Clio Cup Benelux Assen: Nabeschouwing organisatoren

Regis Gosselin - Renault Clio Cup Benelux
Een autosportfeest, dat is de enige omschrijving voor wat de fans en bezoekers van de Gamma Race Day dit weekend meegemaakt hebben. Renault was één van de smaakmakers van het evenement, met naast de demo van de Red Bull Renault F1, natuurlijk ook de races van de Formula Renault 2.0 en 1.6 en uiteraard de spektakelstukken voor jong en oud door de deelnemers van de Clio Cup Benelux. Niels Langeveld en Melvin De Groot wonnen de races, terwijl Sebastiaan Bleekemolen als leider weer uit Assen vertrekt. Peter Schreurs won beide races in de Clio Challenge en Martijn Kool kreeg de felbegeerde Fair Play Prijs met als beloning een set Dunlop-racebanden.
Kwalificaties: Langeveld top

Clio Cup Benelux
Onder een loden hitte vertrokken de 24 Clio Cup-deelnemers voor een 25 minuten lange jacht op de pole positie in Assen. Zoals hij voor het weekend beloofd had, was het Niels Langeveld die tweemaal naar de pole reed. De Certainty Racing Team-rijder was ook de enige die tweemaal onder de 1min57 kon duiken, een knappe prestatie. In de Clio Challenge was BS Racing-man Peter Schreurs tweemaal de snelste, terwijl Marcel Dekker (Dekker Racing) en Niels Kool (Kool Racing) de snelste rijdrijders bij de Juniors waren.

Race 1: Langeveld van start tot finish

Niels Langeveld - Renault Clio Cup Benelux
Het was misschien wel de drukst bijgewoonde wedstrijd van de Clio Cup Benelux, met inbegrip van de voorbije jaren. Voor tribunes die letterlijk afgeladen vol zaten, vertrokken 24 Renault Clio Cup voor een schitterende race, waarbij Niels Langeveld de wedstrijd van zijn leven won. De jonge Nederlander, die best wat pech kende in de eerste helft van het seizoen, zegevierde voor Sebastiaan Bleekemolen en Marcel Dekker, die laatste was meteen de beste Junior. Peter Schreurs behaalde vanop de pole een klinkende zege in de Clio Challenge.

Het werd een historische race, voor werkelijk tribunes waar geen man of vrouw meer bij kon. Winst werd dus iets wat op het verlanglijstje van 24 rijders stond. Niels Langeveld bewees in die omstandigheden dat hij over stalen zenuwen en heel wat rijkunsten beschikt, want de Certainty Racing Team-coureur leidde de race van start tot finish, ondanks continue aanvallen van Sebastiaan Bleekemolen. Na afloop schreeuwde de jonge kerel zijn geluk uit voor het uitzinnige publiek.

“Dit is de mooiste zege uit mijn carrière”, aldus Langeveld. “Ik heb enorm hard gevochten, de druk van Sebastiaan en Melvin (De Groot) was enorm. Het verliep hard, maar fair en ik ben waanzinnig gelukkig dat we de trein weer op de rails hebben gekregen. Uiteraard is het belangrijkst nu… de tweede race van het weekend. Bedankt alvast aan het team, de sponsors en Renault voor dit evenement!”

Bleekemolen zag kort voor het einde zijn teamgenoot De Groot uit de race verdwijnen met een technisch euvel, waarna de Dekker-boys Marcel Dekker en Jan Muys naar drie en vier opschoven. Ronald Morien maakte een schitterend debuut met een vijfde stek, voor zijn ‘teambaas’ Michael Bleekemolen. Opvallend was ook de mooie tiende plek van de Auto Visie-journalist Dries van den Elzen.

In de Clio Challenge won Peter Schreurs, voor Benjamin van den Berg en Wilbert van den Burg.

Race 2: De Groot sluit feest af

Melvin De Groot - Clio Cup Benelux
Melvin De Groot won de tweede race van het weekend en kreeg op het podium teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen en Niels Langeveld naast zich. “De eerste race kende ik pech, jammer, maar dat is autosport. In de tweede wedstrijd heb ik dan mijn revanche kunnen nemen. Sebas (Sebastiaan Bleekemolen) finisht wel weer tweede, dus hij blijft vooraan in het kampioenschap en ik zal nu echt moeten racen om nog kampioen te worden”, aldus de winnaar.

Achter hem dus Bleekemolen en Langeveld, voor een mooi groepje, met Ronald Morien als aanvoerder. Morien is een mooie aanwinst voor de Clio Cup Benelux die met zijn 24 wagens mee het feest maakte voor de 82.000 toeschouwers. Verder vooraan zagen we Jan Muys, Marcel Dekker (beste Junior) en Niels Kool, die zijn mooiste race van het seizoen reed. Michael Bleekemolen, Regis Gosselin, die zijn groeicurve voortzet en wat problemen met de benzinepomp kende, en Loris Hezemans maakten de top-10 compleet.

Journalist Dries van den Elzen reed weer netjes naar een top 15. “Ik heb me enorm geamuseerd”, vertelde hij al vroeg in het weekend.

In de Clio Challenge was er weer winst voor Peter Schreurs, voor nieuwkomer Marcel Ter Horst en Stan Van Oord. “Ik ben ontzettend gelukkig”, vertelde Stan op het podium van de race. “Dit smaakt naar meer.” Wilbert Van den Burg blijft leider in het kampioenschap.

Kampioenschap (officieus): 1. S. Bleekemolen 142, 2. M. De Groot en N. Langeveld 102, 4. M. Dekker 89, 5. M. Braams 86…