van der Horst

Catalunya: Neuville op winstkoers, Tänak op titelkoers

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Met nog één klein proefje te gaan op zaterdag staat Thierry Neuville aan de leiding van de Rally van Catalonië, de voorlaatste wedstrijd van het jaar. De Belg lijkt op weg naar winst. Ott Tänak is op dit moment nog altijd geen kampioen, maar wringt zich wel richting het triolet Hyundai's voor hem met vier opeenvolgende snelste tijden.
  • G&A Motors Motorsport
Ott Tänak (Toyota) voerde de forcing in de middaglus. De Est nam alle besttijden voor zijn rekening. Op Thierry Neuville (Hyundai) kwam hij niet veel dichter, maar de WK-leider heeft wel bijna Sébastien Loeb (Hyundai) en Dani Sordo (Hyundai) te grazen. Het is duidelijk dat hij geen risico's wil meenemen naar Australië en dit weekend al de titel wil binnenhalen.

Sordo weerde zich als een duivel in een wijwatervat. Sébastien Loeb kwam echter nooit in het ritme en kon het tempo vooraan niet aan. Loeb viel terug van twee naar drie en ruilde plaatsjes met Sordo. Tänak heeft nu nog een achterstand van 1.4 seconde op Loeb en 2.9 seconden op Sordo. Als de Est tweede kan worden, en blijven, ligt hij zowat op titelkoers. Dan moet Neuville zondag op Power Stage alle punten meegraaien en mag Tänak niet binnen de top vijf eindigen op die proef. Het komt dus stilaan dichter voor Tänak.

De rest is nu niet alleen uitgeteld voor de zege, maar ook voor het podium. Jari-Matti Latvala (Toyota) zit al op driekwartminuut van de kop en rijdt met de daver op het lijf rond om toch maar geen foutje te maken, want als hij geen punten pakt, dan ligt de merkentitel voor Hyundai te grijp. Elfyn Evans (Ford) ontgoochelde wat en zit al op ruim een minuut. Hij doet slechts een vijftiental seconden beter dan Teemu Suninen (Ford). Sébastien Ogier (Citroën) is nog altijd achtste, op ruim vier minuten van Neuville.

In WRC2 Pro herleidt Kalle Rovanperä zijn achterstand tot 10 seconden op Mads Ostberg.

Straks volgt nog een kort proefje in Salou. Morgen rest er ook nog 75 km tegen de klok, gespreid over vier proeven.

Foto: RIP - Davy DegryseSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 26 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Spanje.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons