van der Horst

Carlos Sainz grijpt het commando – Rit ingekort door warmte

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
De Spanjaard Carlos Sainz grijpt zijn tweede zege in drie wedstrijddagen en hijst zich op kop van het algemene klassement. Het was meteen het enige lichtpuntje bij het kamp Peugeot dat barstjes vertoont. Mini zet met de Nederlander Erik Van Loon en de Fin Mikko Hirvonen twee wagens op het podium van de negende proef.
Er stond een korte proef van 285 kilometer op het programma maar door de warme weersomstandigheden werd die grondig ingekort. Vorige week moesten nog proeven worden ingekort omwille van de regen. Het weer blijft dus de 38ste Dakar parten spelen.

Het werd opnieuw een heel bewogen proef, en niet omwille van het weer.
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Na een volledige dominantie in de eerste week begint het Peugeotblok enkele barsten te vertonen. Sebastien Loeb leek in de aanvangsfase goed hersteld van zijn koprol gisteren, maar moest weerom een uur toegeven op de snelsten. Hij verdronk tot vier keer toe in het Argentijnse zand en moest zelfs de aandrijving herstellen in het slot. Stéphane Peterhansel reed twee keer lek en reed zich vast in het zand, tot twee keer toe, en Carlos Sainz had drie leeglopers en had ook moeite om zich door het zand te klieven. Des te opvallender de daguitslag want Sainz wist alsnog het laken naar zich toe te trekken en de rit te winnen.

Eric van Loon-Wouter Rosegaar - MINI
Eric van Loon-Wouter Rosegaar - MINI
Erik Van Loon zorgde voor dé verrassing van de dag door in de schaduw van Sainz te finishen. De Nederlandse Mini-rijder kwam amper 10 tellen tekort voor winst. Alles lag op een zakdoek vandaag want Mikko Hirvonen eindigde derde op slechts 17 seconden. Een onuitgegeven dagpodium en een fikse opsteker voor Mini. Giniel De Villiers eindigde vierde. De Zuid-Afrikaanse Toyotarijder eindigde op 38 seconden van de winnaar.


Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Nasser Al-Attiyah-Mathieu Baumel - MINI Axion X Raid
Heel even leek Nasser Al-Attiyah zijn slag te slaan. Hij leidde in de openingsfase maar viel terug naar de vijfde positie op ruim 2 minuten. Cyril Despres werd voor het eerst beste Peugeotrijder op een zesde plaats. Stéphane Peterhansel moest ruim 9 minuten toegeven. De Fransman kon dus opnieuw niet lang genieten van zijn leidersplaats in de algemene stand.

Sainz leidt nu de dans met 7’03” voorsprong op Mr. Dakar. Al-Attiyah staat nog steeds binnen het kwartier en moet moed putten uit de problemen bij Peugeot. Mikko Hirvonen staat nog steeds op vier, terwijl Giniel De Viliers opnieuw zijn positie inneemt als beste Toyotarijder op de vijfde plaats, voor merkgenoten Yazeed Al-Rajhi en Leeroy Poulter. Erik Van Loon dringt nu de top acht binnen. Nani Roma schuift op kousevoeten door. Hij staat nu negende, terwijl Cyril Despres de top tien binnendringt.

Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Carlos Sainz-Lucas Cruz - Peugeot 2008 DKR
Bij de motoren leidt Toby Price de debatten met een nieuwe overwinning. Goncalves viel weg, waardoor de Australiër nu een marge heeft van 24 minuten op Svitko.

Woensdag blijven de rijders in de buurt van Belén voor een proef van 278 kilometer. Daarna wacht hen nog een verbinding van La Rioja, waar ze zich te goed kunnen doen aan een goed glas wijn. Mogelijk valt de Dakar morgen in een definitieve plooi want er moeten opnieuw heel wat duinen overwonnen worden. Vooral Mini krijgt morgen een uitgelezen kans om Peugeot een tik te geven.

Foto's: Willy Weyens - Mini Motorsport
 
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op dinsdag 12 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons