van der Horst

Canada: Andreas Bakkerud zorgt terug voor spanning in het WorldRX

Bakkerud versus Grönholm
Bakkerud versus Grönholm
Zonder afbreuk te doen aan de schitterende prestaties van de broers Kevin en Timmy Hansen, die het WK dit seizoen naar hun hand zetten, kunnen we na de zege van Andreas Bakkerud in de Audi S1 van Monster Energy RX Cartel zeggen dat de Noor met nog drie races voor de boeg opnieuw voor spanning zorgt. Het was reeds geleden van de laatste race van 2016 in Argentinië dat Bakkerud nog eens op het hoogste trapje van het ereschavot stond. Hij won toen met de Ford Focus voor Johan Kristoffersson en werd in de eindstand ex aequo derde met Petter Solberg op één puntje van Kristoffersson, terwijl Mattias Ekström met de titel ging lopen.
Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Voor de zevende race van het seizoen in Canada stond Kevin Hansen aan de leiding met de Peugeot 208 van Team Hansen MJP. De jongste van de twee broers had een voorsprong van 6 punten op broer Timmy en 22 punten op Bakkerud. Er moest dus iets gebeuren om de strijd voor de titel spannend te houden.

Het waren tumultueuze kwalificaties waarin na de eerste dag de broertjes Hansen zich in de gevarenzone bevonden. Uiteindelijk viel Timmy Hansen naast de halve finales toen hij in aanraking kwam met Liam Doran die de controle verloor over zijn Audi die lek stond. Samen met Timmy Hansen mochten ook Guillaume De Ridder, Oliver Bennett en Jani Paasonen voortijdig inpakken.

Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Timur Timerzyanov - Hyundai i20 RX
Tijdens de eerste halve finale won de Rus Timur Timerzyanov die de snelste chrono van het weekend op de tabellen zette met de Hyundai i20 van GRX. Hij haalde het voor de Fiesta van Janis Baumanis en Kevin Hansen die vroeg ging jokeren en daardoor nipt de meerdere bleef van de Fin Niclas Grönholm, die hierdoor niet kon doostoten richting finale.

De tweede halve finale was voor een ontketende Bakkerud die de meerdere bleef van de Renaults Mégane van Chicherit en Marklund. Eerder was Doran terug in de fout gegaan en hing achter Chicherit op de derde plaats. De Brit moest echter nog als laatste richting de jokerlap. De Fransman ging even van het gas waardoor Doran en ook Marklund iets dichter kwamen. Een slimme zet, want hierdoor verloor Doran een plaats aan de Zweedse Renault-rijder en ploegmaat van Chicherit die zodoende ook kan doorstoten richting finale.

Janis Baumanis
Janis Baumanis
In de finale reed Bakkerud een start-finish race en achter hem was het bakkeleien voor de resterende podiumplaatsen. De oerregelmatige Janis Baumanis scoorde met zijn tweede plaats zijn beste resultaat in een WK wedstrijd. Even leek het erop dat de resterende podiumplaats was weggelegd voor Kevin Hansen. Maar de Zweed zette bij het uitkomen van de jokerlap de Renault van Marklund in het decor en ging nadien ook zelf rond zijn as. Timerzyanov nam dankbaar de derde plaats over en na de wedstrijd werd Hansen gediskwalificeerd voor de finale waardoor hij nog enkele punten verloor. Kevin blijft echter aan de leiding, maar zijn riante voorsprong op Bakkerud is hij kwijt. De Noor springt over Timmy Hansen naar de tweede plaats en komt op vijf punten van de Zweedse leider. Het wordt dus nog spannend tijdens de drie resterende races.  

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 4 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Canada.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons