van der Horst

Canada: Kristoffersson opnieuw de snelste van de klas

Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson - VW Polo SuperCar
Johan Kristoffersson heeft met een tweede en een eerste chrono voorlopig de pole opgeëist tijdens de halve finales in de achtste manche van het World RX die doorgaat in Canada. De Zweed lijkt momenteel niet te kloppen in de officiële VW Polo van het PSRX Team. De Fin Toomas Heikkinen heeft in de Audi S1 van EKS RX de voorlopige tweede chrono en ook virtueel de pole in de halve finale. Andere onmiddellijke concurrenten voor de titel, Petter Solberg en Mattias Ekström blijven met een derde en vierde plaats in de buurt.
Mattias Ekström
Mattias Ekström
Ondanks het feit dat Mattias Ekström twee schitterende races reed in de DTM op de Norisring en hij met de Audi RS5 aan de leiding staat in de DTM, moet het toch pijn hebben gedaan om de race in Zweden voor eigen publiek op te offeren. De DTM is nu eenmaal belangrijker dan het World RX voor zijn broodheren en zodoende moesten Audi-rijders Heikkinen, vervanger PG Andersson en  Reinis Nitišs trachten om in Zweden zoveel mogelijk punten af te snoepen van zijn rechtstreekse concurrenten in het WK Rallycross. En dat is niet gelukt. Geen enkele Audi van het EKS RX kwam binnen de top 12 van de kwalificatie, waardoor ze geen vuist konden maken in de halve finales en de finale.

Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Mattias Ekström - Audi S1 Supercar
Na de race in Mettet moest Ekström zijn leiding in de tussenstand afgeven aan zijn landgenoot Kristoffersson die zonder tegenspraak momenteel de beste man is binnen het kampioenschap. Kristoffersson kon in Zweden het verschil maken en scoorde met winst in de kwalificaties, halve finale en finale het maximum van de punten.
Solberg, Kristoffersson & Ekström
Solberg, Kristoffersson & Ekström
De VW rijder heeft nu een voorsprong van 31 punten op ploegmaat Solberg en 38 op Ekström. Gezien de maximum score per wedstrijd 30 punten is, is het nu reeds zeker dat Kristoffersson als leider terug keert uit het verre Canada. Solberg, Ekström, Loeb, Bakkerud en Timmy Hansen moeten nu trachten om de Zweed zoveel mogelijk punten af te snoepen indien ze nog in de running willen blijven de wereldtitel. Maar zoals de kaarten momenteel liggen zal dit niet zo eenvoudig zijn.

Opnieuw uitstekende Guillaume De Ridder
Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Met een tweede en een tiende chrono in de reeds twee verreden kwalificaties staat onze landgenoot Guillaume De Ridder voorlopig vierde in de tussenstand en maakt dus een goede kans om zich naar een plaats te rijden in de halve finales van RX2. De Ridder staat momenteel op een schitterende derde plaats in het RX2-kampioenschap.

Foto's: Johnny Loix / Audi MotorsportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 6 augustus 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Canada.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons