van der Horst

Condroz: Nabeschouwing Yves Matton-Yvan Muller

Rally kan soms ongenadig zijn. Hoewel hij goed op weg was om de derde plaats te verzilveren in “zijn” Rally van de Condroz na voormiddag twee plaatsen te zijn opgeklommen, moest Yves Matton zich uiteindelijk tevredenstellen met de vijfde plaats.
De twee laatste specials moest hij immers in vierde versnelling uitrijden, waardoor hij haast een minuut verloor: “Meteen na de start van de special van Villers-le-Bouillet ging de versnellingshendel stuk. Dat is nog nooit eerder voorgevallen op een DS 3 WRC. Ik kon dus niet meer schakelen en moest de rally uitrijden in vierde versnelling, tot de finish… Daardoor verloor ik de twee plaatsen die ik ’s ochtends gewonnen had. Frustrerend, maar dat is nu eenmaal rally!”

Yvan Muller eindigde zaterdag op een achtste plaats en had het niet onder de markt zondagochtend, getuige de foutjes die hij maakte. Hij verloor een plaatsje, maar de viervoudig wereldkampioen WTCC wist zijn negende positie met glans te verdedigen. Tot de start van de laatste special.
“Ik heb een stoeprand geraakt en wist meteen dat de band eraan was”,  glimlacht de Elzasser. “Dat kostte mij mijn plaats in de top 10 en deed me in de elfde positie belanden. Dat maakt nu eenmaal deel uit van het spel. Toch ben ik blij dat ik de auto ongehavend heb binnengebracht en vooral dat ik een rally heb kunnen rijden die zijn reputatie van zware beproeving alle eer heeft aangedaan. De foutjes die ik vanmorgen maakte, zijn voor een stuk toe te schrijven aan het feit dat deze specials de eerste waren die we voor de wielen kregen en dat onze nota’s enigszins te wensen over lieten. Voor de rest was het een plezier om hier te rijden en heerste er een erg aangename sfeer, vooral dan in het bijstandspark, waar ik me enthousiast en oprecht aangemoedigd voelde.”

Opnieuw een podiumplaats verzilveren in een thuiswedstrijd, zoals in 2013: het zat er dik in voor Yves Matton, maar enkele kilometers van de finish besliste een technisch probleem er dus anders over. Hoewel hij uiteraard teleurgesteld is, is de balans van deze Rallye du Condroz natuurlijk erg positief voor de merken DS en Citroën: “Een podium dat helemaal wordt ingepalmd door DS en Citroën, plus zes auto’s in de top 10, daar kun je natuurlijk enkel maar blij om zijn. De kwaliteit van onze producten werd nog maar eens bewezen, net als het feit dat talrijke getalenteerde rijders hun vertrouwen in ons stellen. We zijn bijzonder trots op de algemene overwinning, de titel in de R5-klasse met Stéphane Lefebvre, maar ook de zege in de R3 met Kevin Demaerschalk en zelfs de R1-klasse. Wat een mooie manier om een seizoen af te sluiten dat ook DS Belux op zijn naam mocht schrijven als winnende constructeur in het Belgisch kampioenschap.”
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 10 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van de Condroz.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons