van der Horst

Canada: Probleemloze zege voor Sebastian Vettel

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel heeft in Montreal de Grote Prijs van Canada gewonnen. Voor de viervoudige wereldkampioen was het reeds de vijftigste zege uit zijn carrière. Het was tevens van 2004 geleden dat Scuderia Ferrari nog op het Circuit Gilles Villeneuve had kunnen zegevieren en dat deed het destijds met Michael Schumacher. Vettel domineerde de wedstrijd en de zege bleek nooit in gevaar. Valtteri Bottas werd voor Mercedes tweede en derde eindigde Red Bull-rijder Max Verstappen. Daniel Ricciardo kwam als vierde over de lijn en P5 werd Lewis Hamilton, die hiermee nu WK-leider af is met één punt verschil. Kimi Räikkönen finishte zesde, gevolgd door Nico Hulkenberg, Carlos Sainz, Esteban Ocon en Charles Leclerc. Stoffel Vandoorne eindigde op één na laastste, op P16.
  • Skylimit Events
Valteri Bottas - Mercedes
Valteri Bottas - Mercedes
Een goede start voor Verstappen zorgde ervoor dat hij zij-aan-zij de eerste bocht inging met Bottas. Maar de Fin kon zijn tweede plaats behouden achter de leidende Ferrari van Sebastian Vettel. In het middenveld gebeurde een aanrijding halverwege bocht 5. Lance Stroll had een moment van overstuur, verloor de controle over zijn bolide en drukte Brendon Hartley in de muur. De Toro Rosso ging op zijn zij de lucht in, plofte daarna terug op het circuit en kwam, samen met de Williams, tot stilstand in de uitloopzone van bocht 6. Race over en uit voor Hartley en thuisrijder Stroll. Vandoorne liep door de brokstukken van het ongeval een lekke band op en dook de pits in voor nieuw rubber. Goed dat ondertussen de Safety Car op de baan was gekomen, want het werk van de McLaren-crew was alles behalve optimaal.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Bij de herstart in ronde 5 tikten Sainz en Perez elkaar aan voor de eerste bocht. De Force India tolde van de baan maar kon - net zoals de Renault - zijn weg vervolgen. Op het einde van ronde 16 dook Verstappen als eerste de pit binnen, gevolgd door Hamilton. De pitstop verliep vlekkeloos en Max kon zijn plaats voor de Brit behouden. Een ronde later volgde de zuster-Red Bull van Ricciardo en ook zijn stop verliep perfect. Beter nog, want de Australiër glipte net voor Hamilton de piste op. Vettel, Bottas en Räikkönen bleven verder rijden. Het was pas in ronde 32 dat Iceman ook voor nieuw schoeisel ging. De Ferrari kwam net achter de Zilverpijl van de WK-leider de baan terug op. Vier ronden later ging Bottas voor nieuwe banden en bleef probleemloos op de tweede plaats.

Fernando Alonso - McLaren
Fernando Alonso - McLaren
Met iedereen van zijn rivalen al uitgerust met nieuwe banden was het in ronde 37 tijd voor Vettel om ook voor nieuwe rubbers te opteren en daarmee verhinderde Ferrari Bottas een undercut te pogen. Ook de positie van de Duitser kwam niet in het gedrang en hij kon nog genieten van een zestal seconden voorsprong op Bottas. Alonso reed vandaag zijn 300ste Grote Prijs. De Spanjaard was rondenlang in een strijd verwikkeld met de talentvolle Leclerc en kon pas na de pitstops voorbij de Sauber van de Monegask. In ronde 42 moest de Spanjaard echter de strijd staken, met een defecte uitlaat op zijn MCL33. Het was trouwens de tweede DNF op rij voor de McLaren-rijder. Acht ronden later dook Stoffel terug de pits in voor nieuwe banden. Deze keer verliep de stop vlotter, maar uitzicht op punten was er zeker niet.

Podium GP Canada 2018
Podium GP Canada 2018
Vooraan kon niemand Vettel nog van een vijftigste F1-zege afhouden. In de slotfase voelde Bottas nog de hete adem in de nek van Verstappen, maar de jonge Nederlander moest zich tevreden stellen met het laatste podiumplaatsje. Ook Hamilton deed er nog alles aan om voorbij Ricciardo te geraken, want een vijfde stek zou betekenen dat hij zijn leidersplaats moet afstaan aan zijn grootste rivaal: Sebastian Vettel. Ricciardo hield evenwel stand en Vettel is nu de nieuwe WK-leider met één punt bonus op de Mercedes-rijder. Leclerc bewees vandaag alweer een potentiële toekomstige kampioen te zijn met een knappe tiende plaats en dus wederom in de punten. Een nulscore vandaag voor onze landgenoot Vandoorne na een moeilijke race. De West-Vlaming kwam pas als zestiende over de meet. Hopelijk geraken ze bij McLaren snel uit het dal...

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Canada 2018

#RijderTeamResultaat
1.Sebastian VettelFerrari68 ronden in 1:28:31.377
2.Valtteri BottasMercedes+ 7.376
3.Max VerstappenRed Bull+ 8.360
4.Daniel RicciardoRed Bull+ 20.892
5.Lewis HamiltonMercedes+ 21.559
6.Kimi RäikkönenFerrari+ 27.184
7.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
8.Carlos Sainz Jr.Renault+ 1 ronde
9.Esteban OconForce India+ 1 ronde
10.Charles LeclercAlfa Romeo Sauber+ 1 ronde
11.Pierre GaslyToro Rosso+ 1 ronde
12.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
13.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
14.Sergio PérezForce India+ 1 ronde
15.Marcus EricssonAlfa Romeo Sauber+ 2 ronden
16.Stoffel VandoorneMcLaren+ 2 ronden
17.Sergey SirotkinWilliams+ 2 ronden
18.Fernando AlonsoMcLarenDNF
19.Brendon HartleyToro RossoDNF
20.Lance StrollWilliamsDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons