van der Horst

Chili: Tänak slaat terug met zege

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Na zijn opgave in Argentinië knoopt Ott Tänak terug aan met de zege. Er stond geen maat op de Est in de Rally van Chili, die voor het eerst op de WRC-kalender stond. Samen met Sébastien Ogier doet hij tevens een goede zaak in de WK-tussenstand waar Thierry Neuville nu in terugvalt na zijn crash.
Sébastien Loeb - Hyundai i20 WRC
Sébastien Loeb - Hyundai i20 WRC
Tijdens de slotdag kwam de zege van Ott Tänak (Toyota Yaris) niet meer in gevaar. De Est duwde niet meer door en reed gezwind naar de zege in Chili. Op de Power Stage zette hij zich wel nog eens recht om de vijf punten mee te nemen. Sébastien Ogier (Citroën C3) kwam op zondag wel nog dichter omdat hij in een duel verwikkeld zat met zijn landgenoot Sébastien Loeb (Hyundai i20). Het verschil bedroeg op het einde 23 seconden. Loeb strandde op zijn beurt op zeven seconden van zijn oude teamgenoot. Met een opgave voor Tänak in Argentinië en Thierry Neuville (Hyundai i20) in Chili mag Ogier wel de winnaar genoemd worden van het Zuid-Amerikaanse tweeluik. De Fransman komt ook terug op kop van de WK-tussenstand.

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC
Ook Ford mag terublikken op een goede rally met Elfyn Evans (Ford Fiesta) op vier op anderhalve minuut van de winnaar en Teemu Suninen (Ford Fiesta) op vijf, weliswaar op dik drie minuten. De Fin hield nog net zijn landgenoot Esapekka Lappi (Citroën C3) af die nooit echt in het ritme kwam. Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) reed een onopvallende wedstrijd en werd zevende al pakt hij samen met Loeb wel heel wat punten voor het merkenkampioenschap mee. 

Kalle Rovenperä (Skoda Fabia) werd negende en won WRC Pro. Hij werd nog net voorbijgesneld door Kris Meeke (Toyota Yaris) die een moeilijk weekend kende.

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
In de WK-tussenstand leidt Sébastien Ogier opnieuw. Hij heeft nu 122 punten achter zijn naam staan. Ott Tänak nadert tot op tien punten van de WK-leider. Thierry Neuville telt 110 punten en is dus na het Zuid-Amerikaanse tweeluik WK-leider af. Bij de merken houdt Hyundai de kop stevig vast met 178 punten gevolgd door Toyota met 149 punten en Citroën met 143 punten. M-Sport bezit exact 100 punten. De volgende rally is die van Portugal binnen drie weken.

Foto: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport & Citroën Racing MediaSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 12 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Chili.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons