van der Horst

Canada: Zege voor Hamilton - Rosberg pas vijfde

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton heeft zijn tweede zege op rij te pakken. Na Monaco won de Brit ditmaal in Montréal nadat hij na de start in de eerste bocht Rosberg naast de baan dwong. De Duitser klom nog sterk terug tot de vijfde plek en blijft zo WK-leider al is het nu met nog maar negen puntjes voorsprong. Sebastian Vettel bekroonde een sterke wedstrijd met een tweede plaats in een race waarin de Ferrari niet veel leek te moeten onderdoen voor de Mercedes. Een uitstekend weekend werd het voor Williams welke werd bekroond met een podiumplaats voor Valtteri Bottas.
  • St. Paul
Start GP van Canada
Start GP van Canada
Bij het vallen van de vlag was Vettel uitstekend weg en de Ferrari-rijder nam zowaar de leiding over van Hamilton. Ook Rosberg was beter gestart dan de Brit, maar die gaf de Duitser een lichte tik in de eerste bocht waardoor deze rechtdoor moest. Rosberg sloot aan als negende en vreemd genoeg werd het incident ditmaal niet eens onderzocht door de stewards. Achter Hamilton maakten Max Verstappen, Daniel Ricciardo en Kimi Raikkonen de top vijf vol, gevolgd door de Williams-bolides.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Vettel en Hamilton namen al snel de bovenhand op de Red Bulls die het tempo van de topwagens niet aankonden. Verstappen kreeg de teamorder van Red Bull Racing om Ricciardo door te laten maar andermaal zou de Nederlander een teamorder in de wind slaan. Tijdens een virtual safety car vanwege de ontplofte Honda-motor van de McLaren van Jenson Button nam Ferrari, als enige, de tactische beslissing om beide wagens binnen te roepen. Vettel stapte over van ultra zachte banden naar super zachte en kwam als vierde weer de baan op.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Al snel was Vettel voorbij beide Red Bulls en had hij slechts een achterstand van tien seconden op Hamilton. Na de pitstop van deze laatste (naar zachte banden) had de viervoudige wereldkampioen zelfs een voorsprong van dertien seconden op Hamilton. Het plan van Mercedes was meteen duidelijk: de race uitrijden op één stop. Hierdoor diende Vettel het gat te vergroten maar in tegendeel: Hamilton verkleinde het tot tien seconden wanneer Vettel zijn tweede stop maakte. 

Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Nico Rosberg - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Na een indrukwekkend korte pitstop van 2,4 seconden kwam Vettel weer de baan op met een achterstand van zeven seconden op Hamilton. Vettel verkleinde al snel het gat tot zo'n vijf seconden maar daar zou het bij blijven aldaar Hamilton zijn bandenslijtage onder controle had. Voor de derde plaats ontstond er inmiddels een mooie strijd tussen Bottas, Rosberg en Verstappen. De pech voor Rosberg was nog steeds niet voorbij want de Duitser diende een extra pitstop te maken door een leeglopende band.

Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Na zijn pitstop kwam Rosberg, nu vijfde, snel terug op Verstappen maar door enkele erge sterke en gewaagde verdedigende acties kon de Nederlander de Mercedes achter zich houden en op een vierde plaats de race afsluiten, achter Bottas. Eenmaal leek Rosberg toch te lukken om voorbij Verstappen te geraken, maar hij ging te snel de bocht in en toen blokkeerde hij zijn remmen en de achterkant van de wagen brak uit. De overige punten gingen nog naar Raikkonen, Ricciardo, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz Jr. en Sergio Perez.
 

Uitslag Grote Prijs van Canada 2016

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u31:05.296
2.Sebastian VettelFerrari+5.011
3.Valtteri BottasWilliams+46.422
4.Max VerstappenRed Bull+53.020
5.Nico RosbergMercedes+1:02.093
6.Kimi RäikkönenFerrari+1:03.017
7.Daniel RicciardoRed Bull+1:03.634
8.Nico HülkenbergForce India-1 ronde
9.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso-1 ronde
10.Sergio PerezForce India-1 ronde
11.Daniil KvyatToro Rosso-1 ronde
12.Fernando AlonsoMcLaren-1 ronde
13.Esteban GutierrezHaas-2 ronden
14.Romain GrosjeanHaas-2 ronden
15.Marcus EricssonSauber-2 ronden
16.Kevin MagnussenRenault-2 ronden
17.Pascal WehrleinManor-2 ronden
18.Felipe NasrSauber-2 ronden
19.Rio HaryantoManor-2 ronden
 Felipe MassaWilliamsOpgave
 Jolyon PalmerRenaultOpgave
 Jenson ButtonMcLarenOpgave

Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons