van der Horst

Canada: Verstappen op pole na natte kwalificatie, Hülkenberg verrassend tweede

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Red Bull-rijder Max Verstappen heeft de pole positie behaald voor de Grote Prijs van Canada. Hij was in een kwalificatiesessie die gestoord werd door twee rode vlaggen en diverse regenbuien de snelste van de twintig rijders. Door een goede timing, een foutloze ronde en een portie geluk zette Nico Hülkenberg de tweede snelste tijd neer. Fernando Alonso (Aston Martin) werd derde snelste, voor beide Mercedes-rijders.
  • St. Paul
Net als in de derde vrije training, verliep ook de kwalificatie op een natte omloop in Montreal. Al vanaf het moment dat Guanyu Zhou (Alfa Romeo) de pits verliet, had hij zo goed als geen vermogen. Net op het einde van de eerste sector parkeerde de Chinees uiteindelijk zijn bolide en de rode vlag kwam naar buiten. Hij slaagde er echter in om z'n Ferrari-motor achterin zijn bolide te herstarten en heel traag de pits te bereiken. Na enkele minuten sprong het licht terug op groen. De regen bleef uit, dus de baan werd droger en droger en de tijden bleven bijgevolg dalen. Het ging uiteindelijk tussen Max Verstappen en Fernando Alonso en in de ultieme ronde van Q1 was het Verstappen die aan het langste eind trok. Het ging uiteraard niet om de snelste maar om de traagste vijf rijders en die waren Yuki Tsunoda (Alpha Tauri), Pierre Gasly (Alpine) die gehinderd werd in de laatste bocht, Nyck de Vries (Alpha Tauri), Logan Sargeant (Williams) en Guanyu Zhou.

In Q2 koos iedereen behalve Alex Albon (Williams) opnieuw voor intermediates. Albon koos voor de zachte droogweerbanden. Er werd nog wat regen voorspeld zo'n tien minuten na de start van dit tweede gedeelte, dus iedereen keek uiteraard uit naar de rondetijden van de Thaise rijder. Tien minuten voor het einde van Q2 besloot ook Verstappen de zachte bandencompound te laten monteren en al gauw volgenden verschillende rijders zijn voorbeeld terwijl Albon de snelste rondetijd neerzette. Acht minuten voor het einde begon het terug te regenen, maar toch kozen sommige rijders ervoor om nog over te stappen naar slicks, al opteerde Sergio Perez (Red Bull) ervoor om nieuwe regenbanden te laten monteren. Er was slechts een beperkte tijd om om over te schakelen naar slicks en tijdig een snelle ronde neer te zetten. Uiteindelijk slaagde vijf minuten voor het einde niemand erin om nog z'n tijd te verbeteren waardoor Albon de snelste tijd neerzette en Charles Leclerc (Ferrari) op P11 bleef steken. Hij werd gevolgd door Pérez, Lance Stroll (Aston Martin), Kevin Magnussen (Haas) en Valtteri Bottas (Alfa Romeo).

In de derde kwalificatiesessie regende het steeds meer, dus de eerste en tweede ronde beloofden belangrijke te worden. Slechts enkele rijders slaagden erin om twee getimede ronden neer te zetten, want zeven minuten voor het einde werd er met rood gezwaaid omdat Oscar Piastri (McLaren) gespind was en achterwaarts in de muur terecht gekomen was. Zo was Verstappen snelste, gevolgd door Hülkenberg en Alonso. Mocht de rode vlag enkele seconden later gekomen zijn, had Alonso de tweede snelste tijd neergezet, maar dat gebeurde dus niet. Aangezien het bij de herstart meer regende, konden de rondetijden niet verbeterd worden en zo behaalde Haas voor de eerste keer een startpositie op de eerste rij. 

Foto: Red Bull Content Pool



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons