van der Horst

China: Rosberg wint met gemak actievolle wedstrijd

Podium na F1 Grote Prijs van China 2016
Podium na F1 Grote Prijs van China 2016
Nico Rosberg heeft de Grote Prijs van China gewonnen. Het is zijn derde overwinning van het seizoen en zijn zesde overwinning op rij. In een vol met drama gevulde wedstrijd wist de Duitse WK-leider alle commotie letterlijk achter zich te houden en kon met een gerust hart naar de eindmeet rijden. Achter hem was het zeker niet gemakkelijk voor Sebastian Vettel met zijn Ferrari. Hij ontweek een banzai-manoeuvre van Daniil Kvyat in de Red Bull en botste daardoor met teamgenoot Kimi Räikkönen in de eerste bocht van de wedstrijd, en met nog extra drama in de race wist hij toch nog op een tweede plaats te eindigen. Kvyat vevolledigde het podium met een derde plaats, tevens ook de eerste podiumplaats van het seizoen voor Red Bull Racing. Beide McLaren's van Fernando Alonso en Jenson Button eindigden buiten de punten dus blijft het ene puntje van Stoffel Vandoorne nog altijd het voorlopig totaal in de WK-ranking voor het Britse team. Voor het eerst dit seizoen pakt het team van Gene Haas geen punten.
  • Prospeed Competition
Start Grote Prijs China 2016
Start Grote Prijs China 2016
Met al de incidenten vandaag in deze actievolle wedstrijd is het verrassend dat er geen opgaves zijn. Bij het doven van de lichten kende Rosberg wederom geen super-start en het was Daniel Ricciardo die met zijn Red Bull de leiding kon overnemen van de Mercedes-rijder. Kvyat in de zuster-Red Bull volgde in derde stelling, nadat hij de trigger was bij een aanrijding tussen de Scuderia Ferrari-rijders. De Rus zag een opening in de eerste bochtencombinatie en dook erin met een kamikaze-manoeuvre. Vettel was duidelijk verrast en moest uitwijken om een aanrijding te vermijden, maar links van hem reed zijn teamgenoot en er was te weinig plaats voor beide rode bolides waarna een crash onvermijdelijk bleek. De Fin moest naar de pit om zijn voorvleugel te vervangen. Ook Lewis Hamilton moest na de start de pit opzoeken voor een nieuwe voorvleugel. De regerende wereldkampioen maakte contact met Felipe Nasr in de Sauber.

Kimi Raïkkönen - Sebastian Vettel
Kimi Raïkkönen - Sebastian Vettel
Tijdens de derde ronde nam Rosberg de leiding terug over van Ricciardo. De Australiër's linker achterband sloeg lek op het lange rechte stuk. Hij kon zijn pitbox bereiken, maar viel echter terug naar een achttiende plaats. Met al de brokstukken op de baan, wat mogelijk ook de aanleiding was voor zijn lekke band, besloot de wedstrijdleiding om tijdens de vijfde ronde de Safety Car uit te sturen. Dit gaf de baanposten de tijd om het puin op te ruimen. Verscheidene rijders doken in de pits om van rubber te verwisselen. Vettel, die zelfs nog twee andere bolides voorbij stak op de deceleratiepiste, profiteerde van deze neutralisatie om ook zijn voorvleugel te wisselen. De wedstrijd herstartte vier ronden later met Rosberg aan de leiding, voor Felipe Massa in de Williams en Fernando Alonso in de McLaren. Dit trio besloot om tijdens de Safety Car-procedure niet te pitten.

Daniil Kvyat - Red Bull Racing
Daniil Kvyat - Red Bull Racing
Door anderhalve seconde sneller te zijn dan Massa in tweede stelling, duurde het niet lang of Rosberg was met de Noorderzon verdwenen. De zuster-Williams van Valtteri Bottas was in strijd met de oprukkende SF-16H van Sebastian Vettel. Wederom beschadigde de viervoudige wereldkampioen zijn voorvleugel met een aanrijding en verloor even later een paar stukken op de start/finish-lijn nadat hij netjes voorbij Alonso geraakte. Het was pas na de wedstrijd dat de Duitser besefte dat zijn voorvleugel wederom schade had opgelopen. Op datzelfde ogenblik sneed de Mercedes met nummer 44 als een warm mes door boter door het veld. Na een vijftien ronden reed Hamilton op plaats 11, net buiten de punten. Slechts vijf ronden later toefde de Brit op een zesde plaats, maar teamgenoot Rosberg lag comfortabel aan de leiding, 13 seconden voor op Kvyat op plaats twee. Nadat Kvyat wederom de pits indook, kon de WK-leider ongestoord ook van banden wisselen.

Max Verstappen - Scuderia Toro Rosso
Max Verstappen - Scuderia Toro Rosso
In de 31ste ronde reed Hamilton op een negende plaats, maar viel terug naar een veertiende positie na een ondertussen al vijfde pitstop. De wereldkampioen klom op naar de vijfde plaats na een duel met Bottas, maar werd uiteindelijk slechts zevende nadat hij geen antwoord kon geven op de aanstormende Kimi Räikkönen in de Ferrari en Daniel Ricciardo in de Red Bull. Rosberg won uiteindelijk met gemak de Grote Prijs van China. Sebastian Vettel kon dan toch sportief revange nemen op Kvyat en een tweede plaats uit diens handen snoepen. Daniel Ricciardo klom op naar een mooie vierde plaats, gevolgd door de SF-16H van Iceman Kimi. Felipe Massa in de Williams werd zesde. Max Verstappen in de Toro Rosso wist in de eindfase voorbij zijn teamgenoot Carlos Sainz Jr. te geraken. De Nederlandse Genkenaar eindigde de wedstrijd op een mooie achtste plaats en reed zowaar zelfs nog richting Lewis Hamilton toen het zwart-wit geblokt bovengehaald werd. Chili Sainz kon in de laatste ronde nog voorbij Bottas geraken en liet de Fin achter op een tiende plaats. McLaren noch Haas pakte deze keer punten.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van China 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG56 ronden in 1:38:53.891
2.Sebastian VettelScuderia Ferrari+37.776s
3.Daniil KvyatRed Bull Racing+45.936s
4.Daniel RicciardoRed Bull Racing+52.688s
5.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+65.872s
6.Felipe MassaWilliams+75.511s
7.Lewis HamiltonMercedes AMG+78.230s
8.Max VerstappenToro Rosso+79.268s
9.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+84.127s
10.Valtteri BottasWilliams+86.192s
11.Sergio PérezForce India+94.283s
12.Fernando AlonsoMcLaren Honda+97.253s
13.Jenson ButtonMcLaren Honda+101.990s
14.Esteban GutierrezHaas+ 1 ronde
15.Nico HülkenbergForce India+ 1 ronde
16.Marcus EricssonSauber+ 1 ronde
17.Kevin MagnussenRenault+ 1 ronde
18.Pascal WehrleinManor+ 1 ronde
19.Romain GrosjeanHaas+ 1 ronde
20.Felipe NasrSauber+ 1 ronde
21.Rio HaryantoManor+ 1 ronde
22.Jolyon PalmerRenault+ 1 ronde

Foto's: Racing International Photography




  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons