van der Horst

Condroz: Nabeschouwing Baugnet-Cuvelier

Het was een "echte" Condroz Rally dit weekend in en om Hoei. De klassementsproeven lagen er bijzonder modderig bij en ondanks het droge weer bleef het nat onder de bomen. Uitermate moeilijke omstandigheden waarin de betere rallyrijders het verschil maken met hun talent. Een van hen was duidelijk Xavier Baugnet, die samen met Filip Cuvelier een schitterende vierde plaats behaalde in de Renties Ford Fiesta R5.
Het Belgisch rallykampioenschap werd afgesloten met een erg sterk bezette Condroz Rally. Xavier Baugnet, man van de streek, werd in de voorbeschouwingen niet meteen getipt voor de top 5 tussen het WRC-geweld. Maar, het is niet omdat je discreet bent, dat je geen zware voet en stuurmanskunst hebt. Dat bewees Baugneet zaterdag, toen hij na een voorzichtige start het tempo verhoogde. De Ford Fiesta R5 van het duo Baugnet-Cuvelier rukte stelselmatig op in het klassement en sloot de eerste etappe af op een onverhoopte vierde plaats algemeen!

"Ik ben voorzichtig begonnen, want de proeven lagen er heel glad bij zaterdagochtend. Ik moest natuurlijk de Fiesta R5 ook weer leren kennen, want het was exact een jaar geleden dat ik nog met de R5 had gereden. Ik had wel meteen vertrouwen. Bij onze eerste doortocht in Marchin verloren we wel wat tijd omdat de motor even wat vermogen verloor.

Zondag bleef Xavier aanvallen, maar het droge weer en het profiel van de proeven, die geschikter waren voor het grotere vermogen van de WRC's, maakte dat een plaatsje werd verloren aan Yves Matton met zijn DS 3 WRC. Maar, op de voorlaatste proef verloor Matton kostbare tijd door een geblokkeerde versnellingsbak, zodat Xavier Baugnet toch op de vierde plaats eindigde in "zijn" Condroz. Een schitterende prestatie, want de Fiesta R5 werd enkel verslagen door twee veel krachtigere WRC's en door de R5 van Stéphane Lefebvre, niet voor niets Junior Wereldkampioen.

"Ik heb dit weekend met Xavier een piloot ontdekt die enorm veel talent heeft. Vergeet niet dat dit pas zijn tweede rally was met een R5, dat hij dit seizoen enkel de Wallonie reed met een R2 en dat het een jaar geleden was dat hij de Fiesta R5 bestuurde. Ik begrijp niet dat hij niet meer kansen heeft gekregen in zijn carrière," vertelde Filip Cuvelier na de wedstrijd. "Xavier is zo rustig aan het stuur en hij rijdt ongelofelijk zuiver. Bovendien is Xavier als mens ook een prima kerel, wat niet onbelangrijk is wanneer je enkele dagen samen in de auto zit om te verkennen en de wedstrijd te rijden."

Voor het Renties Racing Team is het seizoen 2016 nog niet afgelopen. De Ford Fiesta R5 komt ook aan de start van de 6 Uren van Kortrijk. Daarover binnenkort meer.

Baugnet-Cuvelier Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 10 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van de Condroz.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons