van der Horst

Canada: Petter Solberg outstanding

Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
De Grand Prix de Trois-Rivières of de zevende manche van het WK RallycrossRX is uitgedraaid op een demonstratie van de Noor Petter Solberg die zijn Canadese uitstap beloond zag met een maximale puntenscore. De Citroën rijder, die zich in Mettet aan de kop van de tussenstand nestelde, kon zodoende zijn voorsprong verder uitdiepen en wordt de te kloppen man voor de eerste WK titel in de geschiedenis van de RallycrossRX.
  • Skylimit Events
Jacques Villeneuve
Jacques Villeneuve
Canada is de eerste overzeese uitstap in de geschiedenis van de RallycrossRX en bracht achttien wagens aan de start in de Divisie SuperCars. Er werd vooral uitgekeken naar de prestaties van plaatselijke helden Villeneuve en Carpentier. Voor de ex F1 kampioen zag het zeer goed uit na de eerste twee manches in de kwalificatie. Hij stond op dat moment zesde waarbij de twaalf beste doorstootten richting de halve finales. Maar in de derde heat viel de Canadees stil en de schade kon niet meer worden hersteld. De strakke timing zorgde ervoor dat na een aanrijding of mechanische schade de meccano's amper tijd hadden voor herstelling.

De andere Canadese held, Patrick Carpentier, verging het beter. Hij wist met de derde VW Polo van Marklund Motorsport, het exemplaar waarmee François Duval in Mettet aan de slag was, door te stoten naar de grote finale, maar moest dan met pech naar de kant. 

Anton Marklund - VW Polo SuperCar
Anton Marklund - VW Polo SuperCar
De man van het weekend was ongetwijfeld Petter Solberg. De Noor won drie van de vier kwalificatieheats en was telkens een stuk sneller dan de concurrentie. De Fin Joni Wiman won ook een heat met de derde Ford Fiësta van OlbergsMSE Team voor Marklund en Solberg. De Noorse ex wereldkampioen rally won ook nog eens de halve finale en de finale met telkens een straat voor op de concurrentie. Hierdoor pakt de hij de maximum score en diept hij zijn voorsprong verder uit in het kampioenschap. Anton Marklund werd tweede in zijn VW Polo voor de Rus Timerzyanov die voor de eerste maal sinds het WK in de finale raakt en op het podium mocht plaats nemen en zodoende Hansen Motorsport een tweede podium op rij bezorgde na de tweede plaats van Timmy Hansen in Mettet. De Let Nitiss werd vierde met zijn Ford Fiësta voor Heikkinen die de manche in Mettet achter zijn naam zette. Carpentier kreeg pech en sloot de finale af op de zesde plaats. Bakkerud (Ford Fiësta), Isachsen (Subaru), Jeanney (Citroën), Hansen (Peugeot), Scott (Peugeot) en Henning Solberg bleven hangen in de halve finales. Deze laatste reed op de Citroën van Liam Doran.

Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Pittig detail is dat Reiniss Nitiss, pas dertiende na twee leeglopers na de kwalificaties, in theorie niet geklasseeerd was voor de halve finales, maar wel eerste stond op de reservelijst. Het is pas nadat teammaat bij OlbergsMSE, Wiman de handdoek wierp waardoor Nitiss, actuele tweede in de tussenstand, werd opgevist om alsnog aan de halve finales deel te nemen. Toeval of tactiek? In ieder geval bewees Wiman niet te moeten onderdoen voor de wereldtop in de RallycrossRX. Zijn andere ploegmaat bij OlbergsMSE, Andreas Bakkerud realiseerde een jumpstart in de halve finales en werd hiervoor gesanctioneerd met een extra jokerlap. Dit deed hem tenslotte de das om en hij kon een plaats in de finale vergeten. Tijdens de halve finales raakt VW rijder Heikkinen een muur, maar bleef zijn derde plaats verdedigen met een krom wiel tegen een opzittende Hansen. Rondenlang trachtte Hansen de derde plaats aan te vallen die recht had op een plaats in de finale. Uiteindelijk raakte de Peugeot 208 toch voorbij de VW Polo, maar Hansen ging hierbij volledig buiten de track en werd gediskwalificeerd.

Petter Solberg
Petter Solberg
In de tussenstand loopt Petter Solberg verder uit tot 20 punten op de VW Polo van Heikkinen die de tweede plaats van Nitiss afsnoept en dat ondanks het feit dat Heikkinen achter Nitiss eindigde in de finale. Maar de onfortuinlijke Est werd zoals gemeld tweemaal getroffen door een leegloper in de kwalificaties en verzamelde daarin minder punten dan Heikkinen die als vijfde uit de kwalificaties kwam. De voorsprong is amper twee punten, maar Nitiss verspeelt zijn tweede plaats aan Heikkinen terwijl Bakkerud en Marklund hun respectievelijke vierde en vijfde plaats behouden. Nog een verschuiving in de tussenstand is tussen teamgenoten Hansen en Timerzyanov, waarbij de Rus de zesde plaats afsnoept van Timmy Hansen.

Na Solberg, Bakkerud, Nitiss, Foust, Ekström en Heikkinen als winnaars van de voorbije zes manches is Solberg de eerste die erin slaagt om reeds twee zeges te pakken. OlbergsMSE zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen, want het duo rijders is op drie wedstrijden en de eerste twee plaatsen terug gezakt naar de plaatsen drie en vier.
Inzake de overwinningen bij de merken staat Citroën, Ford en Volkswagen nu alledrie op twee zeges en één voor Audi.

Foto's: PSRX & Johnny Loix


   • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons