van der Horst

Condroz: Naar een duel Princen - Verschueren

Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Vincent Verschueren - Skoda Fabia R5
Als ons geheugen ons niet in de steek laat, wordt de titel in het Belgische Rallykampioenschap voor het eerst in bijna een decennium in de Rally van de Condroz beslecht. Kevin Abbring zag zijn titelkansen afgelopen weekend verloren gaan in een gracht in de Oostkantons waardoor we afstevenen op een rechtstreeks duel tussen Kris Princen en Vincent Verschueren. Die laatste keert terug van de East Belgian Rally met een voorsprong van twaalf punten op Princen.
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Kris Princen - Skoda Fabia R5
Na zijn winst in de Omloop van Vlaanderen heeft Vincent Verschueren de beste papieren in handen om de titel binnen te halen, maar de ochtendproeven in en rond Sankt-Vith toonden aan hoe fragiel zelfs een riante voorsprong kan zijn. Op zeker moment stond Verschueren pas zesde, terwijl Abbring en Princen plaats één en twee in handen hadden. In dat scenario zou Abbring de kloof hebben gedicht tot amper vier punten, Princen tot acht punten.

Maar Abbring schakelde zichzelf uit door halfweg de rally van de baan te schuiven. De Nederlander verloor enkele minuten en moest tevreden zijn met een negende plaats. Hij is daardoor finaal uitgeteld voor de titel. Abbring was een absolute smaakmaker in dit kampioenschap en lijkt nu al de favoriet voor winst in de Condroz, maar de foutenlast lag dit jaar iets te hoog om aanspraak te kunnen maken op de titelbeker. Denk bijvoorbeeld aan de foutjes in de Haspengouw en vooral zijn crash in Spa. 

Kevin Abbring - Peugeot 208 R5
Kevin Abbring - Peugeot 208 R5
En dus werd een mogelijke driestrijd herleid tot een duel. Princen leek een gouden zaak te doen, maar Vincent Verschueren toonde weer maar eens dat hij een echte bijter is. De Oost-Vlaming bekeek de strijd in de Oostkantons even van op de tweede rij alvorens stelselmatig op te schuiven. Met een verbeten Cédric Cherain en een sterke Ghislain de Mevius voor zich was dat nochtans niet zo evident, maar Verschueren ontdeed zich in de tweede helft op een volwassen manier van dat heerschap en werd alsnog knap tweede. Met een indrukwekkende eindrush kwam hij zelfs nog even in de spiegels van Princen piepen.

Princen deed wat moest. Na lang aarzelen schreef hij zich alsnog in voor de voorlaatste manche van het BK en won die op een knappe manier. Hij posteerde zich snel voor Abbring en controleerde na diens fout de wedstrijd. De Limburger was absoluut de sterkste in de Oostkantons en houdt zo zijn titelkansen ietwat gaaf, al staat hij wel voor een moeilijke opdracht in Huy.

Het beste scenario voor Princen is dat Verschueren straks moet opgeven in de Condroz. Als Verschueren niet opgeeft, dan moet Princen al bijna zeker winnen om alsnog die titel binnen te halen. Als Princen wint, dan moet Verschueren negen punten halen, want bij een ex aequo tellen de overwinningen door en in die stand staat het 3 - 2 in het voordeel van Princen. Bij winst van Princen moet Verschueren binnen de top vier eindigen. Als Princen tweede wordt, dan volstaat een zesde plaats voor de man van Godrive. Als de Limburger derde wordt, dan heeft de Oost-Vlaming genoeg aan een achtste plaats, of één klassepuntje. Als Verschueren uitvalt, heeft Princen genoeg aan een podiumplaats In alle andere gevallen kan Verschueren straks zijn eerste titel vieren.

Maar in Sankt-Vith hebben we gezien dat er een brede top is. Het is dus niet onmogelijk dat heel wat rijders zich kunnen nestelen tussen Princen en Verschueren. Denken we aan Cédric Cherain, Adrian Fernémont, Ghislain of Guillaume de Mevius, Kevin Abbring uiteraard en mogelijk ook Bruno Thiry en/of François Duval. Die riante voorsprong zou er plots wel weer heel fragiel kunnen uitzien.

Foto: Racing International Photography en Sandro Delaere



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op dinsdag 3 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Condroz Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons