van der Horst

Cape Town: Razend spannende titelontknoping tussen broers Hansen & Bakkerud (+ video)

Wie van de drie wordt wereldkampioen
Wie van de drie wordt wereldkampioen
Zestien wagens worden aan de start verwacht van de seizoenfinale in het Zuid Afrikaanse Kaapstad. Een onuitgegeven finale in de schaduw van de Tafelberg waarbij nog drie piloten in aanmerking komen voor de wereldtitel. Timmy Hansen telt met zijn Peugeot één luttel puntje voorsprong op de Audi S1 van de Noor Andreas Bakkerud, terwijl Kevin Hansen derde staat op acht punten van zijn oudere broer. Er zijn nog 30 punten te verdienen en zodoende krijgen we de spannendste finale sinds het bestaan van het wereldkampioenschap rallycross.
Sinds de start van het wereldkampioenschap RX in 2014 telden we twee titels voor Solberg (2014 & 2015 met Citroën), één voor Ektröm (2016 met Audi) en twee voor Kristoffersson (2017 & 2018 met Volkswagen). Zowel de broers Hansen als Bakkerud waren nog nooit zo dicht bij de wereldtitel. In 2015 werd Timmy Hansen vice wereldkampioen achter Solberg, terwijl Bakkerud tweemaal derde werd in 2016 en 2018.

Wie van de drie wordt wereldkampioen
Wie van de drie wordt wereldkampioen
Nu strijden de drie snelste rijders van het seizoen voor de eerste wereldtitel in hun carrière. Daar had normaliter ook Niclas Grönholm moeten tussen staan. De vliegende Fin staat met zijn Hyundai op een vierde plaats op 30 punten van de leider. Maar hij miste wel twee wedstrijden wegens een operatie aan de appendix en zag zodoende mogelijks 60 punten aan zijn neus voorbij gaan. Hij kan mathematisch nog de derde plaats pakken van Kevin Hansen, maar zover zal het waarschijnlijk niet komen. Kevin staat acht punten achter op zijn broer Timmy en bij het uitblijven van crashes en straffen zal de strijd inzake de titel zich toespitsen op Timmy Hansen en Andreas Bakkerud. Kaapstad ligt in ieder geval de Peugeot goed, want Timmy Hansen realiseerde er vorig seizoen de snelste wedstrijdronde.

Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
Timmy & Kevin Hansen - Peugeot 208 WRX
In rallycross is het niet vanzelfsprekend dat de winnaar ook de meeste punten pakt. Er zijn zestien punten te verdienen tijdens de vier kwalificatieheats, zes in de halve finale en acht in de finale. Wie de volle pot kan pakken tijdens de kwalificaties is reeds goed op weg richting de titel. En hier zal Kevin Hansen het verschil moeten maken indien hij het gat van acht punten nog wil overbruggen. Zowel tijdens de kwalificaties als tijdens de halve finales gaan de punten per eenheid naar beneden. Alleen tijdens de finale krijgt de winnaar acht punten, de tweede vijf en dan de rest vier, drie, twee en een punt. We hopen uiteraard dat het kampioenschap pas tijdens de finale wordt beslecht, maar een slechte kwalificatie kan de einduitslag reeds zwaar beïnvloeden.

Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Timmy Hansen won dit seizoen reeds viermaal tegenover één zege voor Bakkerud en één zege voor Kevin Hansen. Ook de Hyundai’s van Timerzyanov en Grönholm en de Ford Fiesta van Eriksson pikten hun zege mee. Het seizoen ging niet over rozen voor het toptrio want allen maakten ze fouten of werden het slachtoffer van pech of een aanrijding.


Kort overzicht van het seizoen
Bakkerud zet Hansen opzij in Abu Dhabi
Bakkerud zet Hansen opzij in Abu Dhabi
Tijdens de openingsmanche in Abu Dhabi kreeg Timmy Hansen een lel verkocht van Bakkerud toen die uit de joker kwam. Timmy Hansen out en Bakkerud gediskwalificeerd terwijl Kevin Hansen tweede werd na Grönholm die nadien werd gediskwalificeerd. Kevin was dus de eerste leider in het kampioenschap. Timmy pakte revanche in Barcelona met een clean sweep voor broer Kevin die leider bleef en Bakkerud.

De Rus Timerzyanov won in Spa
De Rus Timerzyanov won in Spa
In Spa werd de leider er tijdens de halve finale af geknikkerd door Doran en pakte Bakkerud de tweede plaats achter de Rus Timerzyanov terwijl Timmy vierde werd.
In Engeland maakte Kevin een zeldzame stuurfout in de halve finale en werd pas zevende in de eindstand. Broer Timmy won daarentegen zijn tweede race van het seizoen en pakte de leiding over van zijn broer. Bakkerud werd tweede en klom zodoende op naar de derde plaats in het kampioenschap.
Tijdens het Scandinavisch luik in Noorwegen en Zweden werd Kevin tweemaal tweede terwijl de andere protagonisten het lieten afweten. Timmy verhuisde opnieuw naar de tweede plaats terwijl Bakkerud zich kon handhaven binnen de top 3. Bakkerud won in het Canadese Trois-Rivières. Kevin werd pas zesde door diskwalificatie in de finale en Timmy haalde door een aanrijding de halve finales niet. Hierdoor kon Bakkerud zijn Audi tussen de twee Peugeots wringen in de tussenstand.

Timmy Hansen opnieuw naar de leiding in Letland
Timmy Hansen opnieuw naar de leiding in Letland
In Frankrijk won Timmy voor Kevin, maar Bakkerud pakte meer punten dan leider Kevin en kwam aan de leiding van het gebeuren met amper twee punten voorsprong op het broederpaar en met nog amper twee wedstrijden te gaan.

Lang kon de Noorse Audi-rijder niet genieten van de leiding want Timmy won zijn vierde race van het seizoen in Letland en kwam zodoende terug aan de leiding met één puntje voorsprong op Bakkerud terwijl broer Kevin reeds volgde op acht punten.

Kevin zal moeten rekenen op een foutje van de concurrentie, maar kan uiteraard ook rijden in functie van zijn oudere broer. Het zal voor Bakkerud dus niet eenvoudig worden om het Peugeot bastion te doorbreken, maar kan meer dan waarschijnlijk hiervoor rekenen op de hulp van ploegmaat Doran.

Kevin Abbring niet aan de start
Kevin Abbring reed de pannen van het dak in de Skoda Fabia
Kevin Abbring reed de pannen van het dak in de Skoda Fabia
Ondanks het feit dat de Nederlandse TGV op de inschrijvingslijst staat met de Skoda van ESmotorsport, zal Abbring dan toch niet rijden. Hij ziet zich vervangen door de Russiche Europees kampioen autocross Matvey Furazhkin die ook reeds present tekende in Frankrijk en Letland. De Rus is een pak trager dan Abbring maar zal naar verluid het volledige kampioenschap betwisten in 2020 en dan is de keuze snel gemaakt bij ESmotorsport. Zodoende moet de snelle Nederlander die afgelopen seizoen nog vriend en vijand verraste, plaats ruimen.

Hieronder kan u trouwens een knap overzicht van het seizoen bekijken:
  Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 7 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of South Africa.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons