van der Horst

Comtoyou Racing onklopbaar in TCR Europe

Kobe Pauwels - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Kobe Pauwels - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Aan het eind van het seizoen 2022 had Comtoyou Racing al bewezen dat het de referentie in TCR Europe was, door absoluut alle titels te veroveren. Men vroeg zich toen al af hoe het team onder leiding van Jean-Michel Baert en François Verbist het nog beter zou kunnen doen. Twaalf maanden later kwam het antwoord, want de renstal uit Frameries kwam nog sterker voor de dag! Niet alleen won Comtoyou Racing de teamrangschikking, maar het team bezette ook de volledige top 5 in het rijderskampioenschap. Tom Coronel veroverde de algemene titel – en de Diamond Trophy, voor rijders boven de 40 – terwijl Kobe Pauwels, de onbetwiste revelatie van het seizoen, de titel bij de Rookies op zak stak. Kortom, ook dit jaar veroverden de Audi’s RS 3 LMS in de kleuren van Comtoyou Racing alles wat er te winnen viel!
Tom Coronel - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
Tom Coronel - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS TCR
“Soms beweert men wel eens dat de weg naar de top makkelijker is dan er te blijven”, glimlacht Team Principal Jean-Michel Baert. “Maar wat het team nu voor een tweede opeenvolgende jaar heeft laten zien is simpelweg buitengewoon. Naast de titels wisten we 11 van de 14 races te winnen, veroverden we 4 van de 7 mogelijke pole posities en gingen onze rijders met 37 van de 42 podiumplaatsen in de algemene rangschikking lopen… Deze cijfers zouden misschien laten vermoeden dat het allemaal heel makkelijk liep, maar het was vooral een beloning en het gevolg van langdurige inspanningen. Dit was immers al ons zevende seizoen als partner van Audi Sport customer racing. Achter dit succes schuilt het harde werk van het hele team, waarvan elk teamlid uiterst gemotiveerd en competent is. Niet alleen zijn onze jongens uiterst gepassioneerd en kijken ze niet op een inspanning, maar het zijn vooral doorgedreven profs, die elk detail verzorgen. En het zijn die details die het verschil maken!”

Tom Coronel & Kobe Pauwels
Tom Coronel & Kobe Pauwels
De laatste manche van TCR Europe 2023 werd op het Circuit de Barcelona-Catalunya afgewerkt. Op zaterdag won Kobe Pauwels zijn zesde seizoenszege, meer dan gelijk welke andere rijder. Zo zette de revelatie van het seizoen nog wat extra druk op teamgenoot en titelconcurrent Tom Coronel. De Nederlander was vastbesloten om op zondag alles te geven, en werd ook geholpen door wat pech voor Kobe Pauwels. Net voor de start werd de jonge Belg door de transmissie van zijn bolide in de steek gelaten. Door in de laatste race als vierde aan te tikken vulde de alom aanwezige Tom Coronel een lacune op zijn rijkgevulde palmares en kroonde zich tot kampioen!

John Filippi - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
John Filippi - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
“Het was een stresserend slotweekend, want het kon nog alle kanten uit”, stelde de nieuwe kampioen. “Tussen John Filippi, Kobe Pauwels en mezelf was het het hele seizoen lang ontzettend spannend. Wat tegelijk vreemd en grappig was, is dat we alle drie voor hetzelfde team uitkwamen! Ik moet trouwens benadrukken dat Comtoyou Racing het hele seizoen lang uitstekend werk leverde en ons alle drie op dezelfde manier behandelde. We werden zelfs verplicht om alle info, afstellingen en data met elkaar te delen. Dat zorgde er voor dat we alle drie van elkaar konden leren en dus progressie konden boeken! Op mijn 51ste kon ik mijn ervaring maximaal benutten en ik ben dan ook heel blij met deze titel. Het is de eerste keer sinds mijn winst in de Japanse Formula Nippon in 1999 dat ik de titel in een algemene rangschikking behaal.”

Tom Coronel: superblij met TCR Europe-titel
Tom Coronel: superblij met TCR Europe-titel
Na de opgave van Kobe Pauwels legde John Filippi beslag op de tweede plaats, zowel in de afsluitende race als in de eindstand van TCR Europe. Bronzen medaillist Kobe Pauwels kon zich troosten met de titel bij de Rookies, terwijl Viktor Davidovski en Lewis Brown voor een volledige top 5 voor Comtoyou Racing-rijders zorgden. Bestaat er een mooiere manier om af te sluiten? “Het seizoen is nog niet helemaal afgelopen”, vervolgt Jean-Michel Baert. “In de TCR World Tour zijn er nog acht races te gaan – verdeeld over drie manches in Australië en Macao – en daar kunnen we nog meer trofeeën veroveren.”

Ook meteen bekroond in de GT-racerij!

Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Comtoyou Racing - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Naast TCR en Fun Cup, twee disciplines waarin het team al sinds zijn ontstaan actief is, maakte de Belgische renstal dit jaar ook zijn debuut in GT3. Daarvoor koos men niet de makkelijkste weg, want er werd meteen gegaan voor de prestigieuze Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS, die vorige week in Zandvoort werd afgesloten. Ook daar wierp de methode van Comtoyou Racing zijn vruchten af.
 
In het meest hoogstaande GT3-endurancekampioenschap van Europa wisten Maxime Soulet en Nicolas Baert de Gold Cup-klasse te winnen, en in diezelfde klasse werd ook de teamstitel behaald. Naast de uitstekende prestaties in de Silver Cup in de enduranceraces werd er in het sprintkampioenschap ook een podium in de Gold Cup veroverd, en – misschien nog opvallender – werden de mecaniciens van Comtoyou Racing tot winnaars van de Pitstop Challenge uitgeroepen, voor de snelste bandenwissels in het sprintkampioenschap.
 
Comtoyou Racing - Audi R8 LMS Evo II
Comtoyou Racing - Audi R8 LMS Evo II
“Voor we volgend jaar onze samenwerking met Aston Martin Racing beginnen kunnen we nu al tevreden zijn over dit eerste seizoen in GT”, bevestigt Sébastien Breuil, projectleider van het GT3-programma. “Tuurlijk willen we steeds beter doen… Naast onze podiumplaatsen in de algemene rangschikking van de Sprint Cup had ik ook graag een eerste zege gezien. Maar de puzzelstukjes vielen net niet op de juiste plaats… Toch zorgen de prestaties van onze teams in de klassen Gold Cup en Silver Cup ook voor heel wat voldoening, net zoals de snelle pitstops van onze mecaniciens. Dat voorspelt veel goeds voor de toekomst en we zijn al volop aan de slag met onze nieuwe partner. Samen hebben we maar één doel: ons palmares in de GT-racerij zo snel mogelijk uitbreiden. Afspraak in 2024!”

TCR Europe 2023: 
Champion Teams – Comtoyou Racing
Champion Drivers Overall – Tom Coronel
2nd Drivers Overall – John Filippi
3rd Drivers Overall – Kobe Pauwels
4th Drivers Overall – Viktor Davidovski
5th Drivers Overall – Lewis Brown
Champion Diamond Trophy – Tom Coronel
Champion Rookies – Kobe Pauwels
 
Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS 2023: 
Champions Gold Cup Drivers Endurance – Maxime Soulet & Nicolas Baert
Champion Gold Cup Teams Endurance – Comtoyou Racing
2nd Gold Cup Drivers Endurance – Max Hofer
2nd Silver Cup Drivers Endurance – Finlay Hutchison, Loris Hezemans & Sam Dejonghe
2nd Silver Cup Teams Endurance – Comtoyou Racing 
3rd Gold Cup Drivers Sprint – Finlay Hutchison & Gilles Magnus
3rd Gold Cup Teams Sprint – Comtoyou Racing
3rd Gold Cup Teams Overall (Endurance + Sprint) – Comtoyou Racing
Champion Pitstop Challenge Sprint – Comtoyou Racing 

Comtoyou Racing
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Europe op maandag 23 oktober 2023.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons