van der Horst

Cherain haalt gericht uit in BK Rally

Cédric Cherain - Skoda Fabia R5
Cédric Cherain - Skoda Fabia R5
Kris Princen zal er wellicht anders over denken, maar zijn opgave in de Herock Spa Rally heeft de titelstrijd helemaal open gegooid. Cédric Cherain is voor het eerst in zijn carrière de fiere leider van het Belgian Rally Championship, en doorbreekt zo de hegemonie van Kris Princen en Vincent Verschueren die nu al enkele jaren aanhoudt.
Toen Kris Princen na de openingsfase de dans leek over te nemen in Spa, leek heel even een tweede seizoensoverwinning in de maak, waarmee Princen verder zou uitlopen in het BK-klassement en op die manier, al heel vroeg in het seizoen, een gooi zou doen naar een nieuwe titel. Maar Spa en Princen, dat is een weinig geslaagde combinatie. Twee jaar geleden verloor hij er nog de titel (dat zou later blijken), vorig jaar moest hij de duimen leggen voor Adrian Fernémont en ook dit jaar mocht het niet zijn voor de lange Limburger die nochtans zijn zinnen had gezet op een eerste zege in Spa. De ophanging brak plots, waardoor hij de nieuwe Polo op kant moest zetten.

Ghislain de Mevius - Leyh
Ghislain de Mevius - Leyh
Met al een tweede plaats in Haspengouw op het conto achtte Cédric Cherain zijn moment gekomen om eens flink uit te halen. De wispelturige Waal reed net zoals in Landen een heel verzorgde wedstrijd en hield Adrian Fernémont altijd net ver genoeg zodat de winnaar van vorig jaar zich nooit illusies moest maken. Na de East Belgian Rally in 2016, de Condroz in 2015 en die dekselse Wallonie datzelfde jaar is Cherain nu al voor de vierde keer aan het feest in België, een tweede keer met de Skoda, want de THX-Polo was met Nicoals Ciamin op strooptocht in Frankrijk. 

Voor de strijd in het BRC kon de eindstand er niet beter uitzien. Adrian Fernémont veegt zijn nulscore in Landen uit met een mooie tweede plaats en komt zo terug in het spoor van Princen en vooral vóór Vincent Verschueren. Ook niet vergeten dat Ghislain de Mévius met 22 punten op twee wedstrijden een belangrijke rol kan spelen, maar dan moet hij straks wel iets meer gaan tonen. Ook hij gaat over Princen in de BK-tussenstand. 

Tielt zou wel eens de vruchten kunnen plukken van deze BK-tussenstand. Zowel Cherain, Fernémont, de Mévius hebben er baat bij te starten in de TAC. Voor Verschueren komt Tielt misschien net op tijd, want het is en blijft zijn thuisrally. Ook Princen, altijd sterk op het gladde asfalt, kan er terug een goede zaak doen, nadat hij in Spa toch al een belangrijke joker verspeelde. En dan spreken we nog niet over Sébastien Bédoret. Een knap quintet.

Zo leuk het algemene klassement er uitziet, zo triest is het bij de junioren waar Grégoire Munster het kampioenschap versmacht. De Opel-piloot heeft al een straatlengte voorsprong en zal aan dit tempo halfweg het seizoen al kampioen zijn, wat perspectieven opent voor het einde van het seizoen. Misschien dat hij dan nog zijn Belgisch R5-debuut kan maken in de East Belgian en/of Condroz.Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 19 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Herock Spa Rally.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons