van der Horst

Charles-Antoine Hastir, de man achter Michelin én Hankook in de 24 Hours of Zolder

Michelin - Beter op weg
Michelin - Beter op weg
​De Eleven Sports 24 Hours of Zolder winnen doe je uiteraard niet alleen met het juiste team, de beste rijders of de slimste strategen alleen. Ook de keuze voor het rubber kan een cruciale rol spelen in winst of verlies. Dat weet ook Kronos Tyres, de bandenleverancier uit Namen die het competitierubber van Michelin en Hankook invoert in ons land. Voor Charles-Antoine Hastir, administratief en commercieel verantwoordelijke, is de Limburgse etmaalrace dan ook een van de belangrijkste afspraken van het seizoen.
Er wordt druk heen en weer gelopen in het magazijn van Kronos Tyres, in een industrieterrein op enkele kilometers van Namen. De laatste voorbereidingen zijn aan de gang om het rubber van Michelin en Hankook op woensdagochtend naar Circuit Zolder te krijgen. "We nemen in totaal 1000 banden mee naar de 24 Uur van Zolder, waarvan we er minstens 600 proberen te verkopen", opent 'Charly' Hastir meteen met enkele indrukwekkende cijfers. "Op logistiek vlak is deze wedstrijd met andere woorden een enorme uitdaging. Woensdagochtend vertrekken drie vrachtwagens richting Limburg met het rubber van Michelin en Hankook en in totaal zullen acht mensen de hele week voor ons werken, onder wie ikzelf en onze magazijnier Alain Potty, die altijd perfect weet welke banden op welke plek zijn opgeborgen."

Wie evenementen organiseert, weet dat een perfecte voorbereiding niet bestaat. Wat als de regen donderdag, en heel misschien ook dit weekend met bakken uit de lucht valt, bijvoorbeeld? "Dat is om eerlijk te zijn het minste van mijn zorgen", lacht de Luikenaar, die een verleden heeft aan het stuur van diverse rallywagens. "We hebben voor dit weekend 250 regenbanden voorzien en dat zal ruimschoots volstaan, omdat de kans erg klein is dat het echt de hele tijd regent, maar ook omdat die regenbanden veel langer meegaan dan slicks."

Nachtelijke expresszending

Kronos Tyres op verplaatsing
Kronos Tyres op verplaatsing
Hebben we ons dan toch vergist? Gaat de verantwoordelijke van Kronos Tyres door het leven zonder stress? Hastir komt gelukkig met een geruststellend antwoord... "Er zijn altijd wel enkele hachelijke situaties waarvoor we in laatste instantie een oplossing moeten vinden, al is dat meestal omdat een klant niet of te laat heeft laten weten dat hij met ons rubber aan de slag wil." Niet alle banden in de vrachtwagens zijn vanzelfsprekend van hetzelfde type, waardoor de reservevoorraad soms niet volstaat. "We proberen wel altijd een oplossing te vinden voor onze teams, ook al moeten we onszelf dubbel plooien. Het is niet uitzonderlijk dat onze mensen 's nachts op pad moeten om andere banden op te halen..."

"Anderzijds kunnen we ons niet veroorloven om met een enorme lading rubber naar Zolder af te zakken, want dat zijn banden die wij wel moeten betalen en die we vervolgens misschien niet verkocht zullen krijgen", licht de man die al tien jaar aan het hoofd staat van Kronos Tyres verder toe. "Het is zoeken naar het juiste evenwicht, maar in die tien jaar heb ik gelukkig al voldoende ervaring opgedaan om zo goed als nooit voor verrassingen te komen staan!"

Kronos Tyres is de exclusieve verdeler voor Hankook in de Belux en Michelin in de Benelux, en is daarnaast ook het zusterbedrijf van Kronos Events, organisator van de VW Fun Cup.

Foto's: Martijn Wouters & Kronos TyresSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op woensdag 8 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Eleven Sports 24 Hours of Zolder.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons