van der Horst

Zes Uren van Kortrijk: Claudie Tanghe grijpt winst na tumultueus slot

Claudy Tanghe - Ford Fiësta R5
Claudy Tanghe - Ford Fiësta R5
De 23ste editie van de 6 uren van Kortrijk kreeg met Claudie Tanghe een verrassende winnaar. Didier Duquesne leek soeverein naar winst te rijden tot er in de slotfase een wiel afbrak. De wedstrijd werd voortijdig gestaakt door de vele, kleine incidentjes die samen zorgden voor te veel vertraging. Het weer speelde deze 6 uren parten, zowel op sportief vlak als op vlak van toeschouwersaantallen, maar er heerst toch algemene tevredenheid bij organisator Autostal Groeninghe.
Didier Duquesne - Ford Fiësta WRC
Didier Duquesne - Ford Fiësta WRC
Het werd een bewogen editie. Door het weer en de daarmee gepaard gaande opgaves, had de organisatie het moeilijk om de timing te respecteren, maar na de middag leken de grootste problemen opgelost. Uiteindelijk werd toch beslist om vroegtijdig te stoppen, na een nieuwe reeks opgaves. Een 50-tal teams werkte de ingekorte laatste lus af, de rest bleef in Kortrijk.Tanghe in extremis
Bernd Casier
Bernd Casier
Op sportief vlak zorgde de slotfase voor verrassingen. Didier Duquesne die op de openingsdag een harde klap toediende aan de concurrentie op KP Moeskroen, leek lang op weg naar zijn tweede winst in Kortrijk, maar op de laatste doortocht van KP Kooigem ging het mis voor de Aalbekenaar en moest hij zijn bloedmooie Ford Fiesta WRC op kant zetten. Claudie Tanghe die tot dan beheerst tweede stond in zijn Ford Fiesta R5, mocht zo de bloemen in ontvangst nemen.


Andy Lefevere - Mitsubishi Lancer Evo X
Andy Lefevere - Mitsubishi Lancer Evo X
Bernd Casier leek ook lang op weg naar een podiumstek maar hij plantte zijn Ford Fiesta R5 in een zompig veld in Aalbeke. Daardoor mocht Andy Lefevere in zijn Mitsubishi Lancer Evo X naar huis met de vice-titel. Hij strandde op 21 seconden die vooral verloren gingen in het donker op zaterdagavond. Melissa Debackere schoof mee het podium op met haar Subaru WRC S12. Debackere werkte een regelmatige wedstrijd af en strandt op 31 seconden van de winnaar.


Melissa Debackere - Subaru WRC S12
Melissa Debackere - Subaru WRC S12
Verder vinden we Yves Bruneel (DS3 R5), Fransman Laurent Bayard (Toyota Corolla WRC), Geoffrey Vander Schelden (Ford Fiesta R5),  Bert Cornelis die debuteerde met de Polo s2000 en een sterk opgeklommen Davy Vanneste (Ford Fiesta R5) terug.
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Citroën DS 3 R5
Tom Van Rompuy kwam in Kortrijk de ex Verschueren-Citroën DS3 R54 uittesten die VR Racing kocht van GoDrive. Samen met Erik Qvick, Rudy Leblon en een ingenieur werden de zes Uren van Kortrijk één lange testsessie met vooral veel wisselen van differentielen. Op zaterdag had de Antwerpenaar af te rekenen met sterk aandampende ruiten, maar op zondag kon hij zijn testsessie probleemloos verder zetten. Hij werd uiteindelijk 14de.


Historics
Vincent Verschueren - Opel Ascona
Vincent Verschueren - Opel Ascona
Vincent Verschueren eindigde op een negende stek en grijpt de zege bij de historics. Hij was autoritair in zijn Opel Ascona en zette runner-up Tom Tytgat in een Opel Kadett op 1’42. Belgisch kampioen Pieter–Jan Maeyaert duwde in zijn Ford Escort MKII Thomas Vauterin, ook in een MKII, in extremis nog van het podium.Het weer hield veel mensen thuis, maar de organisatie stond toch perplex hoe het volk, regen, wind en zelfs sneeuw, trotseerde. Op zaterdag ontvingen ze ongeveer 2.000 toeschouwers langs de proeven, op zondag was dat een veelvoud, waardoor ze met een positieve noot afrondden.

Grote incidenten waren er niet, enkel blikschade. Jammer dat de wedstrijd vroegtijdig moest worden afgebroken, maar dat ze deze danteske editie zonder kleerscheuren konden beëindigen is al een overwinning op zich voor de organisatoren.

Sandro Delaere
RIP/Degryse

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op maandag 23 november 2015.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons