van der Horst

Christof Raes: van de virtuele wereld naar het echte circuit

Christof Raes
Christof Raes
Sinds het begin van de coronacrisis, boomt het simracen als nooit tevoren. Zo verschenen afgelopen jaar vele nieuwe namen op het grote toneel. Zo ook Christof Raes. De jongeman uit Breendonk liet zijn talent al opmerken tijdens de eerste proef voor het RACB National Team in 2018. Dat Raes ook in de virtuele wereld snel is, werd afgelopen zondag bevestigd in de European VW e-Fun Cup, waar hij met overmacht won. Amper drie dagen na die ongelofelijke prestatie kreeg Raes zijn kans om met een echte VW Fun Cup rond te rijden op Circuit Zolder.
Christof Raes tijdens de European VW e-Fun Cup
Christof Raes tijdens de European VW e-Fun Cup
Een eerste echte kennismaking met Christof Raes kwam er tijdens de Virtual Belcar Winter Series. Nadien kreeg hij van organisator Kronos Events de kans om zich in de virtuele VW Fun Cup te meten tegen onder meer Julien Schein, die dit jaar als uittredend kampioen het virtuele seizoen aanvat. Toch stond er zondag geen maat op de Breendonkenaar, aangezien hij zegevierde met meer dan vijftien seconden voorsprong op zijn eerstvolgende tegenstander. Enigszins onverwacht, zo verklaarde Raes: "Het was inderdaad een zeer geslaagd debuut, dat ik tot de laatste dag voor de wedstrijd niet had verwacht. Ik maakte echter geen enkele fout en kon zo de wedstrijd op mijn naam schrijven. Racen in het echt blijft mijn grote droom en die kwam vandaag weer een stukje dichter."

Steve Claeys begeleidt Christof Raes
Steve Claeys begeleidt Christof Raes
De beste rijders in de VW e-Fun Cup krijgen de kans om achter het stuur te kruipen van een echte VW Fun Cup, al kreeg Raes die kans al iets eerder dankzij concullega in de virtuele wereld Steve Claeys. "Ik kreeg via Steve van Eagle Speed Academy de kans om de #326 Biplace-wagen aan de tand te voelen en die kans liet ik me niet ontglippen. Ik heb Steve leren kennen in september 2018 toen ik via hem mijn eerste circuitcursus deed in een BMW 325. In 2019 heb ik dan bij DDS Racing meegeholpen tijdens de 25 Hours VW Fun Cup. Beide zeer leuke ervaringen die naar meer smaakten en enkel de passie deden aanwakkeren."

Met Raes zien we ondertussen al vier virtuele racers die in 2021 de overstap maken naar het echte werk. Zo zijn Virtual Belcar-piloten Fabrice Cornelis, Maxime Van Den Hove en Renzo Uylenbroeck (die laatste twee racen ook in de VW e-Fun Cup) bezig om hun racelicentie te behalen en kreeg Brent Verheyen zijn kans in de GHK Racing Norma. Met andere woorden: Raes is niet de eerste en zal hopelijk ook niet de laatste zijn die de stap zet. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen!

Foto's: Steve Claeys - VW Fun CupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op donderdag 18 maart 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons