ik merk dat sommige mannen iets agressiever zijn op het circuit als ze mij voor zich zien opdoemen. Het maakt niet uit: ik laat me respecteren en ik ben klaar om te laten zien dat ik als vrouw kan strijden met de mannen. We hebben het geluk om Jean-François Hemroulle (gewezen officieel Audi- en Volkswagen-rijder, n.v.d.r.) als coach aan onze zijde te hebben. Zijn tips zijn van onschatbare waarde, zowel voor onze techniek als op mentaal vlak. Hij weet hoe ons doelstellingen te geven en ons vooruitgang te laten boeken. En aangezien ik me meer en meer gemotiveerd voel, heb ik fysieke trainingen aan mijn programma toegevoegd specifiek voor de autosport, om zeker te zijn dat ik op mijn hoogste niveau presteer op de circuits. Ik kan niet wachten om erin te vliegen!”
 
Zien we binnenkort een vrouw een hoofdrol spelen in de VW Fun Cup powered by Hankook? “Ik wil bewijzen dat vrouwen absoluut hun plaats hebben in de autosport”, vertelt Lyssia, die een van de drie Belgische finalistes was – op 130 deelneemsters – van FIA Girls on Track in 2018. “Voor het begin van de coronacrisis bestond er een project om verschillende wedstrijden af te werken met een volledig vrouwelijk team. De omstandigheden hebben dat idee even in de koelkast gestoken, maar het blijft een van mijn grote dromen.” Krijgt het verhaal van 2003 een vervolg? De toekomst zal het zeggen!

VW Fun CupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VW Fun Cup op maandag 22 februari 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons