van der Horst

Catalunya: Tänak pakt titel, Neuville de zege

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Ott Tänak is de nieuwe wereldkampioen. De Est had ruimschoots genoeg aan een tweede plaats en de bijkomende powerstagepunten om de titel binnen te halen. De zege moest hij wel laten aan Thierry Neuville die zijn twaalfde overwinning in zijn carrière mag vieren.
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
De zege van Thierry Neuville kwam op zondag niet meer in gevaar. Het was vooral rekenen en tellen achter de Belg. Ott Tänak kreeg Dani Sordo maar niet te pakken zondagochtend, tot op de Power Stage. Daar zette hij alles op alles. De Est won de proef en de vijf bijkomende punten waarmee hij eigenlijk al kampioen ging worden, maar hij snoepte ook nog de tweede plaats van Dani Sordo af met amper vier tiende. Hij is de eerste Est die kampioen wordt en de eerste niet-Fransman en niet-Sebastien sinds 2003, toen Petter Solberg de titel pakte. Hij is ook de eerste Toyotarijder die wereldkampioen komt sinds Didier Auriol in 1994.

Sébastien Loeb kende een heel moeilijke zondag en verloor veel tijd op elke chronorit. De negenvoudige kampioen moest zelfs nog achter hem kijken want Jari-Matti Latvala kwam snel dichter. De Fin zette echter een matige tijd neer op de Power Stage, wellicht om de titelkansen van Ott Tänak niet te hypothekeren en besluit de wedstrijd als vijfde, op 6.3 seconden van Loeb. Met de winst van Neuville, de derde stek van Sordo en de vierde plaats van Loeb doet Hyundai wel een heel goede zaak in de strijd om de merkentitel.

Op plaats zes en zeven staan de Fords bij elkaar. Elfyn Evans wisselde sterke tijden met mindere chrono's af, net zoals Teemu Suninen die op het einde nog ontzettend goed weg kwam. De Fin ging op de Power Stage nog van de baan, maar kwam met de schrik vrij.

Sébastien Ogier moest dus finaal tevreden zijn met een achtste plaats na zijn stuurbekrachtigingsproblemen vrijdagochtend. De Fransman moet zijn titel na zes jaar doorgeven aan Tänak.

In WRC2 Pro ging de zege naar de Noor Mads Ostberg, in WRC2 was er een overtuigende overwinning voor Eric Camilli. Citroën boven dus bij de R5-wagens.

De laatste rally van het jaar is die van Australië binnen drie weken, van 14 tot 17 november.

Foto: RIP - Davy DegryseSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 27 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons