van der Horst

Cijfers, statistieken en weetjes over het seizoen 2017

Alon Day
Alon Day
Met het American Festival NASCAR Finals te Circuit Zolder achter de rug, zijn de kampioenen in de Elite 1 en Elite 2 alsook de respectievelijke nevenklassementen van de NASCAR Whelen Euro Series gekend. Tijd dus voor een kort terugblik aan de hand van enkele cijfers en statistieken.
Anthony Kumpen - PK Carsport Chevrolet SS
Anthony Kumpen - PK Carsport Chevrolet SS
De titelstrijd, vooral in Elite 1, bleef spannend tot in de laatste race. Uiteindelijk trok Alon Day het laken naar zich toe en pakte zijn eerste NASCAR-titel. Hiervoor verzamelde hij 661 punten, 53 meer dan naaste achtervolger Anthony Kumpen en 61 stuks bonus op Borja Garcia. Day is reeds lange tijd gekend als een talentvol rijder, maar hij werkte in 2017 een uitermate sterk seizoen af in de Europese NASCAR. Zowel op vlak van aantal poles, als aantal zeges, aantal snelste ronden en aantal ronden aan de leiding prijkt de Israëlier bovenaan de resultaten. Tweemaal stond hij op pole, evenveel als Kumpen, en viermaal overschreed hij de finish als eerste, even vaak als Garcia. Eveneens viermaal liet hij de snelste chrono optekenen in een race en tijdens het seizoen reed hij exact 100 ronden aan de leiding, twee toertjes meer dan Kumpen. Marconi Abreu was primus in de Challenger-klasse, hij verzamelde 207 punten minder dan Day; een vrouw kwam niet voor in de ranking.

Thomas Ferrando - Knauf Racing Ford Mustang
Thomas Ferrando - Knauf Racing Ford Mustang
In Elite 2 was de suprematie van de kampioen groter; Thomas Ferrando pakte bijna 100 punten bonus op Guillaume Dumarey. Kon onze landgenoot op vlak van aantal poles nog gelijke tred houden met de Fransman, dan stekt Ferrando met kop en schouders boven de rest uit op vlak van zeges (7 stuks, vs. 2 voor Felipe Rabello), snelste ronden (5 vs. 3 voor Ulysse Delsaux) en aantal ronden op kop (140 vs. 84 voor rookie-kampioen Guillaume Dumarey). Jerry De Weerdt won dankzij een tiende plaats algemeen het Legend-klassement (206 punten van Ferrando) en bleef daarmee nipt rookie Carmen Gil Boix als beste vrouw voor.

Foto's: Niels Vaeck & Marnik MouchaersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op donderdag 19 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival Nascar Finals.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons