van der Horst

Condroz: Cherain ment de troepen rond Huy

Cédric Cherain - Citroën DS 3 WRC
Cédric Cherain - Citroën DS 3 WRC
Cédric Cherain mag als leider gaan slapen na de eerste dag in de Rallye du Condroz, de afsluiter van het Belgische Rallykampioenschap. Hij heeft in zijn Citroën DS3 WRC al bijna een minuut voorsprong op zijn Franse merkgenoot Stéphane Lefebvre. David Bonjean maakt er een virtueel Citroënpodium van met zijn C4 WRC.
Stéphane Lefebvre-Pieter TsjoenCitroën - DS 3 R5
Stéphane Lefebvre-Pieter TsjoenCitroën - DS 3 R5
Van bij het begin maakte de Condroz zijn reputatie waar. Stéphane Lefebvre maakte meteen brokken in de openingslus en op de vierde proef, scherprechter Marchin, reed Lefebvre ook nog eens lek. Het Franse talent bleef echter voluit aanvallen en zette enkele besttijden neer. Zo Cédric Cherain, soeverein leider na een foutloze dag, zich nog om één iemand zorgen hoeft te maken, dan is het Lefebvre die de kloof binnen de minuut houdt.


Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Achter Cherain en Lefebvre gaapt al een grote kloof, een gevolg van pech bij de belangrijkste belagers. Vincent Verschueren schoot snel uit de startblokken maar moest bijna even snel zijn DS3 R5 aan de kant zetten met een kapotte cardan. Kris Princen wierp zich dan op als belangrijkste belager van Cherain, maar de snelle Limburger reed in het slot van de openingsdag lek en volgt als negende reeds op vijf minuten. Ook Chris Van Woensel moest de strijd staken, net als Stéphane Lhonnay, die van de baan ging op een moment dat hij de wagen onder de knie kreeg, en Xavier Bouche, wiens DS3 R5 vuur vatte. Dominique Jullien belandde zaterdagavond nog in een gracht en verloor veel tijd.

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Door de vele pechvogels en uitvallers profiteren enkele schaduwfavorieten, met David Bonjean voorop. Hij volgt wel al op ruim twee minuten, op een derde stek. Op plaats vier staat een indrukwekkend snelle Xavier Baugnet die de Citroën-hegemonie doorbreekt met zijn Fiesta R5. Citroën-baas Yves Matton zit hem echter op de hielen. Guillaume Dilley, die op Marchin ook lek reed, plaatst een vijfde Citroën DS3 in de top zes. Benoit Allart staat op zeven. Yvan Muller sluit de top acht af, ook al in een Citroën DS3.

In klasse R3 staat Kevin Demaerschalk op kop voor Jean-Louis Boesmans die een opmerkelijk debuut maakt met de Clio R3T. Bij de R2's staat er geen maat op Cédric De Cecco (Peugeot 208) die leidt voor Victorien Heuninck  (Peugeot 208) en Romain Delhez (Opel Adam).

Bij de historics is Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort) na een aarzelend begin helemaal ontketend. Stephan Vankemmel (Opel Ascona) volgt al op bijna twee minuten, gevolgd door Stefaan Prinzie (Opel Ascona).

Morgen zondag volgen nog tien klassementsproeven.

Sandro Delaere
Foto's: RIP/Degryse

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zaterdag 7 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van de Condroz.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons