van der Horst

Condroz: Lefebvre en Meeke tegen Belgische vloot

Kris Meeke - Citroën DS3 R5
Kris Meeke - Citroën DS3 R5
Met de Rally van de Condroz is het BRC toe aan zijn laatste manche, maar een uitbollertje wordt het allerminst. Stéphane Lefebvre en Kris Meeke dagen een stevige Belgische vloot uit, met kersvers Belgisch kampioen Kris Princen voorop.
Stéphane Lefebvre - DS3 R5
Stéphane Lefebvre - DS3 R5
Nu Yves Matton niet langer de plak zwaait bij Citroën Racing was het bang afwachten of er opnieuw vedettes uit het WRC hun weg zouden vinden naar Huy. Het antwoord is ja, want Stéphane Lefebvre (Citroën C3 R5) en nieuwbakken Toyotarijder Kris Meeke (Skoda Fabia R5) zullen (opnieuw) aan de start gaan, en gaan er beide op zoek naar een eerste overwinning. 

Gemakkelijk wordt het niet want nu de strijd om de titel reeds beslecht is kunnen enkele BK-protagonisten vrank en vrij in de aanval met de Belgische kampioen Kris Princen voorop. Ook Vincent Verschueren zal voluit gaan voor de aanval en wil met winst in Huy een droom realiseren. Ook Adrian Fernémont, toch wel de revelatie van afgelopen seizoen, kan en zal zeker een hoofdrol opeisen.

Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Maar er zijn nog een pak outsiders. Even beginnen met de Skodarijders: Cédric Cherain won in 2015 en zal zeker pogen een matig seizoen uit te wissen met een sterk resultaat. Sébastien Bédoret kan op zijn beurt de kers op een reeds mooie taart zetten na een goed debuutjaar. Ook Ghislain de Mévius mag niet vergeten worden, want de oudste van de broers stond vorig jaar zelfs even op kop (alvorens eraf te gaan). Met onder meer Olivier Collard, Bertrand Grooten, Cédric De Cecco en Xavier Bouche zijn er nog kandidaten genoeg voor een dichte ereplaats. Ook Neil Simpson, in 2014 nog tiende, kan meedingen naar een mooie plek in de voorhoede.

Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
Kevin Demaerschalk - Citroën C3 R5
Bij de Citroëns is het naast Lefebvre uitkijken naar Kevin Demaerschalk en C3-debutant Xavier Baugnet. Guillaume de Mévius komt niet aan de start, omdat er geen wagen beschikbaar is. Eén naam noteren we nog, die van Bastien Rouard die aan de start staat met een Skoda Fabia WRC. Hij won onlangs nog de Rallyesprint du Trèfle met één seconde voorsprong op Eric Cunin.

Opvallend: weinig GT's aan de start. Zelfs kampioen Patrick Snijers laat de wedstrijd links liggen en heeft zijn zinnen gezet op de 6 uren van Kortrijk. Jean-Pierre Van De Wauwer start er wel met de Fiat 124 Abarth en ook John Wartique staat opnieuw op de lijst met de Porsche GT3.

Bij de Juniors komt Grégoire Munster zijn Juniortitel veilig stellen. Hij vormt de referentie voor Gilles Pyck en Niels Reynvoet. Bij de historics laat kampioen Paul Lietaer de wedstrijd links liggen (ook hij kijkt al uit naar de 6 uren van Kortrijk), en dus kan Gino Bux vrijuit gaan voor een dubbelslag na winst in de East Belgian.

Er wachten de rijders 20 proeven, goed voor 210 wedstrijdkilometers. Ook dit jaar zorgde de organisatie voor enkele veranderingen op het parcours. De winnaar zal zondag omstreeks 17 uur gekend zijn.

Foto: RIP & Sandro DelaereDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 30 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons