van der Horst

Cape Town: Timmy Hansen pakt wereldtitel na dubieus duel met Bakkerud

Bakkerud had geen reden tot juichen tijdens de eindceremonie
Bakkerud had geen reden tot juichen tijdens de eindceremonie
Na Solberg (x2), Ekström en Kristoffersson (x2) is Timmy Hansen afgelopen weekend de vierde wereldkampioen geworden in RallycrossRX. De laatste of de 10de manche van het seizoen ging door in het Zuid Afrikaanse Kaapstad waar de Zweed Timmy Hansen van start ging met één punt voorsprong op de Noor Adreas Bakkerud en acht punten op zijn jongere broer Kevin Hansen. Na een aanrijding zonder bestraffing en een klacht werd maar liefst drie uren na de finish de Zweed uitgeroepen als wereldkampioen. Bakkerud kon zijn ontgoocheling niet verbergen en had geen reden om te vieren. Ah ja, Niclas Grönholm won uiteindelijk de wedstrijd, maar kreeg niet de aandacht die hij verdiende. Zonder zijn tweevoudige forfait door een operatie zou de strijd voor de wereldtitel er meer dan waarschijnlijk héél anders hebben uitgezien.
Niclas Grönholm de meest regelmatige tijdens de kwalificatieheats
Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Niclas Grönholm - Hyundai i20 WRX
Na vier kwalificatieheats was het verschil tussen de toppers amper veranderd De vliegende Fin Niclas Grönholm was de snelste tijdens de vier kwalificatieheats voor Timmy Hansen, Andreas Bakkerud en Kevin Hansen. Zodoende vergrootte de leidende Peugeot-rijder Timmy Hansen zijn voorsprong van één naar twee punten tegenover de Noorse Audi-rijder Andreas Bakkerud en van acht naar tien punten op zijn jongere broer Kevin Hansen. Met nog zes punten te verdienen tijdens de halve finales en acht tijdens de finales was er nog niets beslist. Voor Kevin Hansen moest er reeds een half mirakel gebeuren, maar hij stond in de halve finale naast zijn broer Timmy op de eerste rij van de startgrid en dat was in het voordeel van Team Hansen MJP tegenover Andreas Bakkerud die tijdens de halve finale de eerste startrij moest delen met de Huyndai van Grönholm die eens temeer bewees dat hij voor niemand moet onderdoen. Samen met Timmy Hansen waren zij de enigen die onder de 2’50” doken.
Timmy Hansen - WorldRX champion 2019
Timmy Hansen - WorldRX champion 2019
De andere halve finalisten achter polesitter Timmy Hansen waren Kevin Hansen, Timo Scheider, Chicherit, onze landgenoot Guillaume De Ridder en Oliver Benett. In de reeks van polesitter Grönholm zagen we Bakkerud, Timerzyanov, Baumanis, Szabo en Anton Marklund. De familie Hansen was duidelijk in het voordeel met de eerste startrij terwijl Bakkerud niet moest rekenen op de diensten van teammaat Doran die door technische problemen in het hoofdstuk niet voor kwam. Ook de Fransman Cyril Raymond haalde de halve finales niet door een 0-resultaat wegens het meervoudig negeren van de track limits. Onze landgenoot Guillaume De Ridder reed dan weer de beste wedstrijd van het seizoen met de Renault Clio die duidelijk aan snelheid heeft gewonnen.

Andreas Bakkerud en Timmy Hansen winnen halve finales
Andreas Bakkerud - Audi S1
Andreas Bakkerud - Audi S1
De twee halve finales werden gewonnen door Timmy Hansen en Andreas Bakkerud, respectievelijk voor Kevin Hansen, Timo Scheider en Niclas Grönholm, Timur Timerzyanov die ook doorgingen naar de finale. De beide kemphanen scoorden dus elk zes punten en het verschil bleef steken op twee punten net voor de start van de alles beslissende finale. Hierdoor kwam nu ook Kevin Hansen niet meer in aanmerking voor de wereldtitel. De puntendeling tijdens de finale zijn 8, 5, 4, 3, 2 & 1. Bakkerud moest dus voor Hansen eindigen en een verschil maken van drie punten. Want bij een ex aequo was de titel voor Hansen die meer wedstrijden won tijdens het afgelopen seizoen. 

Tumultueuze finale
Start finale in Cape Town
Start finale in Cape Town
Bakkerud schoot het snelst uit de startblokken, gevolgd door Timmy Hansen, Niclas Grönholm, Kevin Hansen, Timo Scheider en Timur Timerzyanov. In een alles of niets poging trachte Scheider buitenom in de eerste bocht, maar moest opnieuw als laatste aansluiten. Op dat ogenblik was Bakkerud virtueel wereldkampioen. Een halve ronde verder ging Bakkerud iets te dwars. Hansen rook zijn kans, wou binnendoor maar raakte de Noor en beiden gingen ze de boer op, net als Kevin Hansen die de tollende wagens niet kon ontwijken. Grönholm profiteerde van de situatie en pakte de koppositie voor
Niclas Grönholm voor Andreas Bakkerud
Niclas Grönholm voor Andreas Bakkerud
Bakkerud, Timerzyanov die reeds was gaan jokeren, Scheider en de broers Hansen die hun weg konden verder zetten. Op dat ogenblik reed Bakkerud in tweede en Timmy Hansen in vijfde positie. Een verschil van drie punten en dus was Bakkerud nog steeds de virtuele kampioen. Maar toen de Scheider zijn krachtbron aan diggelen reed, kwam Timmy plots in een situatie dat een vierde plaats voldoende was indien Grönholm aan de leiding bleef. Bakkerud kreeg het gat met de snelle Fin niet dicht en werd tweede in de race en ex aequo in de eindstand van het WK met Timmy Hansen. Maar Hansen heeft
Team Hansen MJP
Team Hansen MJP
meer zeges achter zijn naam en werd zodoende de nieuwe wereldkampioen. De stewards bogen zich nog over de aanrijding van Hansen en Bakkerud terwijl er ook een klacht kwam vanuit de hoek van de Audi-rijder. Na maar liefst drie uren beraadslagen werd de titel van Hansen bevestigd en moest een teleurgestelde Bakkerud zich bij de feiten neerleggen. Er volgde geen sanctie tegen de Zweed en ook geen straftijd, want dan was de titel richting Bakkerud gegaan. Een spijtige anticlimax na een schitterend weekend die werd gewonnen door de Hyundai van Grönholm. Maar in het tumult was dit bijzaak.

Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
Guillaume De Ridder - Renault Clio RS Supercar
Onze landgnoot Guillaume De Ridder reed een dijk van een wedstrijd, maar kreeg tijdens de halve finale nog wat strafseconden aan zijn broek na een aanrijding. Hij eindigde evenwel knap vijfde in de halve finale.  
Foto's: Johnny Loix
Info: Frieda Loix

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op zondag 10 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of South Africa.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons