van der Horst

Canada: Verstappen wint onbedreigd

Podium 2023 F1 GP van Canada
Podium 2023 F1 GP van Canada
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Canada gewonnen, zijn 41ste reeds, wat hem op gelijke hoogte brengt met Ayrton Senna. De wereldkampioen reed van start tot finish aan de leiding en werd geen enkele keer bedreigd. Fernando Alonso (Aston Martin) verloor zijn tweede plaats bij de start aan Lewis Hamilton (Mercedes) maar de Spanjaard kon later zijn tweede plek terugwinnen. Hamilton werd derde, voor beide Ferrari-rijders.
Na de spannende kwalificatie gisteren werden nog een heleboel straffen uitgedeeld, hoofdzakelijk voor het hinderen van andere rijders. In de top tien zagen we Nico Hülkenberg (Haas), die zich als tweede gekwalificeerd had, die een gridstraf kreeg van drie plaatsen nadat hij iets te snel gereden had tijdens de rode vlag. Ook Carlos Sainz (Ferrari) verdween uit de top tien nadat hij wegens het hinderen van Pierre Gasly (Alpine) drie plaatsen achteruit geplaatst werd.

Start 2023 F1 GP van Canada
Start 2023 F1 GP van Canada
In tegenstelling tot gisteren was de zon vandaag wel present in Montreal. Bij de start kwam iedereen goed weg en Verstappen kon zijn eerste plek behouden. Hamilton maakte een betere start dan Alonso en kon opschuiven naar P2 ten nadele van de Spanjaard. George Russell (Mercedes) sloot aan op P4, gevolgd door Esteban Ocon (Alpine), Hülkenberg, beide McLaren-rijders, Charles Leclerc (Ferrari) en Alex Albon (Williams) sloot de top tien af na één ronde. Net daarna streden Carlos Sainz en Sergio Perez (Red Bull) om de elfde plek en beide rijders wisselden enkele keren van positie.

In de twaalfde ronde raakte George Russell de muur waardoor heel wat brokstukken op de baan terecht kwamen. Dat bracht de safety car naar buiten, wat vervolgens voor een drukke pitlane zorgde. Russell zelf kon de pits nog bereiken en kon de weg in laatste stelling verder zetten. Voor Hülkenberg kwam de safety car erg ongelegen, de Duitser was immers één ronde ervoor binnengekomen en zakte door de safety car terug van P7 naar P15, terwijl hij voor zijn stop aan het strijden was met Ocon en beide McLarens, die nu negende, tiende en elfde waren. Ferrari besloot niet binnen te komen, en Perez evenmin. Zo zagen we na een ongewijzigde top drie Leclerc op P4, gevolgd door Sainz en Perez. Deze laatste reed wel op harde banden, maar de keuze van Ferrari om geen van z'n rijders binnen te halen die beiden op de medium compound reden, was verrassend maar bleek uiteindelijk een goeie keuze te zijn.

In ronde 22 slaagde Alonso erin om zijn oorspronkelijk tweede positie terug te nemen van Hamilton met een inhaalmanoeuvre in de laatste bocht. Voorin kregen we vervolgens weinig actie te zien, maar des te meer inhaalspogingen waren er van positie acht tot en met veertien.

Iedereen die tijdens de safety car een pitstop gemaakt had, was overgeschakeld naar de harde bandencompound. In theorie kon daarmee de finish bereikt worden, maar we zagen iedereen uitgezonderd Albon nog een tweede stop maken en daarbij wijzigden vooraan geen posities.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Op het einde van ronde 55 kwam Russell de pits binnen om de race te staken. Hij reed tot dan in achtste stelling, maar blijkbaar was er teveel schade aan de wagen om de finish te kunnen halen. In de slotfase slaagde Norris er nog in om voorbij Bottas te raken voor P9, maar het zou hem geen punten opleveren. De Brit had ondertussen een straf van vijf seconden gekregen omdat hij te traag gereden had tijdens de safety car zodat McLaren beide rijders kon ontvangen in de pits.

Na een ongewijzigde top drie finishte Ferrari op P4 en P5, gevolgd door Perez. Enkele seconden achter de Mexicaan eindigde Albon op P7 met een treintje achter zich, waar Lance Stroll (Aston Martin) amper enkele meters voor de finish nog een plaats kon goedmaken en zo negende werd ten koste van Valtteri Bottas (Alfa Romeo).

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Canada 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:33:58.348
2.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+9.570s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+14.168s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+18.648s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+21.540s
6.Sergio PérezRed Bull Racing+51.028s
7.Alexander AlbonWilliams Racing+60.813s
8.Esteban OconAlpine F1 Team+61.692s
9.Lance StrollAston Martin F1 Team+64.402s
10.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+64.432s
11.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+65.101s
12.Pierre GaslyAlpine F1 Team+65.249s
13.Lando NorrisMcLaren F1 Team+68.363s
14.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+73.423s
15.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 ronde
16.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+1 ronde
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
18.Nyck de VriesScuderia AlphaTauri+1 ronde
19.George RussellMercedes-AMG F1 TeamDNF
20.Logan SargeantWilliams RacingDNF

Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons