van der Horst

Classic Raid Navarra: VR Racing by Qvick Motors en TH Trucks schitteren in Spanje

Erik Qvick & Chris Goris
Erik Qvick & Chris Goris
Het noodgedwongen alternatief voor de uitgestelde rally van Andalusië is voor Qvick/Goris, Van Rompuy/Lurquin en TH Trucks een schot in de roos geworden met een algemene zege voor Erik Qvick / Chris Goris, een vijfde plaats voor Van Rompuy / Lurquin en drie Toyota’s HDJ80 in de top 5 van TH Trucks rally assistance. Een geslaagde missie in de aanloop naar de Dakar 2023.
Winst voor Qvick/Goris, top 5 voor Van Rompuy/Lurquin en TH Rally Assistance met 3 wagens in top 5

Erik Qvick & Chris Goris
Erik Qvick & Chris Goris
Nadat ASO de rally van Andalusië, meetellend voor het FIA World Rally-Raid Championship moest afgelasten wegens te droog en een te groot brandgevaar in het zuiden van Spanje viel er voor VR Racing een gedroomde voorbereiding richting Dakar 2023 in het water. Met de tweedaagse Classic Raid Navarra in het noorden van Spanje werd een alternatief gevonden. Het Spaanse TH Trucks, dat de bijstand levert voor VR Racing in rallyraid moest dus binnen eigen land van het zuiden naar het noorden met drie identieke wagens, waarvan twee voor VR Racing by Qvick Motors.

Voor Chris Goris een ideale gelegenheid om het navigatiesysteem van crisartech uit te testen dat het huidige blunik zal vervangen. Veel verschil geeft dit niet, maar de assistentie via crisartech is subliem inzake bijstand en zal de copiloten in de Dakar veel tijd besparen na iedere etappe.   

Ondertussen heeft VR Racing ook een deal gemaakt met de ervaren woestijnvos Charly Gotlib die zal fungeren als teammanager tijdens de komende Dakar. Alles zit nu in een stroomversnelling en volgende week vrijdag is er een briefing van ASO in Nederland inzake de Dakar en Dakar Classic in januari 2023.

Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Terug naar Navarra waar Erik Qvick zich opnieuw ontpopte tot een perfecte allrounder. Samen met Chris Goris won het kersvers duo quasi de helft van de dertien verreden RT’s en kwam na de tweede RT aan de leiding. Even werden ze opgehouden op de baan door een landbouwmachine, maar omdat meer dan 20 % van het deelnemersveld hetzelfde euvel ondervonden, werd dit nietig gemaakt. Elk team heeft recht op een joker dat het winnend duo dan heeft opgesoupeerd na een oponthoud door een tractor. Erik en Chris waren snel op elkaar ingewerkt en bij 75 van de 600 tijdscontroles kwamen ze door met een afwijking van minder dan 1/10 sec. Tot op de meter juist heet dat dan. De terechte winnaars dus en hierbij wisten ze overtuigend de regerende Spaanse regularity kampioen Sergi Giralt te kloppen.

TH Trucks Assistance Rally's 4x4
TH Trucks Assistance Rally's 4x4
Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin zaten ook mee constant in de kop van het klassement en vielen net naast het podium. Ze eindigden uiteindelijk na een zeer regelmatige race op een knappe vijfde plaats, net na Lorenzo Fluxa en Spaans kampioen Sergi Giralt met de derde Toyota van TH Trucks. Deze wagen is trouwens nog te huur voor de komende Dakar Classic.

Voor VR Racing is deze wedstrijd een perfecte test geweest om het nieuwe navigatiesysteem, de wagens, de bemanning en de assistentie te testen. De puzzel viel perfect in elkaar. Niets dan lof uiteraard en het is nu uitkijken of er zich nog een wedstrijd aanbiedt met vooral veel zand. In de rally van Andalusië, die is uitgesteld tot in het herfst zijn de Classics in ieder geval geschrapt en ook in de rally van Marokko van ASO kunnen de Classics niet aan de bak.  

Foto's: Joan Galvan / Calssic Raid Navarra



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally raid op maandag 13 juni 2022.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons