van der Horst

Condroz Rally: Solberg voorlopig baas – Lekke band voor Loix

Kris Meeke - Citroën DS3 R5
Kris Meeke - Citroën DS3 R5
De Rally van de Condroz, de laatste wedstrijd van het Belgisch kampioenschap en traditioneel met een hoogstaand deelnemersveld met ondermeer ex WRC wereldkampioen Petter Solberg en de razendsnelle Brit Meeke, is deze morgen gestart en de heren hebben er de eerste lus van drie KP’s of 33 km opzitten. Voorlopig topt de Noor Petter Solberg met drie snelste chrono’s.
De Noor Petter Solberg, kersvers wereldkampioen RallycrossRX 2014 en ex wereldkampioen WRC in 2003, is samen met de Britse WRC rijder Kris Meeke de vedetten van het weekend. Zij nemen het op tegen een leger reguliere piloten uit het Belgisch kampioenschap.

Solberg kreeg een Citroën C4 WRC onder de bips geschoven, terwijl Meeke met een Citroën DS3 R5 onderweg is. Voor Solberg was het geleden van 2012 dat hij nog een rally op niveau reed en het was sinds 2010 dat hij nog beroep deed op co Phil Mills waarmee hij in 2003 de wereldtitel binnen haalde.
 
Tijdens de eerste KP van Amay-Bodegnee toonde de Fin dat hij niet naar Hoei was afgezakt voor een gezondheidswandeling. Hij won de 6,5 km lange proef, maar Kris Princen bleef in zijn Subaru WRC S12B zeer kort in de buurt en moest amper 4/10 seconden toegeven. Meeke draaide de derde chrono op 1,6 seconden van Solberg en was de snelste in RC2, de Klasse waar de R5 en S2000 wagens zijn in ondergebracht. Kervers Belgisch kampioen Loix was 4/10 sec. minder snel dan Meeke. Van Woensel realiseerde in zijn oude Subaru WRC R5 de voorlopige vijfde chrono voor Cherain (Ford Fiësta R5), Matton (Citroën Xsara WRC), Grooten (Citroën DS3 WRC), Tsjoen (Peugeot 208 R5) en Collard (Mitsubishi EvoX) die de eerste leider was in groep N.

De Noor ging door op zijn elan en pakte ook de snelste chrono in KP2 van Ombret-Stree over 17 km. Het verschil met Princen, die opnieuw de tweede chrono realiseerde, was iets groter en bedroeg 6,1 seconden, terwijl Cherain ditmaal de derde tijd algemeen en de snelste chrono draaide in RC2 met zijn Ford Fiësta R5. voor Matton, Bouche, Meeke en Loix. Voor Chris van Woensel meteen de laatste KP want de Subaru-rijder moest de handdoek gooien met problemen aan de stuurbekrachtiging.

Ook de derde KP van Modave-Tinlot over 9,5 km kwam op naam van Solberg en opnieuw was Princen de best of the rest. Loix realiseerde pas de 21ste chrono en verloor méér dan een halve minuut  door een lekke band. Dezelfde problemen kenden ook Yves Matton en Grooten die een pak tijd verloren.

Na de eerste lus leidt de Noor met een voorsprong van 10,9 sec. op Princen, 17,4 sec. op Meeke, 18,7 sec. op Cherain en 27 sec; op Bouche die de top 5 afsluit.

Foto: BFO-BRC



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 1 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rallye du Condroz.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons