van der Horst

Assen: van Eijndhoven wint race die bol staat van penalties

Podium Porsche Carrera Cup Benelux race 1 Assen
Podium Porsche Carrera Cup Benelux race 1 Assen
Huub van Eijndhoven heeft op het TT Circuit in Assen de eerste manche van de Porsche Carrera Cup Benelux gewonnen. De puntenleider veroverde bij de start de leiding, liep onderweg als een van de enige protagonisten geen penalty op en won nipt voor Dylan Derdaele. Door bestraffingen van zijn concurrenten, werd Xavier Maassen gepromoveerd naar de laatste podiumplaats. In Pro-Am pakte Floris Dullaart de leiding in de puntenstand met een zege, nadat Nicolas Saelens in de openingsronde de gespinde bolide van Jan Lauryssen niet meer kon vermijden, waarbij laatstgenoemde moest opgeven en Luc Vanderfeesten daarmee zijn eerste zege van het seizoen pakte.

Penalties bij de vleet

Huub van Eijndhoven - TeamPGZ by JW Raceservice
Huub van Eijndhoven - TeamPGZ by JW Raceservice
Nadat er na de kwalificaties al bestraffingen volgden vanwege het niet-respecteren van de track limits, gingen de heren piloten tijdens de race gewoon verder op hun elan. Het regende bijgevolg bestraffingen die de uitslag van deze incidentrijke race eveneens zouden beïnvloeden. Bij de start was er meteen spektakel toen Huub van Eijndhoven (TeamPGZ by JW Raceservice) van P4 naar de kop stormde met bij het insturen van de eerste bocht naast hem liefst drie concurrenten. De puntenleider besloot wijselijk de eerste bocht af te snijden om een aanrijding te vermijden en plaatste zijn donkergroene 911 daarmee aan de leiding, om die plaats niet meer af te staan.

Start beslissend

Porsche Carrera Cup Benelux race 1 Assen
Porsche Carrera Cup Benelux race 1 Assen
Poleman Steven Van Rhee (Team GP Elite) ontpopte zich tot antiheld. Hij viel in de eerste paar bochtencombinaties terug in het veld en zou bij de Strubben-hairpin uiteindelijk opportunistisch Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) rondtikken, waarna de Kempense Am-rijder spinde en Pro-Am puntenleider Nicolas Saelens (Belgium Racing) hem niet meer kon vermijden. Een uitermate slechte zaak dus voor beide heren, die hun rangschikking aanvoeren; Lauryssen gaf op en Saelens moest de pitstraat opzoeken, waarna hij uiteindelijk als op één na laatste zou finishen. Daarmee pakte hij weliswaar nog punten, maar de leiding in de tussenstand moet hij voor het eerst dit seizoen afstaan. Van Rhee van zijn kant pakte meerdere penalties en zou uiteindelijk als 8e eindigen.

Van Eijndhoven slaat kloofje in stand

Dylan Derdaele - Belgium Racing
Dylan Derdaele - Belgium Racing
Vooraan knokte Dylan Derdaele zich voorbij Thierry Vermeulen (Team GP Elite), die uiteindeindelijk als derde over de meet zou komen maar zijn podiumplaats verloor wagens, u raadt het, een bestraffing. Derdaele behoudt zo aansluiting met leider van Eijndhoven, terwijl Glenn Van Parijs (NGT Racing) aankijkt tegen een achterstand van meer dan 15 punten nadat ook hij een penalty opliep. Onze landgenoot zocht furieus een weg langs Xavier Maassen (TeamPGZ by Red Ant Racing), maar de voormalig kampioen gooide al zijn ervaring in de strijd om de Belg af te houden.

Dullaart nieuwe leider Pro-Am

Floris Dullaart - Team GP Elite
Floris Dullaart - Team GP Elite
In Pro-Am knokte Floris Dullaart (Team GP Elite) zich zoals gemeld naar de zege, al kwam daar ook wel wat trek- en duwwerk aan te pas. De Nederlander won uiteindelijk voor Andrey Mukovoz (DUWO Racing) en Ziad Geris (Team GP Elite). Nicolas Saelens eindigde in een gehavende bolide finaal als zevende in zijn klasse en pakt daarmee nog enkel punten, maar onvoldoende om met de voorsprong van vier punten waarmee hij de race aanvatte de leiding in de stand te behouden. De West-Vlaming zal dus voor het eerst dit seizoen moeten achtervolgen, terwijl Dullaart relatief comfortabel de resterende drie manches kan benaderen.

Luc Vanderfeesten (TeamPGZ by Red Ant Racing) won zijn eerste wedstrijd van het seizoen in de Am-klasse, al streed hij na het uitvallen van Jan Lauryssen (Q1 Trackracing) vooral tegen zichzelf.

De tweede sprintrace van het weekend start morgen om 16u10.

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op zaterdag 18 september 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Assen DTM.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons